ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μάρτυρες αρνήθηκαν να καταθέσουν για τα στημένα

Την εισήγηση της βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ξένιας Κωνσταντίνου, για την θέσπιση εθνικού σχεδίου δράσης κατά της διαφθοράς συζήτησε η Επιτροπή Θεσμών

Στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής βρέθηκαν ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο βοηθός αρχηγός επιχειρήσεων, Δημήτρης Δημητρίου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Β. Πάλμας για να συζητήσουν τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στα του κυπριακού ποδοσφαίρου. Η συνεδρία της Επιτροπής συνεκλήθη μετά από πρωτοβουλία της βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ξένιας Κωνσταντίνου, η οποία είναι η εισηγήτρια της θέσπισης μιας ενιαίας εθνικής νομοθεσίας, η οποία θα διέπει τον χώρο του αθλητισμού, σε σχέση με την διαφθορά. Σύμφωνα με τα όσα είπε στην επιτροπή η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν συστάσεις από την Ε.Ε. Τόνισε επίσης την ανάγκη για την ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης, το οποίο να ορίζει τους αρμόδιους για το κάθε ένα θέμα. Οι δράσεις πρέπει να έχουν χρονικό όριο και να είναι κοστολογημένες, συμπλήρωσε.

Σε τοποθέτησή του ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας, εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την πρωτοβουλία να γίνει η συνεδρία, προσθέτοντας ότι παίζονται πάρα πολλά συμφέροντα γύρω από το ποδόσφαιρο, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και διεθνώς. Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής δ/ντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης είπε θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο κάτι που πιστεύει ότι είναι ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι «αντιμετωπίζουμε σοβαρότατο πρόβλημα διαφθοράς και διαπλοκής, το οποίο είναι διαχρονικό και επίκαιρο».

Ο Αρχηγός Αστυνομίας χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Βουλής λέγοντας ότι, «εμείς έχουμε συγκεκριμένα όπλα κατά της διαφθοράς, αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε περισσότερα. Η Αστυνομία πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, νομοθετικά, εξοπλιστικά και νομοθετικά». Αναφορά έγινε και στην υπόθεση Μασιά – Κωνσταντίνου τονίζοντας ότι αύριο θα καταχωρηθεί η υπόθεση.

Ο εκπρόσωπος του ΚΟΑ είπε ότι η χειραγώγηση δεν αφορά μόνο το στοίχημα, αλλά και τον επηρεασμό αθλητών και διαιτητών. Η ΚΟΕ (Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή) στάθηκε στην ανάγκη θέσπισης ενιαίας αθλητικής νομοθεσίας, ενώ επί αυτού του θέματος, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας τρέχει τις διαδικασίες ώστε να είναι έτοιμη η πρόταση εντός του έτους.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο κ. Πάλμας μίλησε για την νομοθεσία που ψηφίστηκε 2017 με τις πρόνοιες κατά της διαφθοράς στον αθλητισμό ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο νόμο για την άρση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων τονίζοντας ότι, αν ψηφιζόταν, θα μπορούσαν να διερευνηθούν καλύτερα οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από την Ισπανία. Στην τοποθέτηση του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω απάντησε ο Άριστος Δαμιανού, λέγοντας ότι «αν θέλαμε, μπορούσαμε να καλέσουμε τον κάθε Λαρένα και θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τις αναφορές του».

Ο Αρχηγός Αστυνομίας εστίασε στο γεγονός ότι πολλοί παράγοντες του ποδοσφαίρου προβαίνουν σε καταγγελίες αβάσιμες, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση του διαιτητή Μάριος Παναγή. Σύμφωνα με τον Αρχηγό ο κ. Παναγή εκλήθη επανειλημμένως για κατάθεση, αλλά δεν απαντούσε στα τηλέφωνα με την Αστυνομία να τον αναζητεί ακόμα και στον χώρο εργασίας του. Στην συνέχεια εντοπίστηκε και υποσχέθηκε να δώσει κατάθεση την επόμενη ημέρα, αλλά και πάλι δεν παρουσιάστηκε. Η Αστυνομία συνέχισε να τον αναζητεί, αλλά εκείνος δεν έδινε σημεία ζωής, ούτε και έχει προβεί σε κατάθεση, μέχρι σήμερα.

«Φάουλ» της Αστυνομίας

Σχετικά με τους φακέλους, ο Κύπρος Μιχαηλίδης είπε ότι, εξετάζονται συνολικά 85, από το 2011. Για 62 εξ αυτών δεν στοιχειοθετήθηκαν υποθέσεις, ενώ άλλοι 23 βρίσκονται ακόμα υπό διερεύνηση. Το περιεχόμενο των φακέλων, γενικότερα, αφορά μεγάλα ποσά στοιχήματος, επεσήμανε, ενώ ανέδειξε και τις δυσκολίες των ερευνών, αφού πολλές εταιρείες στοιχημάτων βρίσκονται στην Ασία, γι’ αυτό δεν απάντησαν σε αιτήματα νομικής αρωγής. Σχετικά με την δυστοκία στον εντοπισμό μαρτύρων για τα του ποδοσφαίρου ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι υπήρξαν άτομα που θα μπορούσαν να καταθέσουν ως μάρτυρες, αλλά αρνήθηκαν.

Αναφορικά με τις καταγγελίες στις οποίες προέβησαν πρόσφατα Ισπανοί ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν στο κυπριακό πρωτάθλημα, ο Αρχηγός εξήγησε το πώς ήρθαν εις γνώσιν της Αστυνομίας. Όπως εξήγησε, αξιωματικός της κυπριακής αστυνομίας βρισκόταν στην Europol, όπου του έγινε αναφορά για τα όσα αναφέρονταν στην Ισπανία. Ο Κύπριος αξιωματικός ζήτησε περαιτέρω στοιχεία, τα οποία του δόθηκαν και όταν επέστρεψε στην Κύπρο ζήτησε μια συνάντηση με την Νομική Υπηρεσία. Ο Κύπρος Μιχαηλίδης είπε ότι «έχει γίνει πολλή δουλειά, δεν αδρανήσαμε, γι' αυτό φτάσαμε στο σημείο που είμαστε σήμερα», προσθέτοντας ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν ενημερώνεται για τα ζητήματα τα οποία διερευνά η Αστυνομία. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ζαχαρίας Ζαχαρίου τόνισε πως ήταν φάουλ εκ μέρους της Αστυνομίας η μη ενημέρωση του Υπουργού, ειδικά τον τελευταίο μήνα, από την στιγμή που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενεπλάκη ενεργά στην υπόθεση των χειραγωγημένων αγώνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση