ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόεδρος: Η Ε.Ε. καθιστά το χαλλούμι ως προϊόν Π.Ο.Π

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. τοποθετήθηκαν θετικά για τον φάκελο του χαλουμιού και ο φάκελος πλέον θα οδηγηθεί στο Κολέγιο των Επιτρόπων για τελική έγκριση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ημέρα ορόσημο χαρακτήρισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την σημερινή. Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. τοποθετήθηκαν θετικά για τον φάκελο του χαλουμιού και ο φάκελος πλέον θα οδηγηθεί στο Κολέγιο των Επιτρόπων για τελική έγκριση.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Κ» στις Βρυξέλλες αυτό αναμένεται στις 12 Απριλίου, ενώ το χαλούμι θα είναι επίσημα εθνικό προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης από την 1η Οκτωβρίου.

Σε ανάρτηση του στο twitter ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι δημιουργείται ασπίδα προστασίας και τεράστιες προοπτικές αύξησης των εξαγωγών του εθνικού μας προϊόντος πρός όφελος όλων των Κύπριων παραγωγών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η ίδια ανάρτηση έγινε στην αγγλική και τουρκική γλώσσα.

Σε ρεπορτάζ στην «Καθημερινή» της Κυριακής του ανταποκριτή της «Κ» στις Βρυξέλλες, είχε αναφερθεί ότι μετά την έγκριση θα μπορούν να γίνουν κάποιες μικρές αλλαγές που αφορούν τη μορφή του χαλλουμιού που θα παράγεται. Ανοικτό παραμένει το θέμα της πώλησής του προϊόντος σε φέτες, ως πλάκα ή σε σχήμα μπέργκερ, οι οποίες καλύπτουν το 80% της παραγωγής στην Κύπρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται στο ρεπορτάζ του ο Γιώργος Κακούρης, η Κομισιόν δεν έχει αποδεχτεί να λαμβάνουν την σφραγίδα Π.Ο.Π προϊόντα όπως χαλούμι με τσίλι ή χαλούμι λάιτ, καθώς παράγονται με παρέμβαση στα υλικά και στις προδιαγραφές.

Οι πιο πάνω αλλαγές δεν αλλάζουν τα δεδομένα αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του συνδέσμου Τυροκόμων Γιώργος Πέτρου που εμμένουν στις αντιδράσεις τους και πρόκειται να προχωρήσουν σε επ’ αόριστον αναστολή των εργασιών τους από τις 5 Απριλίου. Όπως αναφέρει με τα χαρακτηριστικά που περιλαμβάνονται στον φάκελο, υπάρχουν πολύ λίγα περιθώρια για να συνεχίσει κανονικά η παραγωγή χαλουμιού. Θέτουν στο τραπέζι κάποια ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο διοχέτευσης του προϊόντος από τα κατεχόμενα προς χώρες εκτός ΕΕ, και κάνουν λόγο για ενδεχόμενο αθέμιτου ανταγωνισμού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση