ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νόμους κατά του σεξισμού και της σεξιστικής συμπεριφοράς ψήφισε η Βουλή

Υπέρ ψήφισαν 43 βουλευτές

ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα τρεις προτάσεις νόμου, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά του σεξισμού. Υπέρ ψήφισαν 43 βουλευτές.

Η μία πρόταση νόμου κατατέθηκε από τη Σκεύη Κούτρα Κουκουμά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, η δεύτερη από την Αννίτα Δημητρίου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού και η τρίτη στις 17 Ιουλίου 2020 από τη Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, βουλευτή ΔΗΚΟ, εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας

Με τις τρεις προτάσεις θεσπίζεται νομοθεσία προς αντιμετώπιση μέσω του Ποινικού Δικαίου των δημοσία εκδηλουμένων μορφών σεξισμού κατά συγκεκριμένου προσώπου ή συγκεκριμένης ομάδας προσώπων.

Επίσης ποινικοποιούνται φαινόμενα σεξισμού και σεξιστικής συμπεριφοράς κατ’ επιταγήν διεθνών συμβάσεων και συστάσεων, έτσι που να αντιμετωπισθούν απαράδεκτα φαινόμενα που μειώνουν, προσβάλλουν, απομονώνουν και προάγουν τις διακρίσεις κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων εναντίον των οποίων στρέφονται.

Επίσης θεσπίζεται νομοθεσία με την οποία ο διαδικτυακά διαδιδόμενος σεξισμός κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων καθίσταται ιδιώνυμο αδίκημα.

Παράλληλα απορρίφθηκε τροπολογία των βουλευτών του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου και ΔΗΚΟ Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, ώστε από τους όρους «διαδικτυακά διαδιδόμενος σεξισμός» και «σεξισμός» να διαγραφεί, αντιστοίχως, η φράση «συγκεκριμένου προσώπου ή κατά συγκεκριμένης ομάδας προσώπων», όπου αυτές απαντούν, και να αντικατασταθούν, αντιστοίχως, από τη φράση «συγκεκριμένης γυναίκας ή κατά συγκεκριμένης ομάδας γυναικών». Με την προτεινόμενη τροπολογία, τα υπό θέσπιση αδικήματα του σεξισμού και του διαδικτυακά διαδιδόμενου σεξισμού, προτάθηκε να στρέφονται κατά γυναίκας ή ομάδας γυναικών που πέφτουν θύματα σεξιστικών συμπεριφορών και όχι γενικά κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, ώστε να προσδοθεί στην υπό ψήφιση νομοθεσία η σωστή δογματική διάσταση του θέματος.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε ότι ο νόμος δεν προνοεί μόνο ποινικοποίηση του σεξισμού αλλά και την ανάλογη παιδεία που πρέπει να υπάρξει. Ανέφερε ότι η Βουλή έχει υποχρέωση να ρυθμίσει το νομικό πλαίσιο ποινικοποίησης του αδικήματος του σεξισμού, καθιστώντας τους πολίτες κοινωνούς αυτής της προσπάθειας. Ανέφερε ακόμα ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια επηρεάζονται σε δυσανάλογο βαθμό και ότι είναι υποχρέωση το θέμα να καταδειχθεί στην πραγματική του διάσταση.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε ότι η νομοθετική αναγνώριση του σεξισμού και της σεξιστικής ρητορικής αποτελεί τομή για την Κύπρο και θα πρωτοπορεί η χώρα στο να προστατεύσει τα θύματα από τέτοιες επιθέσεις. «Σήμερα κτίζουμε τις συνειδήσεις της νέας γενιάς αντρών και γυναικών», ανέφερε προσθέτοντας ότι δείχνουν ότι ο σεξισμός πρέπει και να έχει συνέπειες και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αστείο ή κάτι που πρέπει να ανεχόμαστε.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι πρόκειται για ιστορική μέρα και σημείωσε ότι ιστορικά είναι η γυναίκα που υπόκειται στο σεξισμό και σε διάκριση συνεπεία του φύλου της.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι το κόμμα υποστηρίζει τους νόμους αφού ο σεξισμός είναι μια απαξιωτική συμπεριφορά, μια καταπίεση, ενώ συνεχάρη τις Χ. Ερωτοκρίτου και Α. Δημητρίου για την τροπολογία που κατέθεσαν.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας υποστήριξε το νομοσχέδιο αναφέροντας ότι τα τρία νομοθετήματα είναι μια αρχή, αλλά σημείωσε ότι σήμερα ψηφίζονται τιμαριωτικές πρόνοιες ενώ είναι μέσω της παιδείας και άλλων δράσεων που θα πρέπει να αλλάξουν οι συμπεριφορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  |  Βουλή

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ