ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Να εργαστούν εποικοδομητικά με Κουεγιάρ κάλεσε τις πλευρές το Συμβούλιο Ασφαλείας

Στο ψήφισμά του το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαίωσε όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο

ΚΥΠΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καλωσόρισε με το ψήφισμά του με το οποίο ανανέωσε την Τρίτη για έναν ακόμη χρόνο - μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025 - τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στην Κύπρο, τον διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού για να αναλάβει τον ρόλο της άσκησης των καλών υπηρεσιών εκ μέρους του και ενθάρρυνε περαιτέρω τις πλευρές να εργαστούν εποικοδομητικά με την Προσωπική Απεσταλμένη, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, προς αναζήτηση κοινού εδάφους με σκοπό την επιστροφή σε επίσημες διαπραγματεύσεις για μια διαρκή διευθέτηση στην Κύπρο.

Η Λευκωσία έχει καλωσορίσει την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος, σημειώνοντας ανάμεσα στα σημαντικά θέματα που περιλαμβάνονται σε αυτό την επαναβεβαίωση της βάσης λύσης, δηλαδή της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, το γεγονός ότι το ΣΑ χαιρετίζει το διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ και την υποστήριξη της αποστολής της, την καταδίκη της επίθεσης κατά ανδρών των ΗΕ στην Πύλα και άλλων παραβιάσεων στη νεκρή ζώνη καθώς και τις αναφορές στο θέμα των Βαρωσίων.

Στο ψήφισμά του το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαίωσε όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο, ειδικότερα  το ψήφισμα 1251 (1999) και υπενθύμισε τη σημασία της επίτευξης μιας διαρκούς, συνολικής και δίκαιης διευθέτησης βασισμένης σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εξέφρασε πλήρη στήριξη στη συνεχιζόμενη συνεργασία του ΓΓ με τις πλευρές και ενθάρρυνε το να υπάρξουν περισσότεροι γύροι ανεπίσημων συνομιλιών. Επίσης επανέλαβε τη σημασία που έχει όλες οι πλευρές και όλοι οι εμπλεκόμενοι συμμετέχοντες να προσεγγίσουν αυτή τη διαδικασία με ανοικτό πνεύμα, με ευελιξία και συμβιβασμό και επιδεικνύοντας την αναγκαία πολιτική βούληση και δέσμευση να διαπραγματευτούν ελεύθερα μια αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ακόμη σημείωσε πως συνεχίζει να παροτρύνει τις πλευρές να εμπλακούν ενεργά και χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση με τον ΓΓ και την ομάδα του προς τον σκοπό αυτό.

Σε σχέση με τα Βαρώσια το ΣΑ υπενθύμισε το καθεστώς τους όπως αναφέρεται στα σχετικά ψηφίσματα περιλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) και την Προεδρική Δήλωση που καταδικάζει την ανακοίνωση στις 20 Ιουλίου 2021 από τους ηγέτες των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων για το περαιτέρω επανάνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Ακόμη εξέφρασε βαθιά λύπη σε σχέση με τη συνέχιση των μονομερών πράξεων που αντίκεινται με τα προηγούμενα ψηφίσματα και τις δηλώσεις για τα Βαρώσια και κάλεσε για την άμεση αναστροφή αυτής της πορείας δράσης και όλων των βημάτων που γίνονται σε σχέση με τα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020.

Βαθιά λύπη εξέφρασε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη συνεχιζόμενη παραγνώριση αυτής της έκκλησης για άμεση αναστροφή, και προειδοποίησε κατά οποιωνδήποτε περαιτέρω ενεργειών σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του, υπογραμμίζοντας πως οποιεσδήποτε περαιτέρω μονομερείς ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν την ταχεία αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εξάλλου υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη για αποφυγή οποιωνδήποτε μονομερών ενεργειών που μπορεί να δημιουργήσουν εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν τις προοπτικές για μια ειρηνική διευθέτηση.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Πύλας, υπενθύμισε τη δήλωση στον Τύπο της 21ης Αυγούστου 2023 που καταδίκασε τις επιθέσεις κατά ειρηνευτών των ΗΕ και τις ζημιές σε αυτοκίνητα «από προσωπικό των Τ/κ» και εξέφρασε λύπη για την παύση στις εργασίες στην περιοχή μετά τη συναντίληψη που είχε επιτευχθεί, προτρέποντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εργαστούν εποικοδομητικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για εφαρμογή της συναντίληψης ως ένα σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Εξάλλου καταδίκασε τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του στρατιωτικού στάτους κβο «κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός, την αναφερόμενη παρέμβαση και από τις δυο πλευρές μέσα στη νεκρή ζώνη και τους συναφείς κινδύνους, τις προκλήσεις στην οριοθέτηση της νεκρής ζώνης από την Αποστολή και την αναφερόμενη αύξηση στον αριθμό και τη σοβαρότητα των στρατιωτικών παραβιάσεων και μη εξουσιοδοτημένων κατασκευών» που όπως επεσήμανε «θέτουν σημαντικές προκλήσεις για τις επιχειρήσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την εντεταλμένη εξουσία της».

Επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε ανησυχία για τις συνεχιζόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε ότι οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά σύμφωνα με το εφαρμοστέο διεθνές δίκαιο.

Ακόμη επανέλαβε την προηγούμενη έκκληση του ΓΓ για αποφυγή βημάτων κλιμάκωσης και κάλεσε περαιτέρω τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες και ρητορική που μπορεί να βλάψουν τη διαπραγματευτική διαδικασία και που μπορεί να δημιουργήσουν εντάσεις στο νησί.

Με το ψήφισμά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά από τον ΓΓ να υποβάλει δυο εκθέσεις, μέχρι τις 4 Ιουλίου 2024 και τις 3 Ιανουαρίου 2025 αντίστοιχα για τις Καλές του Υπηρεσίες, ενθαρρύνοντας τους δυο ηγέτες να παρέχουν γραπτές ενημερώσεις κάθε έξι μήνες στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ για τις δράσεις που έχουν λάβει προς υποστήριξη των σχετικών μερών του ψηφίσματος.

Ακόμη ζητά από τον ΓΓ να υποβάλει δύο εκθέσεις επίσης μέχρι τις 4 Ιουλίου 2024 και τις 3 Ιανουαρίου 2025 σε σχέση με την εφαρμογή του ψηφίσματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση