ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προδρόμου: Κάνουμε πράξη την προτεραιότητα στον Πολιτισμό με τη δημιουργία Υφυπουργείου

Τι δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας σε ανακοίνωσή του

ΚΥΠΕ

Η Κυβέρνηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη «κάνει πράξη την προτεραιότητα στον Πολιτισμό με τη δημιουργία Υφυπουργείου» σημειώνει σε σημερινή γραπτή δήλωσή του ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο Υπουργός αναφέρει ότι «βρίσκεται πλέον ενώπιον της Βουλής νομοθετική πρόταση της Κυβέρνησης για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού και αναβάθμιση της πολιτικής σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργίας». Προσθέτει ότι «μετά από τουλάχιστον δυο δεκαετίες αναζητήσεων και συζητήσεων που δεν κατέληξαν, η σημερινή Κυβέρνηση κάνει πράξη την επιθυμία για μεγαλύτερη έμφαση σε ζητήματα πολιτισμού».

Συνεχίζει αναφέροντας ότι «η Κυβέρνηση έχει καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο μετά τη σχετική νομοτεχνική επεξεργασία από τη Νομική Υπηρεσία, μετά και από διαβουλεύσεις με οργανωμένους φορείς από το χώρο της πολιτιστικής δραστηριότητας και τα θετικά σχόλια που έγιναν από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, αξιοποιώντας και προηγούμενες διεργασίες όταν γινόταν λόγος ακόμα για ‘φορέα πολιτισμού’».

O Υπουργός Παιδείας στη δήλωσή του σημειώνει ότι «όσο και αν προκύπτει πειρασμός προεκλογικών σκοπιμοτήτων αντιπολίτευσης, δύσκολα μπορεί κανείς να μηδενίσει αυτή την πολύ σημαντική εξέλιξη, η οποία μάλιστα συνδυάζεται και με μια ακόμα πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, η οποία για πρώτη φορά προχωρά παράλληλα για τη θέσπιση του επαγγελματικού καθεστώτος και της υπόστασης των καλλιτεχνών και άλλων εργαζόμενων στο χώρο του πολιτισμού».

Εκφράζει την ελπίδα «ότι και οι πολιτικές δυνάμεις, στη βάση της διακηρυγμένης κοινής θέλησης, θα εγκρίνουν τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού για να αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα σε αυτό τον τομές».

Ο Πρόδρομος Προδρόμου εξηγεί ότι «στο Υφυπουργείο Πολιτισμού συγκεντρώνονται όλες οι υφιστάμενες κρατικές δομές που ασκούν πολιτική ή έχουν σχέση με τα πολιτιστικά δρώμενα και καθιερώνονται δυο κεντρικοί άξονες, που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά και την πολιτιστική δημιουργία».

Αναφέρει ότι «σύμφωνα με το πολιτειακό πρότυπο που υιοθετήθηκε και για τα άλλα τρία υφυπουργεία που λειτουργούν ήδη ιδιαίτερα επωφελώς για τους αντίστοιχους τομείς, πρόκειται για Υφυπουργείο ‘παρά τω προέδρω’ και ως εκ τούτου εντάσσεται απ’ ευθείας στο κεντρικό κράτος».

«Ως εκ τούτου είναι δυσνόητη η σημερινή αναφορά του Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού σε ‘συνταγματικά και τεχνικά προβλήματα από την ένταξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων’ εκτός εάν η θέση του ΑΚΕΛ έχει αλλάξει από την αρχή του έτους όταν σε σχετικές διαβουλεύσεις στα γραφεία του κόμματος ο ίδιος ο κ. Άντρος Κυπριανού δήλωνε ότι θα ήταν αδιανόητο να μη συμπεριλαμβάνονται τα αρχαιολογικά μνημεία και η πολιτιστική κληρονομιά στο υφυπουργείο Πολιτισμού», σημειώνει. «Εκτός εάν, δηλαδή, το ΑΚΕΛ προκρίνει πολιτιστική πολιτική χωρίς την πολιτιστική κληρονομιά» συνεχίζει ο Υπουργός.

Προσθέτει ότι «θα πρέπει ακόμα να επισημάνουμε ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, διότι στο Υφυπουργείο Πολιτισμού συγκαταλέγονται και όλες οι μορφές τέχνης, ενώ προνοείται αυτό να έχει και την εποπτεία όλων των σχετικών οργανισμών -συμπεριλαμβανόμενου και του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, το οποίο εκ παραδρομής ή κακής πληροφόρησης αναφέρει ως παράδειγμα ο Α. Κυπριανού».

Ο κ. Προδρόμου, υπενθυμίζει επίσης στον ΓΓ του ΑΚΕΛ «ότι φέτος η Κυβέρνηση διέθεσε ποσό που υπερδιπλασίασε τις τακτικές κρατικές χορηγίες για να στηρίξει τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του» σημειώνοντας ότι «μέσα από συνεχείς και συστηματικές διαβουλεύσεις που είχαμε με τους οργανωμένους φορείς στο χώρο του πολιτισμού, το Υπουργείο έχει διαπιστώσει την ικανοποίηση τους».

«Και αυτό διότι μια κυβέρνηση για πρώτη φορά στα χρονικά του κυπριακού κράτους προχωρά στην θεσμική κατοχύρωση του καθεστώτος και της επαγγελματικής ιδιότητάς τους, μέσα από πρόταση που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο νομοπαρασκευαστικό στάδιο και σύντομα θα κατατεθεί και αυτή στη Βουλή», αναφέρει ο Υπουργός Παιδείας.

Προσθέτει ότι «επιβεβαιώνεται έτσι η πολιτική βούληση και η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη όχι απλώς να διακηρύσσει, αλλά να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και να εφαρμόζει πολιτικές που θα αλλάξουν τα πράγματα στο χώρο του πολιτισμού».

Για την εν γένει στη διακυβέρνηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ο Πρόδρομος Προδρόμου δηλώνει ότι «έχει προωθήσει και εφαρμόζει μια σειρά από πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν την Κύπρο και την κάνουν καλύτερη».

Συγκεκριμένα είπε, τέλος, ότι η παρούσα Κυβέρνηση πιστώνεται «από το Γενικό Σύστημα Υγείας και το δίχτυ κοινωνικής προστασίας με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, μέχρι το σύγχρονο τύπο λυκείου και τις διαδικασίες αξιολόγησης για καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα στην εκπαίδευση και στην κατεύθυνση αυτή έρχεται τώρα και μια πραγματική τομή στο χώρο του πολιτισμού».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση