ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι συμβολισμοί πίσω από τους υποψηφίους και οι 100+1

Ποιοι στάθηκαν δίπλα τους επί σκηνής

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Με διάφορους τρόπους προσπάθησαν να περάσουν τα δικά τους μηνύματα οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η πολυσυλλεκτικότητα, η ενότητα, η ισορροπία μεταξύ γυναικών και αντρών στις λίστες στήριξης και η παρουσία ατόμων που θεωρούνται «κλειδιά» ήταν μόνο κάποια από τα στοιχεία που ξεχώρισαν στη σημερινή διαδικασία της υποβολής υποψηφιοτήτων.

Αβέρωφ Νεοφύτου – Στο πλευρό του το Υπουργικό και οι αναφορές στην «ττενέκκα»

Επιβλητική επικοινωνιακά είσοδος με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και πρωτοκλασάτα στελέχη του ΔΗΣΥ κατέθεσε και επίσημα την υποψηφιότητα του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι το κυβερνών κόμμα κατέρχεται ενωμένο στις Προεδρικές εκλογές παρά τα όσα διαδραματίστηκαν με την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη. Την παρουσία τους στο συνεδριακό κέντρο έδωσαν Βουλευτές, Υπουργοί, Υφυπουργοί, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η κόρη του ιδρυτή του ΔΗΣΥ Καίτη Κληρίδη καθώς και άλλα σημαντικά στελέχη του κόμματος όπως ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Χάρης Γεωργιάδης και ο Μιχάλης Σοφοκλέους. Το άνοιγμα προς όλους τους πολίτες, οι ξεκάθαρες θέσεις, η επιτυχημένη συνταγή και η σταθερότητα της οικονομία ήταν τα στοιχεία που ανέδειξε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε μια προσπάθεια να τονίσει τα ατού του έναντι των άλλων βασικών υποψήφιων. Για το κυπριακό είπε ότι «Όσοι έχουν σκέψη για τσιμέντωμα της κατοχής διαμέσου της διάσπασης του ιστορικού, Κληριδικού Δημοκρατικού Συναγερμού, θα πάρουν την απάντηση στην τενέκκα, στις 12 Φεβρουαρίου», θέλοντας να εστιάσει ξανά στην ενότητα της παράταξης αλλά και στον ιστορικό ηγέτη του κόμματος, αφήνοντας παράλληλα αιχμές στον Νίκο Χριστοδουλίδη και τα κόμματα που τον στηρίζουν.

Στη λίστα με τους 101 που υποστηρίζουν τον Αβέρωφ Νεοφύτου βρίσκουμε 51 γυναίκες και 50 άνδρες από όλα τα στρώματα της κυπριακής κοινωνίας και περιλαμβάνει ιστορικά στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ανδρέας Μαυρογιάννης – Πολυσυλλεκτικότητα και Σεφέρης

Μαζί του Ανδρέα Μαυρογιάννη εκτός από τον δικηγόρο Χαράλαμπο Προύντζο που τον πρότεινε, ήταν, μεταξύ άλλων, η κόρη του Αθηνά, η ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη και ο Πανίκος Παπανικολάου από το επιτελείο του. Επί σκηνής, ανέβηκαν μαζί του πολλοί υποστηριχτές του, μεταξύ των οποίων ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ο πρώην υποψήφιος για την Προεδρία, Σταύρος Μαλάς, Βουλευτές του ΑΚΕΛ και στελέχη των Οικολόγων όπως η Έφη Ξάνθου. Η έντονη παρουσία του ΑΚΕΛ με άτομα από άλλους πολιτικούς χώρους και πρόσωπα του πολιτισμού στόχο είχαν να στείλουν το μήνυμα της πολυσυλλεκτικότητας της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη. Στις δηλώσεις του ο κύριος Μαυρογιάννης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προοδευτικότητα αλλά και στην αλλαγή θέλοντας να περάσει προς τα έξω (ξανά) ότι οι επιλογές Αβέρωφ – Χριστοδουλίδη αποτελούν συνέχιση πολιτικών Αναστασιάδη. Ο ίδιος προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας ότι, «εγώ διετέλεσα για εννιά χρόνια συνεργάτης του ΠτΔ για το Κυπριακό και μαζί καταβάλαμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να φέρουμε το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά. Δεν υπάρχει τίποτε το κακό σε αυτό» ενώ στην συνέχεια έστρεψε τα πυρά του προς τον Νίκο Αναστασιάδη σε ότι αφορά το κυπριακό και το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης που δεν αναφέρεται στις εκθέσεις των Η.Ε λέγοντας, «ευθύνεται και ο Πρόεδρος, γιατί από τη στιγμή που φλερτάρουμε και ερωτοτροπούμε με ιδέες δύο κρατών, πώς περιμένουμε είτε η άλλη πλευρά, είτε ο ΓΓ των ΗΕ, να μην το αρπάξουν και να το κάνουν μπαντιέρα».

Ο κύριος Μαυρογιάννης τοποθετήθηκε για άλλη μια φορά με τον προσφιλή του τρόπο μέσα από τους στίχους ποιητή και συγκεκριμένα του Γιώργου Σεφέρη λέγοντας «Μαζί μπορούμε να κάνουμε πράξη την αλλαγή, να ανεβάσουμε τον τόπο μας λίγο ψηλότερα». Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού υπήρξαν περιπτώσεις που προτίμησε να απαντήσει στους πολιτικούς του αντιπάλους με στίχους.

Πολυσυλλεκτικότητα και ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών συναντάμε και στη λίστα των 100+1 του Μαυρογιάννη όπως προκύπτει μέσα και από την ανακοίνωση του επιτελείου, «μια πλειάδα προσωπικοτήτων με έντονο αποτύπωμα στους χώρους δράσης τους. 51 Γυναίκες και 49 άνδρες, διαφορετικών ηλικιών, με διαφορετικές αφετηρίες και ιδεολογικό προσανατολισμό. 100 + 1 άτομα που στο σύνολο τους στέλνουν το μήνυμα της σύνθεσης και της συλλογικότητας». 

Νίκος Χριστοδουλίδης – Πιστός στο προφίλ συναίνεσης

Το «σύγχρονο» και το «μη συγκρουσιακό» προώθησε στην σημερινή του υποβολή του ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Από την μια οι αναφορές σε ενότητα και συνεργασίες και από την άλλη ότι τον πρότεινε η 18χρονη κόρη του Ιωάννα καταδεικνύουν ότι ο κύριος Χριστοδουλίδης κινήθηκε στο γνωστό και επιτυχημένο (όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις) μοτίβο της συναίνεσης. Απαντήσεις στα «περί συμμαχίας κομμάτων με αντικρουόμενες θέσεις» θέλησαν να δώσουν και οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την υποψηφιότητά Νίκου Χριστοδουλίδη αφού βρέθηκαν στο συνεδριακό. Στα highlight ήταν η συνύπαρξη Νικόλα Παπαδόπουλου και Μάριου Καρογιάν κατά τη διάρκεια των δηλώσεων μετά την υποβολή της υποψηφιότητας.

Στο επικοινωνιακό κομμάτι το γεγονός ότι ο κύριος Χριστοδουλίδης προτάθηκε από την 18χρονη κόρη θέλει να περάσει το μήνυμα της εμπιστοσύνης της νέας γενιάς ψηφοφόρων προς το πρόσωπο του. Ένα κοινό το οποίο τα τελευταία χρόνια θεωρείται «δύσκολο» αφού γυρίζει την πλάτη στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Στη λίστα με τους 100 που στηρίζουν Χριστοδουλίδη υπάρχει και πάλι ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών με 37 γυναίκες και 63 άντρες ενώ συναντάμε άτομα από τον πολιτικό, καλλιτεχνικό και επιχειρηματικό χώρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023