ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ν. Δένδιας: Καμία ανοχή στην τουρκική παραβατικότητα

Ισχυρό μήνυμα καταδίκης των τουρκικών προκλήσεων από τον Έλληνα ΥΠΕΞ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Την ξεκάθαρη θέση ότι Ελλάδα Κυπριακή Δημοκρατία ΟΗΕ και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα ανεχθούν την τουρκική παραβατικότητα, και την επιβολή τετελεσμένων επί του εδάφους, διατύπωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Νίκος Δένδιας ανέφερε με είχε μια εκτενή συζήτηση με τον Νίκο Αναστασιάδη για τα επόμενα βήματα της αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας και παραβατικότητας. Πριν τη μετάβαση στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο κ. Δένδιας μετέφερε στον ομόλογό του τη στήριξη της Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά πως η εδώ παρουσία του «συμβολίζει την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να σταθεί στο πλάι της Κυπριακής κυβέρνησης. Και να σταθεί στο πλάι του Κυπριακού λαού. Και επίσης, να σταθεί στο πλάι της Διεθνούς Νομιμότητας». Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Έλληνας Υπουργός την ίδια δέσμευση θα μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς επίσης και στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμμοχώστου. Ο κ. Δένδιας σχολιάζοντας την παράνομη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα είπε πως ο Αττίλας κινήθηκε πάλι και πως οι εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα. Να ενταφιάσουν μια και καλή την προοπτική επανένωσης της Κύπρου. «Καταδικάζουμε απόλυτα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες. Καταπατούν με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Αγνοούν επιδεικτικά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών».

«Μεγάλη παρανομία»

Επαναλαμβάνοντας πως η παρανομία δεν αποτελεί Δίκαιο, η παραβίαση δεν παράγει δικαιώματα κάτι που όπως είπε τόνισε στους ομολόγους του του Ισραήλ και της Γαλλίας, και την Αμερικανίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, είπε πως η Τουρκία προέβη σε μια νέα μεγάλη παρανομία στα Βαρώσια.

Οι παράνομες στρατιωτικές βάσεις στα κατεχόμενα είναι μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη. Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας όσο η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο. Τονίζοντας πως η τουρκική επιθετικότητα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη είπε πως σκοπός της επίσκεψής του ήταν να συντονίσουμε τα επόμενα βήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον ΟΗΕ, σε όλα τα διεθνή πλαίσια και fora.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα Υόρκη χαμηλών προσδοκιών

Νέα Υόρκη χαμηλών προσδοκιών

Εγκαινιάζεται μία νέα περίοδος στο κυπριακό, με τις όποιες πιθανότητες άμεσης επανέναρξης συνομιλιών να είναι μειωμένες
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ