ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πως ένα parody account ανοίγει συζητήσεις - Η τακτική, οι αντιδράσεις και οι διαψεύσεις

Επικεντρώνεται κυρίως στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Περιστατικά και έγγραφα που δημοσιοποιεί προκαλούν μεγάλη αναστάτωση – αν και κάποια έχουν αμφισβητηθεί, χωρίς να υπάρξουν αποδείξεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τα φώτα της δημοσιότητας τράβηξε για ακόμη μία φορά η ικανή, στο να ταράζει τα νερά της πολιτικής αλλά και να καθορίζει την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης -αρκετές φορές με αντιφάσεις, με αποτέλεσμα σε κατοπινό διάστημα να αφαιρεί αναρτήσεις-, δράση του parody account «Jho Low ο Προεδρικος Βαφτιστικος» στην πλατφόρμα «X».

Αυτή τη φορά σε ανάρτησή του άφησε υπαινιγμό για ανάμειξη του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, στις αποφάσεις για το σκάνδαλο του τερματικού στο Βασιλικό, ενέργεια την οποία ο κ. Νεοφύτου απέδωσε σε εσκεμμένη παραπληροφόρηση που δόθηκε στον χειριστή του λογαριασμού. Την ίδια ώρα ο κ. Νεοφύτου απάντησε στον χρήστη ότι γνωρίζει ποιος είναι, αναφερόμενος στο parody account με τα αρχικά G.P. και ζητώντας του να διασταυρώνει τις πληροφορίες του. Μετέπειτα διευκρίνισε ότι πίσω από το parody account δεν κρύβεται ο Γιώργος Παμπορίδης.

Τι είναι τα parody accounts

Τα λεγόμενα «parody accounts» δεν είναι καινούρια μόδα στο Twitter. Πρόκειται για λογαριασμούς δήθεν διασήμων, τους οποίους ωστόσο δεν χειρίζονται οι ίδιοι ή συνεργάτες τους, αλλά τρίτοι με τους οποίους δεν έχουν καμία σχέση. Σε πολλές περιπτώσεις, οι λογαριασμοί αυτοί βγάζουν προς τα έξω μία τελείως διαφορετική προσωπικότητα σε σχέση με αυτή του προσώπου, το οποίο σατιρίζουν, πάντα όμως ξεκαθαρίζοντας στο προφίλ τους πως πρόκειται για parody accounts. Μπορεί να αφορούν πραγματικά πρόσωπα ή φανταστικούς χαρακτήρες, ακόμα και οργανισμούς και εταιρείες και δεν περιορίζονται μόνο στο Twitter, τους συναντάμε στο Facebook, το Instagram, ακόμα και το Google Plus.

Οι παρεμβάσεις του parody account «Jho Low ο Προεδρικος Βαφτιστικος»

Η δράση του parody account «Jho Low ο Προεδρικος Βαφτιστικος» έχει μεγάλο παρελθόν, προκαλώντας τρικυμισμούς στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της Κύπρου. Ο χρήστης επικεντρώνεται κυρίως στη θεματική της διαφθοράς και της διαπλοκής. Περιστατικά και έγγραφα που δημοσιοποιεί προκαλούν μεγάλη αναστάτωση – αν και κάποια έχουν αμφισβητηθεί, χωρίς να αποδειχθεί η γνησιότητά τους, οδηγώντας κάποτε σε κατοπινό στάδιο τον χρήστη σε αφαίρεση αναρτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι από ισχυρισμούς του ανοίχθηκε τον Ιούνιο του 2023 εκ νέου ο φάκελος στην Αστυνομία με το θανατηφόρο του 2012 στη Μουταγιάκα της Λεμεσού και το άγνωστο όχημα που ενεπλάκη σ’ αυτό.

Αργότερα, τον Αύγουστο του 2023, το parody account ήγειρε θέμα σε σχέση με τα πτυχία της γενικής διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνας Γιαννάκη, και τον ισχυρισμό ότι είναι πλαστά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επιστολή της τέως υπουργού Υγείας, Πόπης Κανάρη, στη κα Γιαννάκη, με κοινοποίηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, με την οποία ζητούσε εξηγήσεις για τα πτυχία της, αλλά και για το επίπεδο γνώσεών της στην Αγγλική (εισηγήθηκε συζήτηση στα αγγλικά, για να διαπιστωθεί κατά πόσον η κα Γιαννάκη είναι ομιλήτρια, και σε ποιο βαθμό, της αγγλικής γλώσσας). Στη μετωπική ρήξη, που δημιουργήθηκε μεταξύ της κας Κανάρη και της κας Γιαννάκη ενεπλάκη και ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανάφερε πως η Υπηρεσία στο παρελθόν είχε διερευνήσει σχετική καταγγελία που υποβλήθηκε το 2021 από αρχηγό πολιτικού κόμματος, χωρίς ωστόσο να προκύπτουν οποιεσδήποτε υπόνοιες για ενδεχόμενη πλαστογράφηση, ενώ επίσης ότι είχε γίνει προσφυγή στο Δικαστήριο, στη σκιά προαγωγών, η οποία απορρίφθηκε.

Τον ίδιο μήνα η Αστυνομία Κύπρου κατήγγειλε τον συγκεκριμένο λογαριασμό στο Twitter, μετά από αριθμό καταγγελιών, για θέμα που αφορά παραβίαση των όρων της κοινότητας των χρηστών στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Το γεγονός αυτό σχολίασε και το parody account. Το Τwitter δεν έλαβε οποιαδήποτε δράση επί του θέματος, αναφέροντας ότι πιστεύει σθεναρά στην προάσπιση και τον σεβασμό της φωνής των χρηστών του.

Ο «Jho Low ο Προεδρικος Βαφτιστικος» γεννήθηκε στη Λευκωσία, προερχόμενος από αστική οικογένεια και ζει στην Αμερική σχεδόν 40 χρόνια, όπως τουλάχιστον δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ τον περασμένο Αύγουστο. Για την ιστορία, δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρθηκε ότι το όνομα του πρώην υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη, κρύβεται πίσω από το συγκεκριμένο parody account. Αυτό έγινε και τον Σεπτέμβριο του 2023, με τον κ. Παμπορίδη να το διαψεύδει εμφατικά. «Όσοι ανήθικα κ ψευδώς διαδίδετε πως εγώ είμαι ο ‘Τζο Λόου', να ξέρετε ότι τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια! Ουδέποτε κρύφτηκα πίσω από parody accounts ή τρολ ούτε πίσω από αξιώματα για να κάνω τον μάγκα. Μιλώ επώνυμα, δημόσια κ με παρρησία. Δεν σας φοβήθηκα ποτέ! Ούτε πρόκειται...», δήλωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση