ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα ενεργειακά δέσποζαν στη συνάντηση με Μακρόν

Στη Γαλλία η επόμενη συνάντηση εντός τριμήνου, εκεί αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολλά.

Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Γάλλο ομόλογό του Μανουέλ Μακρόν αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Λευκωσία και στα πλαίσια του Med7 για μια σειρά από λόγους. Όντως, και ενώ αναμενόταν ότι στη συνάντηση θα παρευρίσκοντο και διπλωματικές αντιπροσωπείες, οι πληροφορίες επέμεναν πως αυτή έλαβε χώρα τετ –α- τετ για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Σημειολογικά η κατ΄ιδίαν συνάντηση ενέχει ένα ενδιαφέρον εφόσον συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητήματα που άπτονται της διμερούς συνεργασίας Κύπρου-Γαλλίας, η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Αρμόδιες πηγές ωστόσο τόνιζαν πως η αμυντική συνεργασία των δυο χωρών όπως και η περαιτέρω δραστηριοποίηση της γαλλικής Total στην ΑΟΖ θα «κλειδώσουν» στην επόμενη συνάντηση εντός τριμήνου, αυτή τη φορά στη Γαλλία.

Πάντως, όπως λένε οι πληροφορίες της «Κ», δεν αναμενόταν να συζητηθεί χθες στη Λευκωσία η πιθανή είσοδος της Γαλλίας στις τριμερείς, ωστόσο, όπως πάλι αρμόδιες πηγές τόνιζαν, «είναι γνωστές οι θέσεις του Γάλλου Προέδρου για το σημαντικό του ρόλου που έχει να παίξει η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η συμφωνία του 2016

Όπως προκύπτει, η σχέση εφεξής Κύπρου-Γαλλίας θα στηρίζεται στη στρατηγική συμφωνία που υπεγράφη σε επίπεδο ΥΠΕΞ το 2016, συμφωνία που συμπεριλαμβάνει θέματα άμυνας, ασφάλειας, εργασιακά και τουρισμό. Ανάμεσα στα θέματα που αναμενόταν να συζητηθούν μεταξύ Αναστασιάδη και Μακρόν, ήταν το θέμα της υποψηφιότητας για την Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας που έχει καταθέσει η Κύπρος. Η δημιουργία αυτής της Αρχής αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του ερχόμενου Οκτωβρίου, αποτελεί ιδέα Γιούνκερ και έχει σκοπό:
-Να ενισχύει τη διοικητική συνεργασία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη για δίκαιη κινητικότητα στην ενιαία αγορά, μεταξύ άλλων, με την επίλυση πιθανών διαφορών μεταξύ εθνικών αρχών.
- Να συγκεντρώνει τα υπάρχοντα εργαλεία για διασυνοριακή κινητικότητα, ώστε να προσφέρει μια υπηρεσία μίας στάσης για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες αρχές (EURES – η ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα, συντονισμός της κοινωνικής ασφάλισης σε επίπεδο ΕΕ, Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας, μπλε κάρτα της ΕΕ κ.λπ.)
- Να καταπολεμά τις καταστρατηγήσεις της εργατικής και της κοινωνικής νομοθεσίας και να διοργανώνει κοινές δραστηριότητες διασυνοριακών ελέγχων.
- Να στηρίζεται στους υπάρχοντες οργανισμούς και στις υφιστάμενες δομές για να διαχειρίζεται καλύτερα τις διασυνοριακές και κοινές δραστηριότητες, για παράδειγμα όσον αφορά την πρόβλεψη των δεξιοτήτων, την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, τη διαχείριση της αναδιάρθρωσης και την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.

Ικανοποίηση από τη Λευκωσία

Οι εργασίες της Συνόδου των επτά χωρών του Νότου χωρίστηκαν σε δυο μέρη. Αφενός μεν στο Συνεδριακό και αφετέρου στο Προεδρικό κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας . Το γενικό συμπέρασμα είναι πως η Λευκωσία είναι ικανοποιημένη από τη Διακήρυξη της συνόδου. Για το μεταναστευτικό τονίζεται η έμφαση στο ζήτημα του μηχανισμού ανακατανομής αλλά και της υποχρέωσης που έχει αναλάβει η Τουρκία μετά την υπογραφή συναφούς συμφωνίας με την ΕΕ. Στα ενεργειακά προτάχθηκε το ότι η Κύπρος βάσει και των σχεδιασμών της αλλά και του East Med έχει ρόλο να παίξει, ενώ συζητήθηκαν ακόμη το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, οι εξελίξεις στην ευρωζώνη και η κλιματική αλλαγή. Ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη υπήρξε και για το Κυπριακό, θέμα το οποίο αναφερόταν και στη Διακήρυξη και πιο συγκεκριμένα στην παράγραφο 5.

Εκεί αναφέρεται ότι: «Επαναλαμβάνουμε τη σταθερή μας υποστήριξη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες από την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που να οδηγήσουν σε μια συνολική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, των αξιών και αρχών της ΕΕ. Επαινούμε τις προσπάθειες της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να πετύχει μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της, να διασφαλίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, ελεύθερης από ξένες επεμβάσεις, στρατεύματα και εγγυήσεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά την επανένωση, και αυτό αποτελεί την καλύτερη διασφάλιση για μια επανενωμένη Κύπρο. Είναι τεράστιας σημασίας ότι η ΕΕ παραμένει ενεργά εμπλεκόμενη στις διαπραγματεύσεις με την επανέναρξη τους, ώστε να διασφαλίσει ότι μια επανενωμένη Κύπρος παραμένει ένα πλήρως λειτουργικό μέλος της Ένωσης, και σε συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Το τέταρτο και το δείπνο

Ανάμεσα στα παραλειπόμενα και το χρονικό διάστημα, περίπου 15 λεπτά, που έμεινε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Μανουέλ Μακρόν στο Προεδρικό μετά την αναχώρηση Αναστασιάδη και αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να βρεθεί πρώτος στο Συνεδριακό όπου και θα υποδεχόταν τους υπόλοιπους ηγέτες. Στο τέλος της χθεσινής μέρας και μετά τις εργασίες της Συνόδου των Med7 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέθεσε δείπνο για τους ηγέτες των επτά χωρών του Νότου στο Προεδρικό. Τα μέτρα παρέμεναν δρακόντεια ενώ επελέγη κυπριακό μενού. Μετά το πέρας αυτού όλοι οι ηγέτες αναχώρησαν πλην του Ισπανού ΥΠΕΞ που θα έχει συνάντηση σήμερα με τον Κύπριο ομόλογό του και του Έλληνα Πρωθυπουργού που θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση