ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι αντιδράσεις των αρχηγών, μετά τα συμπεράσματα του Συμβουλίου

Να ληφθούν έμπρακτα μέτρα λέει ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ ενώ ο ΔΗΣΥ εκφράζει ικανοποίηση για τις κινήσεις της Λευκωσίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Να ληφθούν έμπρακτα μέτρα πέραν της φραστικής καταδίκης αναφέρει ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μετά τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων σημειώνοντας ότι αν δεν περιληφθούν μεταξύ άλλων ο τερματισμός της συζήτησης για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ- Τουρκίας είτε η ρητή διασύνδεση ανοίγματος κεφαλαίων και ελευθεροποίησης των θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες με τον τερματισμό των ενεργειών της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ μας τότε η αντίδραση δεν θα είναι αποτελεσματική.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του σημείωσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να περάσει από τις προειδοποιήσεις στην υιοθέτηση συγκεκριμένων περιοριστικών, διπλωματικών και οικονομικών μέτρων, εναντίον της Τουρκίας και εναντίον των εταιριών που συνεργάζονται με την Τουρκία και του προσωπικού». Όπως είπε εάν, η περιφρόνηση από την Τουρκία, των ευρωπαϊκών προειδοποιήσεων, μείνει αναπάντητη και δεν ληφθούν αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα και κυρώσεις κατά της Τουρκίας, οι συνέπειες θα είναι δυσμενέστατες. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε παράλληλα και την πραγματοποίηση εθνικού συμβουλίου με δεδομένες και τις εξελίξεις. 

 

Ο ΔΗΣΥ μέσω ανακοίνωσης εκφράζει ικανοποίηση «για τα όσα μέχρι στιγμής έχουν λάβει χώρα». «Η διπλωματική και πολιτική προσπάθεια υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση συνεχίζεται και την υποστηρίζουμε με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ικανοποίηση του ΔΗΣΥ

«Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων εξουσιοδότησε χθες την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν συγκεκριμένες επιλογές για κατάλληλα μέτρα, που αφορούν την παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Αύριο θα συγκληθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ανάμεσα στα άλλα θέματα θα εξετάσει και τα όσα πράττει η Τουρκία στην ΑΟΖ, οπότε και αναμένουμε τα επόμενα βήματα. Ως Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τα όσα μέχρι στιγμής έχουν λάβει χώρα. Η διπλωματική και πολιτική προσπάθεια υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση συνεχίζεται και την υποστηρίζουμε με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων της χώρας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

ΑΚΕΛ: Προειδοποιούσαμε εδώ και καιρό

«Εδώ και αρκετό καιρό το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε ότι η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στο Κυπριακό μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, σε συνθήκες απουσίας διαπραγματευτικής διαδικασίας και απαλλαγής της Τουρκίας από τις ευθύνες της, εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους. Μεταξύ άλλων, προειδοποιούσαμε ότι αν συνεχιζόταν αυτή η κατάσταση η Τουρκία θα υλοποιούσε τις απειλές της για γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντιθέτως, τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και ο ΥΠΕΞ διαβεβαίωναν ότι έχουν θωρακίσει την ΑΟΖ και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δυστυχώς σήμερα βιώνουμε την κορύφωση της Τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας.

Ο κ. Ερντογάν, καθημερινά, απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία και βαθαίνει τα τετελεσμένα σε βάρος της. Το γεγονός ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη γεώτρηση της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ μας αποδεικνύει την ορθότητα των προειδοποιήσεών μας και δυστυχώς επιβεβαιώνει τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του «είναι απόλυτα φυσιολογικό να αναμένουμε ότι η κορύφωση της επιθετικότητας και προκλητικότητας της Τουρκίας δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη από τους ευρωπαίους εταίρους μας. Οφείλουν όμως, πλέον, να περάσουν από τη φραστική καταδίκη σε έμπρακτα μέτρα. Στα χθεσινά Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων επαναλαμβάνονται παλαιότερες καταδικαστικές αναφορές. Το Συμβούλιο μεταξύ άλλων εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις παράνομες τουρκικές γεωτρητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να αποσαφηνίζεται ότι αυτές διεξάγονται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καλεί δε την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν εισηγήσεις για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση. Αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι αυτά τα μέτρα». Όπως είπε «αν σε αυτά δεν περιληφθούν ο τερματισμός της συζήτησης για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ- Τουρκίας είτε η ρητή διασύνδεση ανοίγματος κεφαλαίων και ελευθεροποίησης των θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες με τον τερματισμό των ενεργειών της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ μας, πολύ φοβούμαστε ότι η αντίδραση δεν θα είναι αποτελεσματική. Αν παρ’ ελπίδα αυτή θα είναι η στάση της ΕΕ, η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι εκείνο που προέχει είναι ότι η Τουρκία συνιστά βασικό οικονομικό και εμπορικό εταίρο, στοιχείο που υπογραμμίζεται στα χθεσινά Συμπεράσματα».

«Εμείς» ανέφερε «συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι θα ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα, τα οποία όμως δεν λύνουν το πρόβλημα από μόνα τους. Πρέπει ταυτόχρονα να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις και να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό από το σημείο που είχε μείνει στο Κραν Μοντανά. Στα ίδια τα Συμπεράσματα το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι «η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη συνολική λύση του Κυπριακού» για να προσθέσει ότι παραμένει ζωτικής σημασίας η δέσμευση και συμβολή της Τουρκίας τέτοια λύση, περιλαμβανομένων των εξωτερικών πτυχών του προβλήματος, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών της ΕΕ».

Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει |επιτέλους πρωτοβουλίες για άμεσο τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων και ταυτόχρονη επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς πρόσθετους όρους και προϋποθέσεις όπως το ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ».

ΔΗΚΟ: Αν δεν ληφθούν αποφάσεις οι συνέπειες θα είναι δυσμενέστατες

Αποτελεί θετικό γεγονός, το ότι, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητά άμεσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, εισηγήσεις για λήψη συγκεκριμένων μέτρων κατά της Τουρκίας, προς αντιμετώπιση των έκδηλα παράνομων ενεργειών της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό που αναμένουμε και προσδοκούμε, αλλά και θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ, είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις, έτσι ώστε οι λεκτικές καταδίκες της Τουρκίας, να μετατραπούν σε πράξεις. Οι προειδοποιήσεις προς την Τουρκία έγιναν από τον περασμένο Μάρτιο και επαναλήφθηκαν στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαΐου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να περάσει από τις προειδοποιήσεις στην υιοθέτηση συγκεκριμένων περιοριστικών, διπλωματικών και οικονομικών μέτρων, εναντίον της Τουρκίας και εναντίον των εταιριών που συνεργάζονται με την Τουρκία και του προσωπικού.
Εάν, η περιφρόνηση από την Τουρκία, των ευρωπαϊκών προειδοποιήσεων, μείνει αναπάντητη και δεν ληφθούν αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα και κυρώσεις κατά της Τουρκίας, οι συνέπειες θα είναι δυσμενέστατες.
• Θα πληγεί ανεπανόρθωτα το κύρος και η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Θα αποθρασυνθεί η Τουρκία και θα κλιμακώσει την ένταση.
• Θα απομακρυνθεί η πιθανότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό.

• Θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα στη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλεται να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους – μέλους της, κάτι που έπραξε στην περίπτωση τρίτων χωρών και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο θέμα της Κριμαίας.

Τονίζουμε το εξής:

Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να διασυνδεθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας με τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό.

Μια τέτοια εξέλιξη, θα αποτελεί νίκη της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς το κυπριακό θα καταστεί όμηρος των παράνομων τουρκικών αξιώσεων και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υποβαθμιστούν σε μέρος της ατζέντας των τουρκικών σχεδιασμών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X