ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οκτάι: Το νέο «προεδρικό» σφραγίδα της πολιτικής των «δύο ισότιμων κρατών»

Έστειλε το μήνυμα ότι «αυτό το έργο είναι η ενσάρκωση της πολιτικής της κυριαρχίας και των δύο ισότιμων κρατών»

ΚΥΠΕ

Το σύμπλεγμα του νέου «προεδρικού», της νέας «βουλής» και του «εθνικού κήπου», που αντικατοπτρίζει την «εθνική βούληση των Τουρκοκυπρίων, θα είναι η σφραγίδα του μέλλοντος και το σύμβολο της ύπαρξης της τδβκ», δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουατ Οκτάι, ο οποίος επισκέφθηκε τον χώρο ανέγερσης του συγκροτήματος απ’ όπου έστειλε το μήνυμα ότι «αυτό το έργο είναι η ενσάρκωση της πολιτικής της κυριαρχίας και των δύο ισότιμων κρατών».

Ο κ. Οκτάι συνοδευόταν στην επίσκεψη επιτόπου από τον Τούρκο Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, τον «πρωθυπουργό», Ουνάλ Ουστέλ κι άλλους. Αναφέρθηκε στο υπό ανέγερση σύμπλεγμα και στην ομιλία του λίγο αργότερα στην τελετή μαζικών εγκαινίων, ενώ έκανε σχετική ανάρτηση και στο Τουίτερ συνοδευόμενη από φωτογραφίες από την παρουσίαση του τελικού σχεδίου του έργου. Για το λόγο αυτό είχε στηθεί ειδική σκηνή εντός του εργοταξίου, ενώ γύρω από το χώρο κατασκευής υπήρχαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη επίσκεψη δεν επιτράπηκε στα ΜΜΕ να ακολουθήσουν τον κ. Οκτάι και την υπόλοιπη συνοδεία του παρά μόνο στα συνεργεία της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης και του τουρκικού πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού. Εκπρόσωποι των τ/κ ΜΜΕ παρακολουθούσαν από μακριά.

«Σε αυτή την σφραγίδα (το σύμπλεγμα) που θα σημαδέψει τους Τ/κ, εμείς ως κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, θα είμαστε δίπλα. Κι αυτή η σφραγίδα θα μπει», δήλωσε ο Φουάτ Οκτάι μετά την παρουσίαση της τελικής μορφής του συμπλέγματος. «Θα είναι η μεγαλύτερη σφραγίδα στο νησί στη βάση της κυριαρχίας της τδβκ και των δύο ισότιμων κρατών. Είναι μια σφραγίδα και του σήμερα και του αύριο».

Κατά την ομιλία του λίγο αργότερα στην τελετή μαζικών εγκαινίων στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι «το λέω πολύ ξεκάθαρα, όσοι πολεμούν αυτό το έργο (ΣΣ: το σύμπλεγμα) θα βρουν απέναντί τους την Τουρκία και την τδβκ» όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος πρόσθεσε ότι είναι ένα συμβολικό έργο αντάξιο του αξιώματος του «προέδρου». «Έχουμε ξεκινήσει το έργο. Όταν κάτι υποσχεθούμε, το κάνουμε. Αυτό το έργο, το σύμπλεγμα της προεδρίας και της βουλής, είναι η σφραγίδα για το μέλλον των Τουρκοκυπρίων, είναι το σύμβολο της ύπαρξης, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας τους. Οι Τουρκοκύπριοι θα βάλουν αυτή τη σφραγίδα εδώ και η Τουρκία θα την υποστηρίξει πλήρως».

Κυπριακό

Ο Φουάτ Οκτάι αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι η Τουρκία από την αρχή στηρίζει ισχυρά το όραμα λύσης, βασισμένης στην κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς, λέγοντας πως ο δρόμος για την λύση μπορεί να ανοίξει με το να αποδοθούν τα δικαιώματα συνομιλητή στον τ/κ «λαό» από το ΣΑ του ΟΗΕ. «Ωστόσο το ΣΑ εδώ και 1,5 χρόνο δεν έχει κάνει κανένα βήμα. Γιατί το ίδιο το ΣΑ δεν έχει χαϊρι. Ορίστε, το είδαμε και στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανία» είπε.

Ο κ. Οκτάι είπε ότι το ΣΑ έχει γίνει ένα όργανο χωρίς επιρροή και δεν μπορεί να βρει λύσεις στα προβλήματα «και γι' αυτό πρέπει να αναδομηθεί». Επιθυμία τους, είπε, είναι να μην υπάρχουν χώρες που είναι πιο μπροστά και πιο πίσω, να είναι όλες ίσες και να συμβάλλουν κατά τρόπο ίσο. «Κάθε χώρα πρέπει να εκπροσωπεί τον εαυτό της εκεί» ανέφερε.

Ο Φουάτ Οκτάι επανέλαβε την πρόταση του Ερσίν Τατάρ για συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων, της ηλεκτρικής ενέργειας, των ΑΠΕ, το μεταναστευτικό και το θέμα του νερού. Η ε/κ πλευρά, ανέφερε, μέχρι τώρα δεν έχει απαντήσει σε αυτή την πρόταση.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι μετά την έκκληση Ερντογάν από την ΓΣ του ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους έχουν εντείνει τις απαραίτητες ενέργειες. «Έτσι, τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων θα καταγραφούν μέσω της αναγνώρισης των κρατών μελών του ΟΗΕ». Σε όλες τις διεθνείς επαφές που κάνουν, ανέφερε, το θέμα της «τδβκ» - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – είναι στα πρώτα. «Το όραμά μας βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη στο νησί και στοχεύει στην αναγνώριση της τδβκ. Η Κύπρος, το παρελθόν και το μέλλον της, είναι μέρος του τουρκικού κόσμου» συμπλήρωσε.

Στηρίζουν, είπε, με όλη την δύναμή τους το να γίνει το ψευδοκράτος μέλος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και εξέφρασε την ισχυρή πεποίθηση ότι στην επερχόμενη συνέλευση στο Ουζμπεκιστάν, το ψευδοκράτος θα πάρει το καθεστώς του παρατηρητή «σε πρώτη φάση». Μια οργάνωση τουρκικών κρατών χωρίς το ψευδοκράτος, όπως είπε, θα είναι ημιτελής.

Η αναγνώριση του ψευδοκράτους, ισχυρίστηκε, είναι σημαντική όχι μόνο για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και για τη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε περιοχή ειρήνης. Είναι απαραίτητο η διεθνής κοινότητα και οι τρίτες χώρες να δουν τις πραγματικότητες στο νησί, ποια πλευρά θέλει λύση και ποια πλευρά ξεφεύγει από αυτήν και να σταματήσουν να ακολουθούν την ατζέντα των Ελλήνων και των Ε/κ, πρόσθεσε.

Δεν θα επιτρέψουν, συνέχισε, στην ΕΕ και τις ΗΠΑ να διαταράξουν τις ισορροπίες στην περιοχή με την μονομερή στάση τους στο Κυπριακό και να χαλάσουν το κλίμα ειρήνης.

Εγκαίνια

Στην τελετή μαζικών εγκαινίων ο Φουάτ Οκτάι εγκαινίασε – όπως είχε ανακοινωθεί – το «δημόσιο κέντρο πληροφόρησης», τους δρόμους Μόρφου – Λεύκας, Πλατανισσός – Γιαλούσα, 90 χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων, το πρώτο τμήμα της αρδευτικής γραμμής της πεδιάδας της κεντρικής Μεσαορίας και το έργο της γραμμής σύνδεσης με τη δεξαμενή αποθήκευσης μήκους 207 χιλιομέτρων.

Παρόντες στα εγκαίνια ήταν επίσης ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αντίλ Καραϊσμαήλογλου, ο Πρόεδρος του Γραφείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Τουρκικής Προεδρίας, Ταχά Κοτς και ο «υπουργός συγκοινωνιών και μεταφορών», Ερχάν Αρικλί, οι οποίοι και μίλησαν, όπως επίσης ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ.

Ο Ταχά Κοτς μίλησε για τα έργα που εγκαινίασαν ή παρουσίασαν και αφορούν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την εφαρμογή της στο ψευδοκράτος, ενώ ο Αντίλ Καραϊσμαήλογλου ανακοίνωσε ότι από τον Ιανουάριο θ’ αρχίσουν απευθείας πτήσεις από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στην Τραπεζούντα.

Ο Ερχάν Αρικλί είπε ότι το σύμπλεγμα του νέου «προεδρικού» και της νέας «βουλής» αξίας 2,8 εκ. ΤΛ είναι ένα μεγάλο έργο, κι όμως υπάρχουν κάποιοι που αντιτίθενται σε αυτό. Ο Ουνάλ Ουστέλ είπε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023 και πως ο «εθνικός κήπος» περιλαμβάνει μια έκταση 400 στρεμμάτων. Είναι ένα έργο που ήθελε ο Τούρκος Πρόεδρος, πρόσθεσε, για να έχουν ένα «προεδρικό» και μια «βουλή» που τους αξίζει.

Όταν ανέβηκε στο βήμα της τελετής για να μιλήσει ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, μια ομάδα παρευρισκόμενων ανέμιζαν σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, φωνάζοντας το σύνθημα «Η Κύπρος είναι τουρκική και τουρκική θα παραμείνει» και οι συμμετέχοντες στα εγκαίνια χειροκρότησαν. Ο Φουατ Οκτάι απευθυνόμενος σε αυτούς είπε: «Το μήνυμα και η απάντηση δίνονται από εδώ κι έτσι θα είναι: Θα συνεχίσει όπως είναι από το 1571» σε μια αναφορά στην οθωμανική κατάκτηση του νησιού.

Η «τδβκ», ανέφερε ο κ. Οκτάι εννοώντας το ψευδοκράτος, βρίσκεται σε αγώνα ύπαρξης κι ανάπτυξης εδώ και μισό αιώνα. «Το όνομα αυτού του αγώνα κάποτε είναι η εκπαίδευση, κάποτε ο τουρισμός, μερικές φορές η μεταφορά, η ενέργεια ή η παραγωγή. Το όνομα αυτού του αγώνα είναι η λύση δύο κρατών, η κυριαρχική ισότητα. Ο δίκαιος σκοπός των Τουρκοκυπρίων ακούγεται τόσο στο τραπέζι όσο και πει του εδάφους. Από παλιά η Τουρκία παρέχει κάθε είδους υποστήριξη για τη διασφάλιση της συνολικής ανάπτυξης σε κάθε γωνιά της βόρειας Κύπρου, σε κάθε τομέα και για μια τδβκ που στέκεται στα πόδια της. Όλα τα σχέδια δράσης που ονομάζουμε πρωτόκολλα συνεργασίας είναι στην πραγματικότητα μόνο μια αντανάκλαση του αιώνιου συμβολαίου μας. Η εγκάρδια συμφωνία του έθνους μας με τους Τουρκοκύπριους αδελφούς και αδελφές μας, που αποτελούν το κύριο στοιχείο της νήσου Κύπρου από το 1571, ούτε χωράει στα χαρτιά, ούτε έχει σύνορα» είπε.

Είναι εθνική υπόθεση, ανησυχία και ντέρτι της Τουρκίας, συνέχισε, η «βόρεια Κύπρος» - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος - να κρατά το κεφάλι ψηλά στον δίκαιο σκοπό της και ανοίξει προς την διεθνή κοινότητα ενάντια στα «εμπάργκο». Ακριβώς όπως οι μουτζαχεντίν (ήρωες) και οι μεχμέττσικ (στρατιώτες) που πολέμησαν ώμο με ώμο για την ανεξαρτησία των Τουρκοκυπρίων, σήμερα παλεύουμε ώμο με ώμο για την ανάπτυξη των εδαφών της «τδβκ», υποστήριξε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος. «Από τη μια φτιάχνουμε δρόμους από τον Λιμνίτη μέχρι βαθιά στο Ριζκοάρπασο και από την άλλη ανοίγουμε το δρόμο για την εκπροσώπηση της τδβκ στη διεθνή σκηνή».

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος έδωσε πληροφορίες και για τα σχέδια και προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση και κατάρτιση νέων που εκπονήθηκαν από τα τουρκικά αρμόδια Υπουργεία και θα εφαρμοστούν στα κατεχόμενα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση