ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μεταναστευτικό: Κύπρος και Ελλάδα θα διεκδικήσουν από κοινού κονδύλια ΕΕ

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συναντίληψης για εφαρμογή του «112» μεταξύ των Υπουργών Εσωτερικών Κύπρου και Ελλάδος

ΚΥΠΕ

Κύπρος και Ελλάδα θα διεκδικήσουν από κοινού κονδύλια από το ταμείο του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, συμφωνήθηκε σήμερα από τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου και τον Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη.

Ο κ. Ιωάννου ενημέρωσε τον κ. Καιρίδη, με τον οποίο συζήτησε το μεταναστευτικό, για την πρωτοβουλία που προωθεί η Κύπρος για δημιουργία ομάδας για το ζήτημα της Συρίας και την πρόθεσή του να αποστείλει επιστολή στα κράτη που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για περαιτέρω συντονισμό.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Καιρίδης χαρακτήρισε την πρωτοβουλία σημαντική και μετέφερε τη βούληση της Ελλάδας να μετάσχει σε αυτή.  Οι κύριοι Ιωάννου και ο Καιρίδης αντάλλαξαν επίσης απόψεις για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και συμφωνήθηκε η δημιουργία ομάδας Κύπρου-Ελλάδας για κοινή διεκδίκηση κονδυλίων μέσω του νέου ταμείο του Συμφώνου.

Ιωάννου και Καιρίδης συναντήθηκαν στους Δελφούς, στο περιθώριο του 9ου Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο Υπουργών, συζητήθηκαν πτυχές του μεταναστευτικού. Παράλληλα, ο κ. Ιωάννου ενημέρωσε τον κ. Καιρίδη για την πρωτοβουλία που προωθεί η Κύπρος για δημιουργία ομάδας για το ζήτημα της Συρίας και την πρόθεσή του να αποστείλει επιστολή στα κράτη που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για περαιτέρω συντονισμό. Ο κ. Καιρίδης χαρακτήρισε την πρωτοβουλία σημαντική και μετέφερε τη βούληση της Ελλάδας να μετάσχει σε αυτή.

Οι δύο Υπουργοί, επίσης, συζήτησαν για το ζήτημα της αύξησης των μεταναστευτικών ροών και για την ανάγκη για ανάληψη κοινών δράσεων καλύτερης διαχείρισης. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν παράμετροι που αφορούν το σύστημα παροχής υλικών συνθηκών υποδοχής και οι διαδικασίες ενσωμάτωσης.

Τέλος, ο κ. Ιωάννου και ο κ. Καιρίδης αντάλλαξαν απόψεις για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και συμφωνήθηκε η δημιουργία ομάδας Κύπρου-Ελλάδας για κοινή διεκδίκηση κονδυλίων μέσω του νέου ταμείο του Συμφώνου.

Σε ανάρτησή του στο X, o Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου καλωσόρισε την Ελλάδα στην ομάδα κρατών μελών της ΕΕγια το ζήτημα της Συρίας.

«Εξετάσαμε με τον Υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, απόρροια διάφορων εξωγενών παραγόντων. Συμφωνήσαμε για κοινή διεκδίκηση κονδυλίων από το νέο ταμείο του Συμφώνου», ανάφερε στην ανάρτησή του ο κ. Ιωάννου.

Μνημόνιο Συναντίληψης για εφαρμογή του «112»

Το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για την εφαρμογή του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης «112» καθόρισαν μέσω Μνημονίου Συναντίληψης, Κύπρος και Ελλάδα. Το Μνημόνιο Συναντίληψης υπέγραψαν σήμερα, στους Δελφούς, ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Βασίλης Κικίλιας.

Μεταξύ άλλων, το Μνημόνιο Συναντίληψης προβλέπει την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο κρατών για την αποτελεσματική εφαρμογή των υπηρεσιών επικοινωνίας που προσφέρει το «112». Στόχος είναι να υλοποιηθεί από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας ένα σύγχρονο σύστημα πολιτικής προστασίας και έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, με τη λήψη και τη διαχείριση των κλήσεων προς το «112» και την αποστολή μηνυμάτων προειδοποίησης του κοινού σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στις αρμόδιες Αρχές των δύο χωρών για διοργάνωση κοινών εκπαιδευτικών σεμιναρίων και προγραμμάτων για την επιμόρφωση των αρμόδιων λειτουργών. Στο Μνημόνιο Συναντίληψης καθορίζεται και η συμφωνία των δύο μερών για τη διαφώτιση του κοινού για την ύπαρξη και του τρόπου λειτουργίας του «112».

Ο Υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε πολύ σημαντική την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης, που αναμένεται να ενισχύσει την ευρύτερη πολιτική της Κυπριακής Κυβέρνησης για την αναβάθμιση του συστήματος πολιτικής προστασίας, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η ανταπόκριση σε περιπτώσεις φυσικογενών ή ανθρωπογενών κρίσεων. Ο κ. Ιωάννου ευχαρίστησε τον κ. Κικίλια και την ομάδα του για τη συνεργασία και την παροχή τεχνογνωσίας στην Δύναμη Πολιτικής Άμυνας, ώστε σύντομα να προχωρήσει η εφαρμογή του συστήματος πολιτικής προστασίας και εισαγωγής μηχανισμού έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Στο συνέδριο φιλοξενήθηκαν πολύ σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της Εκκλησίας, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ