ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Περιθώριο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2026 για χώρο φύλαξης ανήλικων παραβατών

Δεν ικανοποιήθηκαν μέχρι σήμερα οι σχεδιασμοί, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης

ΚΥΠΕ

Δεν ικανοποιήθηκαν μέχρι σήμερα οι σχεδιασμοί που αφορούν τη δημιουργία χώρου φύλαξης εγκλείστων ανήλικων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, Νίκος Τορναρίτης, προσθέτοντας πως "η Βουλή θα προχωρήσει σε παράταση (εφαρμογής προνοιών) της νομοθεσίας για ακόμη δύο χρόνια μέχρι το σημείο εκείνο που θα ανευρεθεί ο χώρος για την φύλαξη των έγκλειστων ανηλίκων".

Η Επιτροπή Νομικών ξεκίνησε την Τετάρτη την κατ’ άρθρον συζήτηση του «Ο περί Παιδιών σε Σύγκρουση με τον Νόμο (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 , αναφορικά με την κράτηση παιδιών σε ειδικό χώρο κράτησης εντός των Κεντρικών φυλακών, μέχρι την έναρξη λειτουργίας του χώρου κράτησης παιδιών και εν πάση περιπτώσει για περίοδο η οποία δεν υπερβαίνει την 1η Ιανουαρίου 2026.

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Τορναρίτης , είπε ότι κατά τη συνεδρία συζήτησαν το θέμα που προέκυψε και αφορά τη δημιουργία χώρου φύλαξης ανηλίκων.

«Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι οι σχεδιασμοί δεν ικανοποιήθηκαν μέχρι σήμερα. Για αυτόν τον λόγο, με λύπη, όπως είπα και στη συνεδρία, η Βουλή θα προχωρήσει σε παράταση της νομοθεσίας για ακόμη δύο χρόνια μέχρι το σημείο εκείνο που θα ανευρεθεί ο χώρος για την φύλαξη των έγκλειστων ανηλίκων", επεσήμανε.

Σημείωσε πως "υπάρχουν βασικές διαφορές που πρέπει να ικανοποιηθούν ανάμεσα στους ενήλικες και στους ανήλικους. Από εκεί και πέρα, όμως, λέω αν συνδυάσουμε τα δύο, έχω την εντύπωση ότι αν τρέξουν οι διαδικασίες θα μπορούσε μέσα σε ένα φάσμα , σε ένα πλαίσιο 3 ετών, να έχουμε και Κεντρικές Φυλακές σύγχρονες που να ικανοποιούν όλα τα πλαίσια που ζητεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο και από εκεί και πέρα θα έχουμε και χώρους φύλαξης ανήλικων παραβατών», πρόσθεσε.

Μετακίνηση και μετεγκατάσταση των Κεντρικών Φυλακών

Εξάλλου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών είπε ότι έφτασε η ώρα το κράτος να μελετήσει πολύ σοβαρά την μετακίνηση και μετεγκατάσταση των Κεντρικών Φυλακών σε χώρο που να μην γειτνιάζει με κατοικημένες περιοχές και να προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε ανέγερση σύγχρονων εγκαταστάσεων.

«Οι εγκαταστάσεις των φυλακών είναι πεπαλαιωμένες , είναι ιστορικές και προφανέστατα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλές άλλες δράσεις, αλλά όχι για φυλακές. Αρκεί , να σας πω ότι αυτό που μας ανέφερε ο Διευθυντής των Φυλακών στην επίσκεψη που είχαμε είναι ότι η χωρητικότητα είναι για 545 άτομα και τούτη την στιγμή στις Κεντρικές Φυλακές βρίσκονται έγκλειστα 1.100 άτομα. Αυτό από μόνο του εκθέτει την Κυπριακή Δημοκρατία διεθνώς και βεβαίως παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και οι φυλακισμένοι έχουν ανθρώπινα δικαιώματα», συμπλήρωσε.

Μέσα σε τούτο ακριβώς το πλαίσιο, συνέχισε ο κ. Τορναρίτης, σήμερα ενέγραψε θέμα στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής και θα καλέσει όλους τους ιθύνοντες , Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Προεδρικό Μέγαρο, Δήμαρχο Λευκωσίας, ομάδες φίλων της Λευκωσίας, Αρχηγό Αστυνομίας, Αναπληρωτή Διευθυντή Φυλακών, για να γίνει μια συζήτηση και να υπάρξει κατάληξη για έναρξη άμεσου σχεδιασμού μετεγκατάστασης των Κεντρικών Φυλακών.

Είπε, παράλληλα, ότι εδώ και πολλά χρόνια συζητείται η αναγκαιότητα ανέγερσης νέων Επαρχιακών Δικαστηρίων Λευκωσίας.

Ανέφερε πως είχε την ευκαιρία την περασμένη εβδομάδα να συζητήσει το θέμα με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξη Βαφεάδη, αφού είναι το Υπουργείο του αρμόδιο για αυτά τα θέματα. "Ανταλλάξαμε απόψεις και συμφωνεί και η Κυβέρνηση, και είναι θετικό αυτό, ότι τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα", πρόσθεσε.

"Σήμερα διαπίστωσα ότι υπάρχει μια θετική είδηση στη δημοσιότητα προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, για αυτό ακριβώς τον λόγο έχω εγγράψει το θέμα στην Επιτροπή Νομικών. Και αυτά τα δύο πολύ βασικά θέματα που αφορούν και το δημόσιο όφελος και το δημόσιο συμφέρον θα εξεταστούν το πολύ σε 15 ημέρες στην Επιτροπή Νομικών. Όχι μόνο για να μείνουμε στα λόγια αλλά για να παρθούν αποφάσεις . Να υπάρξουν αποτελέσματα», σημείωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, σε δηλώσεις του είπε ότι για τουλάχιστον 3 χρόνια συζητούσαν στην Επιτροπή Νομικών κυβερνητικό νομοσχέδιο της προηγούμενης Κυβέρνησης για την προστασία των παιδιών που βρίσκονται σε σύγκρουση με το νόμο και περιλάμβανε πρόνοιες αναφορικά με τα δικαιώματα των παιδιών, τα οποία προβαίνουν στη διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

«Από την πρώτη στιγμή προειδοποιούσαμε ότι η εφαρμογή του νόμου θα ήταν ανέφικτη διότι είχε ως προϋπόθεση τη δημιουργία και δομών και υποδομών. Η τότε Κυβέρνηση κώφευε και μάλιστα το 2021 όταν ψηφίστηκε η νομοθεσία παρά τις προειδοποιήσεις μας κάποιοι πανηγύριζαν ότι εναρμονιζόμαστε με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις. Σήμερα το 2024 η παρούσα Κυβέρνηση, ύστερα και από 1 χρόνο στην εξουσία του τόπου έχει φέρει νομοσχέδιο, το οποίο ουσιαστικά, στην αδυναμία ύπαρξης ειδικού χώρου για κράτηση των ανήλικων παραβατών προνοεί την κράτηση τους στις Κεντρικές Φυλακές», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε πως αυτή "είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη".

«Θέτει τη Βουλή των Αντιπροσώπων μπροστά σε πολύ σοβαρά διλήμματα , διότι δεν έχουν και σχέδιο Β , πλην όμως δεν παύει να είναι ξεκάθαρο ότι εκείνοι που χειρίστηκαν για πολλά χρόνια τα ζητήματα και κυρίως διαδοχικοί Υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Διευθύνσεις των Φυλακών δεν έκαναν όλα όσα έπρεπε για να μπορέσει να εφαρμοστεί η νομοθεσία. Επομένως, και σε αυτή την περίπτωση το δίδαγμα είναι ότι στις διακηρύξεις πάμε καλά, στην εφαρμογή δεν πάμε καθόλου καλά», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  Αστυνομία  |  Έγκλημα  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση