ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μετά το Βασιλικό τριγμοί και στο λιμάνι Λάρνακας

Νέα συμφωνία θέλει ο ανάδοχος του έργου - Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε δύσκολους ατραπούς έχει μπει η σημαντικότερη ανάπτυξη της πόλης της Λάρνακας, η ανάπλαση του λιμανιού της πόλης. Μετά τα γνωστά γεγονότα με την κοινοπραξία του τερματικού στο Βασιλικό προβλήματα εμφανίσθηκαν και με τον ανάδοχο του έργου ανάπλασης του λιμανιού και μαρίνας της Λάρνακας. Εξέλιξη που προκαλεί έντονους προβληματισμούς για τις συμβάσεις που υπογράφηκαν τόσο για το Βασιλικό όσο και για το λιμάνι της Λάρνακας. Η κυβέρνηση κατηγορεί την ανάδοχο εταιρεία του έργου για παραβίαση όρων της σύμβασης με την εταιρεία να προσφεύγει στα Δικαστήρια κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξέλιξη που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το χρόνο έναρξης των κατασκευαστικών έργων. Την ίδια ώρα ο δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Βύρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας τις δυο πλευρές να βρουν μια λύση προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο ένα έργο πνοής για την πόλη και επαρχία της Λάρνακας. Ο κ. Βύρας υποστηρίζει πως τα κατασκευαστικά έργα μπορούν να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Ιούνιου ελπίζοντας πως η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη θα ξεπεράσει τα εμπόδια που υπάρχουν.

Η κυβέρνηση

Αφορμή για τη νέα σύγκρουση με τον ανάδοχο ενός ακόμη μεγάλου έργου ήταν η κίνηση της εταιρείας να μην ανανεώσει την εγγυητική επιστολή ύψους €10 εκατ. Με βάση τη σύμβαση του έργου η ανάδοχος εταιρεία του έργου Kition Ocean Holdings θα πρέπει να έχει σε ισχύει τρείς εγγυητικές επιστολές. Μια από αυτές έληξε 31 Ιανουαρίου χωρίς να έχει ανανεωθεί μέχρι σήμερα. Το μήνυμα που έστειλε στην εταιρεία το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών ήταν πως εάν δεν ανανεωθεί η εγγυητική θα ζητήσει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συζητήσει για τις απαιτήσεις της εταιρείας. Ωστόσο αυτό που φαίνεται να οδήγησε το όλο θέμα στα άκρα ήταν κάποιοι όροι της σύμβασης για ενεργοποίηση των άλλων δυο εγγυητικών στην περίπτωση μη ανανέωσης της τρίτης. Σύμφωνα με την ανάγνωση της κυβέρνησης ο όρος αυτός οδήγησε την ανάδοχο εταιρεία στα Δικαστήρια παγώνοντας κάθε διαδικασία μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής. Εν αναμονή της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με την ανάδοχο εταιρεία οι όροι παραχώρησης προνοούν καταγγελία της σύμβασης όταν υπάρχουν σοβαρές παραβιάσεις όρων της σύμβασης. Επίσης στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως η εταιρεία δεν έχει διάθεση ανανέωσης της σύμβασης κάτι που αποδίδεται σε ενδεχόμενα οικονομικά προβλήματα τις εταιρείας.

Η εταιρεία

Από πλευράς της εταιρείας του έργου διαψεύδεται κατηγορηματικά ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας. Η εταιρεία έχει βάλει στο τραπέζι τροποποίησης όρων της σύμβασης επικαλούμενη τις γεωπολιτικές συνθήκες. Η κυβέρνηση δια του Υπουργείου Μεταφορών δεν είναι αρνητική στην έναρξη ενός διαλόγου με τα θέλω της εταιρείας ωστόσο αυτό που ξεκαθαρίζει είναι πως πρώτα η εταιρεία θα πρέπει να ανανεώσει την εγγυητική που έχει λήξει. Όπως ανάφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης στην «Κ» χωρίς εγγυητική δεν μπορούμε να συζητούμε. «Θα αποταθούμε στη Νομική Υπηρεσία από την οποία θα ζητήσουμε γνωμάτευση» συμπλήρωσε ο Υπουργός Μεταφορών.

Ο Δήμος Λάρνακας

Η εξέλιξη με την προσφυγή της Kition Ocean Holdings στη Δικαιοσύνη έχει θορυβήσει τις τοπικές αρχές της Λάρνακας. Ο δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Βύρας επί της αρχής θεωρεί πως προβλήματα αυτής της μορφής δεν επιλύονται στα Δικαστήρια, αναφορά μομφή κατά της εταιρείας του έργου. Την ίδια ώρα ο κ. Βύρας καλεί την κυβέρνηση να αξιολογήσει τις απαιτήσεις της εταιρείας χωρίς ωστόσο η αξιολόγηση να είναι εις βάρος του έργου. Ο Δήμαρχος της Λάρνακας είναι αισιόδοξος για υπερπήδηση των εμποδίων μετά και την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να παρέμβει. Τονίζοντας τη σπουδαιότητα του έργου για τη Λάρνακα ο κ. Βύρας καλεί την ανάδοχο εταιρεία να φανεί συνεπής με τις υποχρεώσεις της διαψεύδοντας τα όσα υποστηρίζοντας για οικονομικά προβλήματα της μητρικής εταιρείας του έργου που είναι η Aroundtown. Το έργο ανάπλασης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας είναι ύψους €1,2 δισ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση