ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠΕΟ: Θέσεις για στήριξη του γονεϊκού ρόλου και του ευ ζην των παιδιών

Ανάμεσα στις θέσεις της η πλήρη Εφαρμογή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η ολοκληρωμένη στρατηγική καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τις θέσεις της για ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική που να αγκαλιάζει και να στηρίζει την εργαζόμενη οικογένεια στην άσκηση του γονεϊκού της ρόλου και στο ευ ζην των παιδιών της, παραθέτει σε διακήρυξη της με την ευκαιρία της αυριανής Μέρας του Παιδιού, η ΠΕΟ.

Ανάμεσα στις θέσεις της η πλήρη Εφαρμογή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η ολοκληρωμένη στρατηγική καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας η οποία παραμένει σε ψηλό ποσοστό, η πλήρης εφαρμογή των νομοθεσιών που προστατεύουν την μητρότητα και κατοχυρώνουν την άσκηση του γονεϊκού ρόλου, η πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του Νόμου για την καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια, η δημιουργία επαρκών χώρων και υπηρεσιών προστασίας και φύλαξης των παιδιών, καθώς και χώρων άθλησης και ψυχαγωγίας έτσι που να περνούν τον ελεύθερο τους χρόνο δημιουργικά και με ασφάλεια και η επέκταση και αναβάθμιση των βρεφοκομικών, παιδοκομικών σταθμών, των παιδικών λεσχών, έτσι που να καλύπτουν τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας, προσφέροντας ταυτόχρονα ψηλού επιπέδου φροντίδας με χαμηλό κόστος. Ζητείται επίσης να γίνει έρευνα και έλεγχος για την άτυπη φροντίδα βρεφών.

Ακόμα η ΠΕΟ υποστηρίζει στήριξη και επέκταση του ολοήμερου σχολείου σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης με στόχο να καλύψει τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, η παροχή ίσων ευκαιριών μάθησης μέσα από ένα ανθρωποκεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα, η δημιουργία προγραμμάτων και δομών που να καλύπτουν τις ανάγκες ειδικών ομάδων παιδιών όπως παιδιά με ειδικές ανάγκες, παιδιά της υπαίθρου, κακοποιημένα παιδιά, παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, παιδιά μεταναστών, ασυνόδευτα παιδιά, κ.α., η στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να καταστεί ο βασικός φορέας παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών φροντίδας και ο τερματισμός του κλεισίματος κρατικών δομών παιδικής φροντίδας για ανάπτυξη κοινωνικής πολιτικής.

Στη διακήρυξη της με την ευκαιρία της 1ης του Ιούνη – Μέρα του Παιδιού, η ΠΕΟ εύχεται στα παιδιά όλου του κόσμου να ζουν και να δημιουργούν σε ένα περιβάλλον μακριά από πολέμους, πείνα, αρρώστιες, αδικία και εκμετάλλευση.

«Σε ένα κόσμο που να τους διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές παρόν και ένα ελπιδοφόρο μέλλον όπου θα απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα τους», προσθέτει.

Η ΠΕΟ διαβεβαιώνει, και με αυτή την ευκαιρία, ότι η προστασία και η ευημερία των παιδιών αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των καθημερινών αγώνων που δίνει για υπεράσπιση των εργαζομένων, για βελτίωση των εργασιακών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων.

«Αναντίλεκτα η όποια πρόοδος επιτυγχάνεται έχει άμεσο αντίκτυπο στα ίδια τα παιδιά και την ευημερία τους. Η φετινή επέτειος τιμάται σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Η πανδημία του Covid 19 έχει αναγκάσει σε λήψη πρωτόγνωρων μέτρων με γενικό περιορισμό και εγκλεισμό στο σπίτι, χωρίς κοινωνικές, οικογενειακές συνευρέσεις. Μεταξύ άλλων μέτρων ήταν και το κλείσιμο των σχολείων και των δομών φροντίδας και φύλαξης των παιδιών πέραν από διάστημα 3 μηνών. Οι συνθήκες αυτές αναπόφευκτα επηρέασαν τα παιδιά και την καθημερινότητα τους. Ο βαθμός δυσκολίας να γίνουν κατανοητά όλα αυτά τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού ήταν πολύ πιο δύσκολος στα παιδιά, ειδικά στα παιδιά μικρών ηλικιών και στα παιδιά με ειδικές ανάγκες», σημειώνει.

Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι την ίδια στιγμή έχουν αναδειχθεί και ενταθεί πολλά προβλήματα «που διαπιστώναμε στην κανονικότητα μας και παρέμεναν άλυτα».

«Προβλήματα όπως η παιδική φτώχεια, η ενδοοικογενειακή βία με θύματα τα παιδιά, η άνιση μεταχείριση των παιδιών σε σχέση με την διαδικτυακή εκπαίδευση τους και την αδυναμία του κράτους να παρέχει επαρκείς πόρους και εργαλεία έτσι που να διασφαλίζεται η συμμετοχή τους, η ανεπάρκεια των δομών φροντίδας και φύλαξης παιδιών κ.α. Σήμερα με την επανεκκίνηση της οικονομίας και της μερικής φοίτησης παιδιών στα σχολεία, η αβεβαιότητα για το άνοιγμα ή μη των νηπιαγωγείων και άλλων δομών φροντίδας, η ανάγκη να μένουν μακριά από παππούδες και γιαγιάδες, συνεχίζουν να θέτουν σε αδιέξοδο γονείς και παιδιά», προσθέτει.

Η ΠΕΟ σημειώνει ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων και των νηπιαγωγείων με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, αφήνουν κενά και προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να αφεθούν να αντιμετωπιστούν από την κάθε οικογένεια, μόνη της.

«Θα πρέπει η κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία να δώσουν λύσεις σε αυτά τα ζητήματα μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Η ευημερία και η προστασία του παιδιού πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα σε κάθε πολιτική πράξη των κυβερνώντων αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας», συμπληρώνει.

Τέλος, η ΠΕΟ αναφέρει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές συνθήκες έτσι ώστε η εργαζόμενη οικογένεια και ιδιαίτερα τα παιδιά να μεγαλώνουν και να δημιουργούν με ασφάλεια και ευημερία, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους που μπορούν να θέσουν ένα παιδί στη δυστυχία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Μας πήρε ο δαίμονας

«Η ε/κ αρχουσα ταξη απο το 1955, δια πυρος και σίδηρου, επιδιωξε τη μονοπωληση της εξουσιας, στη Κυπρο, ...»
levant  |  20:24

Συνάντηση Αβέρωφ-Σιζόπουλου για τους προϋπολογισμούς

«Κορώνες σούπερ πατριωτισμού και μάχης κατά της Διαφθοράς από τον Σιζόπουλο αλλά εντελώς τυχαίως η Προεδρία ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:21

Επιστολή Αναστασιάδη προς πρόεδρο Ένωσης Συντακτών

«Και ο Θιασάρχης του Μεγάλου Μας Τσίρκου παρελαύνει χωρίς καμμία αιδώ κι αποδοχή ευθυνών γιά τι κατά ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:18

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση