ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι πρώτες αντιδράσεις κομμάτων για το ενδεχόμενο απόλυσης Γαβριήλ

Ανακοινώσεις από ΑΚΕΛ και Κίνημα Οικολόγων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έντονες επικρίσεις δέχεται η Κυβέρνηση από τα κοινοβουλευτικά κόμματα μετά από σχετικό δημοσίευμα το οποίο αναφέρει ότι υπάρχει ενδεχόμενο απόλυσης του ζωγράφου και καθηγητή Τέχνης Γιώργου Γαβριήλ. Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι «αποτελεί όνειδος για την κυβέρνηση στο σύνολο της να διώκει εμμονικά ένα καλλιτέχνη εκπαιδευτικό για τα έργα που φιλοτέχνησε εκτός χώρου και χρόνου εργασίας». Από την πλευρά του το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία πολιτών αναφέρει ότι «είναι απαράδεκτη η πειθαρχική δίωξη που ασκεί το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το άρθρο 19 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΑΚΕΛ: Ποιος θα ενημερώσει την κυβέρνηση ότι είμαστε στον 21ο αιώνα;

Η κυβέρνηση συνεχίζει τη δίωξη που εξαπέλυσε σε βάρος του εκπαιδευτικού Γιώργου Γαβριήλ καλώντας τον να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας με κατηγορίες που επισύρουν ακόμα και την απόλυσή του. Αποτελεί όνειδος για την κυβέρνηση στο σύνολο της να διώκει εμμονικά ένα καλλιτέχνη εκπαιδευτικό για τα έργα που φιλοτέχνησε εκτός χώρου και χρόνου εργασίας.

Ποιος θα ενημερώσει την κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού ότι είμαστε στον 21ο αιώνα και όχι στο μεσαίωνα; Ποιος θα εξηγήσει στον Υπουργό Παιδείας ότι έχουμε σύνταγμα και δημοκρατία; Ότι το 2021 δεν μπορεί να διώκεται η ελευθερία έκφρασης και η τέχνη, για να ικανοποιηθεί η ακροδεξιά και οι πιο οπισθοδρομικοί κύκλοι;

Η παράταξη που κυβερνά τον τόπο είναι μια παράταξη που δεν έχει κανένα ηθικό και δημοκρατικό φραγμό στο να σκίζει σελίδες βιβλίων, να διώκει ζωγράφους, να κτυπά με υδροβόλο διαδηλωτές και να κάνει κατασχέσεις υπολογιστών για σάτιρα. Μια κυβέρνηση που αποπνέει ναφθαλίνη συντηρητισμού και διολισθαίνει καθημερινά σε πρακτικές καθεστώτος. Για την παραμονή του κ. Προδρόμου στο Υπουργείο, την ευθύνη έχει ο κ. Αναστασιάδης.

Οικολόγοι: Απαράδεκτη η πειθαρχική δίωξη που ασκεί το Υπουργείο Παιδείας

Η υπόθεση του ζωγράφου και καθηγητή Τέχνης Γιώργου Γαβριήλ που προκάλεσε σάλο στην κυπριακή κοινωνία λόγω των έργων τέχνης που δημιουργεί, επανέρχεται στην επικαιρότητα καθώς πάνω από τον εικαστικό πλανάται το ενδεχόμενο απόλυσής του. Ο κ. Γαβριήλ στις 6 Οκτωβρίου έχει κληθεί να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, όπου σε περίπτωση καταδίκης του υπάρχει και το ενδεχόμενο παύσης του.

Υπενθυμίζουμε πως το θέμα του κ. Γαβριήλ, συζητήθηκε από συντονιστές πολιτικών ομάδων στο ευρωκοινοβούλιο, όπου αποφασίστηκε να σταλεί επικριτική επιστολή από την Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Προδρόμου.

Η Αναπληρώτρια Προέδρος του Κινήματος κ. Έφη Ξάνθου σε δηλώσεις της αναφέρει πως «είναι απαράδεκτη η πειθαρχική δίωξη που ασκεί το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το άρθρο 19 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας που αναφέρει ότι ‘κάθε άτομο έχει το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και έκφρασης σε οποιαδήποτε μορφή και να διώκεται ο καλλιτέχνης για τις καλλιτεχνικές του απόψεις, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν δημιούργησε τα έργα εν ώρα καθήκοντος με την ιδιότητα του καθηγητή’».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση