ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:49
 

Νικόλας: Φέτος το success story συγκρούστηκε με την κυπριακή πραγματικότητα

Ανάληψη ευθυνών για το χαλλούμι από Λακκοτρύπη ζητά ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ενώ κτυπά καμπανάκι για τα ΜΕΔ

Newsroom K

Τη θέση πως το 2019 ήταν η χρονιά που το αφήγημα του success story συγκρούστηκε με την κυπριακή πραγματικότητα έθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος μιλώντας από το βήμα της βουλής για τον προϋπολογισμό του 2020. Σημείωσε πως αν και ήταν μία δύσκολη χρονιά υπήρξαν και θετικές εξελίξεις όπως η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας που συνεχίζεται και η μείωση της ανεργίας η οποία συνεχίζεται, και έχει φτάσει στο 7%.

Ανισορροπίες στην κυπριακή οικονομία

Όπως είπε οι μόνοι που κατάφεραν να μειώσουν τα ΜΕΔ τους είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες της Κύπρου που περιορίζονται στις 100

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, σημειώνοντας πως αν και ξεπεράσαμε την κρίση και βγήκαμε από το μνημόνιο, η Κύπρος δεν αποτελεί success story καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ανισορροπίες στην κυπριακή οικονομία. Ανισορροπίες που συνοψίζονται στην κατάρρευση του Συνεργατισμού και το «ξεπούλημά του» στην Ελληνική Τράπεζα, τη χρεοκοπία της cobalt, στο ότι η Κύπρος έχει το ψηλότερο ιδιωτικό χρέος στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ προειδοποίησε πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια «συνεχίζουν να αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα αλλά και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Κυπριακή οικονομία». Κάνοντας μία σύγκριση με την περίπτωση της Ιρλανδίας, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως η Ιρλανδία πλήρωσε €30 δις για να διαχειριστεί ένα πρόβλημα €80 δις ΜΕΔ και η Κύπρος πλήρωσε €27 δις (σχεδόν το ίδιο με την Ιρλανδία) για να διαχειριστεί ένα πρόβλημα €27 δις ΜΕΔ, ενώ είμαστε το 1/10 της Ιρλανδίας. «Κι ακόμη εμείς δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Έκανε λόγο για επικίνδυνο φαύλο κύκλο καθώς «ενώ οι τράπεζες μας έχουν ρευστότητα, δεν δανείζουν επειδή όλοι είναι καταχρεωμένοι». Όπως είπε οι μόνοι που κατάφεραν να μειώσουν τα ΜΕΔ τους είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες της Κύπρου που περιορίζονται στις 100. «Όλοι οι υπόλοιποι, τα δάνεια των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, τα στεγαστικά δάνεια, έμειναν περίπου στο ίδιο επίπεδο» σημείωσε.

Μαζικές εκποιήσεις και παραίτηση από Λακκοτρύπη

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις εκποιήσεις, ότι δηλαδή υπάρχει ο κίνδυνος των μαζικών εκποιήσεων ενώ έντονος ήταν για το θέμα του χαλλουμιού σημειώνοντας πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες τις οποίες θα πρέπει να αναλάβει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Το ΓεΣΥ που δεν ψηφίσαμε

Έκανε συγκεκριμένη αναφορά και στο ΓεΣΥ, το οποίος όπως είπε στηρίζει το ΔΗΚΟ, αλλά στην ουσία, το ΓεΣΥ που εφαρμόζεται δεν είναι αυτό που ψηφίστηκε στην ολομέλεια της βουλής. «Εάν δεν γίνει κάτι δραματικό σύντομα, το ΓΕΣΥ κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα πριν καν ξεκινήσει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αχρείαστη και άστοχη η παραφιλολογία για χαλαρή ομοσπονδία

Αναφορά έκανε και στο κυπριακό σημειώνοντας ότι ενώ το κυπριακό μένει άλυτο , με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας, την ίδια στιγμή η ε/κ κοινότητα «παραμένει εγκλωβισμένη στην αποτυχημένη πολιτική των τελευταίων εντεκάμιση χρόνων, η οποία, αντί να δημιουργεί προϋποθέσεις επίτευξης σωστής λύσης του προβλήματος».

Δεν παρέλειψε να ψέξει τους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη σημειώνοντας πως «η αχρείαστη και άστοχη παραφιλολογία για ‘χαλαρή ομοσπονδία’, για ‘κοινοβουλευτική δημοκρατία’ κ.α. έχει προφανώς σχηματίσει την εντύπωση στους Τούρκων αξιωματούχους πως η δική μας πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει λύσεις δυο κρατών και της συνομοσπονδίας, αφού πλέον απροκάλυπτα παραπέμπουν σε άλλες μορφές λύσης και σε ‘νέες ιδέες’».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» όπως είπε «οφείλει να κάνει τη δική του αυτοκριτική για αυτή την εικόνα που έχει δημιουργηθεί καθώς αυτή η εντύπωση, εμποδίζει την επίλυση του κυπριακού».

Οι δύο προσεγγίσεις του κυπριακού

Δεν παρέλειψε να εκφράσει τη διαφωνία του με τις «δύο λανθασμένες προσεγγίσεις» που παρουσιάζονται πλέον στο κυπριακό. «Από τη μία είναι κάποιοι που μας λένε πως πρέπει «να τελειώνουμε» με το κυπριακό και να δεχτούμε την όποια λύση, να υποχωρήσουμε δηλαδή πλήρως σε όλες τις Τούρκικες απαιτήσεις» ανέφερε ενώ όπως είπε « από την άλλη, είναι εκείνοι που λένε πως πρέπει να ξεκινήσουμε να συζητάμε λύσεις δυο κρατών ή/και συνομοσπονδίας, χρησιμοποιώντας το γνωστό (και απλοϊκό σύνθημα) ‘εκείνοι από εκεί, εμείς απ’εδώ’».

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τη διαφωνία του χαρακτηρίζοντας τις δύο αυτές προσεγγίσεις «ακραίες και λανθασμένες».
Όπως είπε η σωστή λύση περνά μέσα από την υπεράσπιση, την ενίσχυση και τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας , μέσα από τη δημιουργία πολιτικού, διπλωματικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία, μέσα από τις διαχρονικές και ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, περνά μέσα από τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με σωστό όμως περιεχόμενο.

«Οποιαδήποτε άλλη πολιτική, η οποία αγνοεί ή αφελώς υποβαθμίζει το αρνητικό και εκβιαστικό περιβάλλον απειλών που διαμορφώνει η Τουρκία αυτή τη στιγμή, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μια κακή λύση ή σε ένα νέο αδιέξοδο» ανέφερε, υποστηρίζοντας πως η απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα και επεκτατικότητα δεν είναι η απελπισία και η μοιρολατρία, ούτε ο φόβος και η συνθηκολόγηση.
«Οφείλουμε, Να διεκδικήσουμε το δίκαιο του λαού μας, να υπερασπιστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία, να τιμήσουμε την ιστορία μας και όλους εκείνους που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την ελευθερία και την δημοκρατία» κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X