ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ν. Αναστασιάδης για Αβέρωφ: Παγιδεύτηκε σε ευγενείς φιλοδοξίες

Όλα όσα είπε ο απερχόμενος Πρόεδρος για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, τον ΔΗΣΥ και τον Νίκο Χριστοδουλίδη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Λίγο πριν αποχωρήσει από την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του ALPHA «Τετ-Α-Τετ» με τον Τάσο Τρύφωνος και τοποθετήθηκε για μια σειρά ζητημάτων που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τις πρόσφατες Προεδρικές Εκλογές και την κρίση στον ΔΗΣΥ, παραθέτοντας τις δικές του απόψεις για τους χειρισμούς του Αβέρωφ Νεοφύτου και το τι οδήγησε στην ήττα του κόμματος. Σχολίασε, παράλληλα, την επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ αλλά και το πώς βλέπει τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο πηδάλιο της χώρας.

Βασιλεύς αλλιώς δημιουργός του βασιλεύς

Σε ερώτηση για το τι έφταιξε και δεν πέρασε ο Αβέρωφ Νεοφύτου στον δεύτερο γύρο, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι το τάιμινγκ και η δύναμη της ανάλυσης δεδομένων έχουν μεγάλη σημασία. Σημείωσε ότι «εάν διαπιστώνεις ότι ενδέχεται να μην έχεις τις προϋποθέσεις, αν δηλαδή δεν μπορείς να γίνεις βασιλεύς, γίνε ο πατέρας του βασιλιά, ο δημιουργός του βασιλιά. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το 2008, διαπιστώνοντας ότι ήμουν αντί-δημοφιλής, δεν θεώρησα ότι επειδή ήμουν Πρόεδρος της παράταξης θα έπρεπε να διεκδικήσω την Προεδρία. Ο κ. Γιαννάκης Κασουλίδης με ρώτησε ‘τι να πράξουμε για τις εκλογές Πρόεδρε;’ και είπα πρέπει να βρούμε έναν υποψήφιο ο οποίος να μας δώσει την δυνατότητα να έχουμε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα και ο κ. Κασουλίδης είπε ‘είμαι στη διάθεση σου’. Υποστηρίξαμε τον κ. Κασουλίδη, το κόμμα στάθηκε στο πλευρό του και τερμάτισε πρώτος παρά το γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις τότε προέβλεπαν ότι θα ήταν τρίτος».

Οι φιλοδοξίες, η παγίδα και η έλλειψη επαφής…

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε παράλληλα την λύπη του για την εξέλιξη των πραγμάτων στον ΔΗΣΥ λέγοντας ότι «ένας έμπειρος και σοβαρός πολιτικός όπως είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου κάπου παγιδεύτηκε σε ευγενείς φιλοδοξίες οι οποίες ελήφθησαν σε μια κακή ώρα». Σε σχόλιο ότι πολύς κόσμος διερωτάται γιατί ο Νίκος Αναστασιάδης δεν μπορούσε να πει στο Αβέρωφ Νεοφύτου ότι θα έπρεπε να στηριχθεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης και να μην χάσει ο Συναγερμός την εξουσία, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε «θα πρέπει να πω ότι έγιναν αρκετές υποχωρήσεις από πλευράς Αβέρωφ, κάπου υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτό που έχει σημασία είναι εάν προτού εκδηλωθούν φιλοδοξίες, χωρίς να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, λαμβανόταν μια απόφαση που θα μας κρατούσε ενωμένους και θα ξεπερνούσαμε το πρόβλημα. Θα ήταν μια πιστεύω μια τρίτη θητεία του Δημοκρατικού Συναγερμού». Σε ερώτηση γιατί δεν μπόρεσε να κρατήσει ο ίδιος την παράταξη ενιαία σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, ξεκαθάρισε: «εξαρτάτο από τους ενδιαφερόμενους. Αλλά πιστεύω ότι και πάλι η παράταξη θα επανενωθεί. Το λυπηρό είναι ότι παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του κόμματος αλλά το ευτυχές είναι ότι παραμένει ενεργός στην πολιτική. Και εμπειρίες έχει ο Αβέρωφ και ικανότητες. Εκείνο που έλειπε από τον Αβέρωφ και το λέω καλόπιστα είναι η επαφή με τον κόσμο. Η επαφή με τα μέλη της παράταξης. Εκείνη η επαφή που ο κόσμος γενικότερα θέλει να έχει με τον ηγέτη του κόμματος του. Δεν λέω ότι αυτό είναι το προαπαιτούμενο. Αλλά είναι ένα στοιχείο.

Το πολιτικό γραφείο και η ορθότητα των εισηγήσεων

Σε σχέση με την απουσία του από τον πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ και ερωτηθείς αν ισχύουν οι αναφορές ότι δεν πήγε γιατί θα τον αποδοκίμαζαν, εξήγησε: «το 2004 με το δημοψήφισμα είχα το θάρρος να σταθώ απέναντί τους. Με γιουχάισαν το 2004. Αν αναλογιστείτε ότι 65% του κόμματος ψήφισε «Όχι», αντιλαμβάνεστε πόσο θάρρος ήθελε. Τότε γινόντουσαν και πολύ περισσότερα, μη ξεχνάτε ότι έγινα και δέκτης βομβιστικής επίθεσης. Δεν δείλιασα και εκ των υστέρων φαίνεται η ορθότητα των όσων εισηγήθηκα από την πρώτη στιγμή. Ότι δηλαδή θα έπρεπε οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν με νηφάλιο τρόπο και να κατευνάσουν τα αισθήματα πικρίας για να πάρουμε τις σοφότερες αποφάσεις». Κληθείς να σχολιάσει εάν πρόκειται για την χειρότερη κρίση στον ΔΗΣΥ, εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν κατά καιρούς κρίσεις στις πολιτικές δυνάμεις, το θέμα είναι να υπάρχει η σοφία και η ψυχραιμία να αντιμετωπιστούν. «Η κρίση του 2004 ήταν θεωρώ μια σημαντική σεισμική δόνηση ψηλών ρίχτερ αλλά έγινε κατορθωτό να την ξεπεράσουμε. Θα πρέπει και πάλι με κατανόηση να δούμε τον κόσμο και να μην λέμε ότι απλώς πήραμε τα μηνύματα», είπε και πρόσθεσε ότι δεν φοβάται ότι θα υπάρξει διάσπαση στον ΔΗΣΥ.

Η στήριξη στον Χριστοδουλίδη και ενδεχόμενο δικού του κόμματος

Αναφορικά με την εισήγησή του ο Δημοκρατικός Συναγερμός να στηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη τον δεύτερο γύρο των εκλογών, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ήταν ο μόνος δρόμος για να ακολουθήσουν οι οπαδοί της παράταξης. «Το έβλεπα πολύ πιο φυσιολογικό διότι γνωρίζω το πώς σκέφτεται η σημαντική μερίδα του Δημοκρατικού Συναγερμού». Ερωτηθείς αν θέλει τον ΔΗΣΥ αντιπολίτευση ή συμπολίτευση, σημείωσε ότι θέλει το κόμμα να είναι μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη. «Αυτό σημαίνει αν απαιτείται να ασκήσεις κριτική να την ασκήσεις υπεύθυνα και εποικοδομητικά, αν απαιτείται να συνεργαστείς και βεβαίως να συνεργαστείς, εφόσον αυτό θα είναι προς όφελος του τόπου». Σε ερώτηση αν αυτό μπορεί να γίνει και χωρίς να έχει το κόμμα υπουργεία, ο κ. Αναστασιάδης είπε «αυτό είναι ένα άλλο θέμα το οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί την ώρα που θα έπρεπε. Δεν είναι ανάγκη να έχεις υπουργεία για να είσαι θετικός ή δημιουργικός». Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι θα διασπαστεί ο ΔΗΣΥ αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης δημιουργήσει δικό του κόμμα, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «αν διανοηθεί να κάνει κόμμα θα είναι το μεγαλύτερο λάθος εις την όλη πορεία και δεν θεωρώ ότι θα ήταν δυνατό να αποπειραθεί κάτι ανάλογο».

Ο αποστάτης και ο αόρατος ελέφαντας

Ο κ. Αναστασιάδης εκτίμησε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης είναι δημοφιλής καθότι η επικοινωνία είναι χάρισμα. «Ένα από τα προτερήματά του το γεγονός ότι εύκολα πλησιάζει τον κόσμο, είναι άνθρωπος που ανταποκρίνεται στις τηλεφωνικές κλήσεις και δεν περιφρονεί». Γνωρίζω τις ικανότητές του. Γνωρίζω ότι είναι ένας άνθρωπος που έχει τις δυνατότητες να προσφέρει, συνεπώς νιώθω ευτυχής. Οι εμπειρίες που απέκτησε ο Υπουργός Εξωτερικών, οι εμπειρίες που ήταν μαζί μου τα 10 τελευταία χρόνια, χωρίς να παραγνωρίζεται η προϋπηρεσία του και με άλλους Προέδρους, οι εμπειρίες που απέκτησε ως διπλωμάτης, θεωρώ ότι έχει και τις δυνατότητες και τα φόντα για να μπορεί να υπηρετήσει και δεν παραγνωρίζω το γεγονός ότι είναι νέος άνθρωπος». Σε σχόλιο ότι δεν τον αποκάλεσε ποτέ διασπαστή ή αποστάτη υποστήριξε ότι «ήταν μια από τις σημαντικότερες συμβουλές που έδιδα, μην χρησιμοποιείτε επίθετα τα οποία ενδεχόμενα κάποια στιγμή να αποτελέσουν πρόβλημα σε αυτό που θα θέλατε ως διέξοδο να πράξετε».

Η δυσπιστία και η απόσυρση

Σε σχέση με την δυσπιστία που παρατηρήθηκε κατά τον προεκλογικό για το αν τελικά στηρίζει τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο κ. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι κάποια πράγματα «λέχθηκαν δημόσια και από τον κ. Νεοφύτου με συγκεκριμένες κατηγορίες. Με λυπεί. Αποκλήθηκα ο αόρατος ελέφαντας. Ένα άλλο μεγάλο σφάλμα. Από την ώρα που δεν δέχεσαι την εντιμότητα και την ευθύτητα ως ενεργεί ο άλλος και βρίσκεσαι σε κατάσταση ανασφάλειας το ένα λάθος διαδέχεται το άλλο. Είπα και στον κ. Χριστοδουλίδη και το έδειξα και στην πράξη ότι δεν έχω επιλογή ως επίτιμος Πρόεδρος του κόμματος παρά να στηρίξω τον Πρόεδρο της παράταξής μου. Και το έπραξα στον βαθμό που μου επιτρεπόταν να το πράξω. Συνεπώς αυτή η αναπαραγωγή, και μάλιστα από το επιτελείο του Αβέρωφ, ενδεχόμενα να ενεργούσε και εις βάρος της υποψηφιότητας του κ. Νεοφύτου». Για την απόσυρση του Αβέρωφ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ήταν μια γενναία απόφαση, και προς όφελος της παράταξης. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Όσον εξυπηρετούνταν τα συμφέροντα, κομματικά και προσωπικά, του Αναστασιάδη μέχρι το 202ι, αλλά και αργότερα, ο Αβέρωφ, η αλεπού όπως τον αποκαλούσαν και στο κόμμα, ήταν καλός έστω και αν ο και οι του ΔΗΣΥ πάσχουν εισέτι από ιδεολογικοπολιτικό προσανατολισμό με την κοροϊδία των πρώτο τραπέζι πίστα.
Το κούρεμα-ξιούρισμα, από τον αναξιόπιστο Αναστασιάδη, συνεχίζεται και για τον Χριστοδουλίδη με το «αν διανοηθεί να κάνει κόμμα θα είναι το μεγαλύτερο λάθος εις την όλη πορεία και δεν θεωρώ ότι θα ήταν δυνατό να αποπειραθεί κάτι ανάλογο».

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση