ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μειοψηφία οι Τ/κ στα κατεχόμενα

Το θέμα του πληθυσμού εξακολουθεί να απασχολεί την επικαιρότητα

ΚΥΠΕ

Οι Τουρκοκύπριοι έχουν γίνει μειονότητα και κανείς δεν λέει κουβέντα για το θέμα, δήλωσε ο Αλί Ερέλ, πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος ΕΕ και πρώην πρόεδρος του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου, ενώ το θέμα του πληθυσμού εξακολουθεί να απασχολεί την επικαιρότητα στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η "Γενί Μπακίς" αναφέρεται σήμερα στις δηλώσεις του κ. Ερέλ, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, οι νέοι δυσκολεύονται να αποκτήσουν κατοικία, και οι οικογένειες δεν μπορούν αφήσουν σπίτια στα παιδιά τους, όπως παλιά.

Πρόσθεσε ότι στο Τρίκωμο τα σπίτια αγοράζονται από αλλοδαπούς και σε περίπτωση που έρθουν ακόμη 100 χιλιάδες Ρώσοι, το πρόβλημα θα αντικατοπτριστεί και στη Λευκωσία, εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των αλλοδαπών.

Στο θέμα του πληθυσμού αναφέρεται και ο αρθρογράφος Τζενκ Μουτλούγιακαλι, ο οποίος γράφει στη στήλη του στην "Γενί Ντουζέν" ότι ο δημοσιογράφος Αρτούν Τσαγά επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι δεν γνωρίζουν τον αριθμό των εργαζομένων, όπως και τον πληθυσμό.

«Δεν ταιριάζουν ο αριθμός των εργαζομένων που ανακοίνωσε ο 'υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων', Σαντίκ Γκαρντιγιάνογλου, στο 'κοινοβούλιο' και τα στοιχεία της 'κεντρικής τράπεζα'ς. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε η 'κεντρική τράπεζα' με βάση το 'τμήμα εργασίας', ο αριθμός των εγγεγραμμένων εργαζομένων αυξήθηκε σε 136.344 τον Μάιο του 2023.  Από την άλλη, ο 'υπουργός εργασίας' ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εργαζομένων ανέρχεται σε 116.970 για την ίδια περίοδο», γράφει ο Μουτλούγιακαλι και προσθέτει το σχόλιο του Τσαγά: «Σε μια περίοδο 3 μηνών, έγιναν καπνός περισσότεροι από 10.300 πολίτες της 'τδβκ', περισσότεροι από 6.100 Τούρκοι πολίτες και περισσότεροι από 3.000 πολίτες τρίτων χωρών, που ήταν εγγεγραμμένοι εργαζόμενοι».

Ο Ρασίχ Ρεσιάτ γράφει σήμερα στη "Χαλκίν Σεσί" για τη μεταναστευτική πολιτική και διερωτάται: «Δε θα έπρεπε αυτή η πολιτική να περιλαμβάνει πόσους αλλοδαπούς θα επιτρέψει μια χώρα να εισέλθουν στα σύνορά της, σε πόσους θα χορηγηθούν άδειες εργασίας και πόσο θα διαρκέσουν αυτές οι άδειες; Δε θα έπρεπε να καθορίσουμε τι είδους ποσό επένδυσης προβλέπουμε όσον αφορά την ανάδειξη αυτών των αλλοδαπών σε ιδιοκτήτες σπιτιού; Δεν θα έπρεπε το κράτος και όχι οι ενδιάμεσοι οργανισμοί να αποφασίζουν σε ποιους τομείς θα εργάζονται όσοι έρχονται για να εργαστούν; Δεν θα έπρεπε στο πλαίσιο αυτής της μεταναστευτικής πολιτικής να προβλεφθεί ότι οι άνθρωποι αυτοί θα διεκδικήσουν αργότερα το δικαίωμα να γίνουν πολίτες και να ληφθούν ανάλογα μέτρα; Τι συνέβη όταν δεν το έκαναν αυτό;»

Απαντάει στα ερωτήματά του λέγοντας ότι οι Ρώσοι και οι Ιρανοί κατέλαβαν σταδιακά την πλειοψηφία στο κατεχόμενο Τρίκωμο. «Αντί να μαθαίνουν τα παιδιά τους τουρκικά, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την απαίτηση "γιατί δεν μαθαίνετε ρωσικά;», σημειώνει.

Αναφερόμενος στους παράτυπους μετανάστες από την Αφρική, ο Ρεσιάτ υποστηρίζει ότι «οι φυλακές είναι γεμάτες από Αφρικανούς φοιτητές» και η νέα φυλακή δεν επαρκεί. «Η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων που περνούν παράνομα στη νότια Κύπρο περνά από εμάς. Υπάρχουν σχέδια για να χτιστεί κάτι σαν στρατόπεδο μεταναστών στη Μεσαορία», αναφέρει.

Προσθέτει δε ότι «τώρα οι Πακιστανοί που απαγάγουν ο ένας τον άλλον, οι Ρώσοι αλλά και μαφιόζοι, θα προσαρμοστούν στο περιβάλλον σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα μας διώξουν μια μέρα από εδώ», και υποστηρίζει ότι το θέμα των παράτυπων μεταναστών από την Αφρική δεν μπορεί να λυθεί, επειδή υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση