ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παρέμβαση Χ. Παντελίδη σε διακοινοβουλευτική διάσκεψη της ΕΕ στη Μαδρίτη

Oι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και κυρίως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποκάλυψαν τα τρωτά σημεία της ΕΕ και υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ

ΚΥΠΕ

Oι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και κυρίως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποκάλυψαν τα τρωτά σημεία της ΕΕ και υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, ανέφερε σε παρέμβασή του ο Βουλευτής Χρύσης Παντελίδης στο πλαίσιο των εργασιών της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή οι εργασίες της Διάσκεψης στην οποία συμμετείχε αντιπροσωπία της Βουλής, αποτελούμενη από την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου (επικεφαλής), τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αντρέα Καυκαλιά, τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Ονούφριο Κουλλά και Σάβια Ορφανίδου και το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Χρύση Παντελίδη.

Αναφέρεται ότι, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος της ανοιχτής στρατηγικής αυτονομίας, ο κ. Παντελίδης σημείωσε ότι οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και κυρίως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποκάλυψαν τα τρωτά σημεία της ΕΕ και, ως εκ τούτου, υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ.

Ο κ. Παντελίδης «επισήμανε ότι η Διακήρυξη των Βερσαλλιών, που υιοθετήθηκε τον Μάρτιο του 2022 ως απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, κατέδειξε την πολιτική βούληση και τη συλλογική δέσμευση των ηγετών της ΕΕ για ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων της ΕΕ, μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και οικοδόμηση μιας ισχυρής και ανθεκτικής οικονομίας».

Περαιτέρω, σημειώνεται, ο κ. Παντελίδης «τόνισε» ότι η υιοθέτηση της Στρατηγικής Πυξίδας και του Σχεδίου REPwowerEU σηματοδότησαν την επίτευξη σημαντικής προόδου όσον αφορά στην ενίσχυση της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της Ένωσης, στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, στη διαφοροποίηση των παρόχων φυσικού αερίου και στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

«Εν προκειμένω, ο κ. Παντελίδης επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο των διασυνοριακών συνδέσεων στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ένωσης», προστίθεται.

Αναφερόμενος ειδικότερα στον EuroAsia Interconnector, «ο οποίος χρηματοδοτείται εν μέρει από την ΕΕ και θα συνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, ο κ. Παντελίδης σημείωσε ότι αποτελεί πρωτοβουλία ορόσημο για την Κύπρο και την ΕΕ, καθότι συμβάλλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, στην ένταξη της χώρας στο Ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο, στην επέκταση του Ευρωπαϊκού δικτύου στη Μέση Ανατολή, στη μείωση της εξάρτησης της Κύπρου από τα ορυκτά καύσιμα, στη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα και στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας».

Παράλληλα, σημειώνεται, ο κ. Παντελίδης «τόνισε» ότι η εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και συνεπώς στη στρατηγική αυτονομία της Ένωσης.

Ο κ. Παντελίδης εξέφρασε επίσης τη σθεναρή υποστήριξη της Κύπρου στην πρόσφατη πρόταση της Ισπανικής Προεδρίας «Resilient EU2030», η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της ΕΕ στους τομείς της ενέργειας, των ψηφιακών τεχνολογιών, της υγείας και των τροφίμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση