ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόεδρος ΚΣΣΕ: Να πάμε από το κυπριακό πρόβλημα στην κυπριακή λύση

Ο κ. Κοξ συναντήθηκε με την Υπουργό Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, κατά την οποία συζήτησαν το Κυπριακό

ΚΥΠΕ

Θα πρέπει να πάμε από το κυπριακό πρόβλημα στην κυπριακή λύση, κάτι που χρειάζεται πολιτική βούληση, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Τίνι Κοξ.

Ο κ. Κοξ συναντήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με την Υπουργό Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, κατά την οποία συζήτησαν το Κυπριακό, καθώς και ζητήματα δικαιοσύνης, κράτους δικαίου και συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κοξ συμφώνησε πως αν μιλάμε για εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που θα πρέπει να τερματιστεί, θα πρέπει να μιλάμε και για εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο η οποία επίσης θα πρέπει να τερματιστεί και να επανενωθεί η χώρα.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η Υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνάντηση εργασίας με τον κ. Κόξ, κατά την οποία συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και το Κυπριακό. Όπως είπε, οι θέσεις του Προέδρου της ΚΣΣΕ χτες στην Βουλή, την βρήκαν απολύτως σύμφωνη και για αυτές τις θέσεις τον ευχαρίστησε. Ο κ. Κοξ έκανε τον παραλληλισμό μεταξύ του τι συμβαίνει στην Ουκρανία σήμερα από την επιθετικότητα της Ρωσίας με το τι συμβαίνει στην Κύπρο εξαιτίας της τουρκικής εισβολής, χωρίς να διορθωθεί, όπως είπε, η παρανομία που ζει η χώρα μας από το 1974.

«Είναι σημαντικό κάποιος με το αξίωμα του κ. Κοξ να μπορεί να αντιληφθεί ακριβώς ότι το πρόβλημα στην Κύπρο είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής», είπε.

Η κ. Προκοπίου ανέφερε στη συνέχεια πως με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο συζήτησαν και θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το κράτος δικαίου, την πολύ καλή συνεργασία Υπουργείου και Συμβουλίου της Ευρώπης είτε μέσω της επιτροπής CPT που ασχολείται με σωφρονιστικά ζητήματα είτε με την επιτροπή GRECO που ασχολείται με ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας, είτε με την Επιτροπή της Βενετίας που έχει βοηθήσει στο παρελθόν την Δημοκρατία με συμβουλές που άπτονται του νομικού πλαισίου.

«Ήταν πολύ καλή η συνάντηση και χαίρομαι πολύ που ήταν μαζί μας ο κ. Κοξ», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο κ. Κοξ είπε πως ήταν χαρά του να συναντηθεί με την Υπουργό Δικαιοσύνης και να ανταλλάξουν ιδέες «για το πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αποδίδεται δικαιοσύνη σε όλους τους πολίτες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων όλων των Κυπρίων».

«Η κύρια αδικία που γίνεται στην Κύπρο είναι το γεγονός ότι το βόρειο τμήμα της Δημοκρατίας βρίσκεται υπό κατοχή για σχεδόν μισό αιώνα», είπε. Σημείωσε πως πρώτα η ηγεσία στην Κύπρο για να λάβει στήριξη από τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ, την ΕΕ και το ΣτΕ, θα πρέπει να συγκεντρώσει όλη της ενέργεια και να μιλά πλέον για την κυπριακή λύση και όχι για το κυπριακό πρόβλημα.

«Πρέπει να υπάρχει διέξοδος, κανείς δεν κάλεσε τις τουρκικές δυνάμεις να έρθουν και να μείνουν σε μέρος της χώρας σας. Άρα, είναι καιρός να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει πρόσκληση, παρακαλώ φύγετε, επανενώστε τη χώρα στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Δεν είναι τόσο δύσκολο, αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολιτική βούληση», τόνισε ο κ. Κοξ.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε πως η κατοχή πρέπει να τελειώσει και η χώρα πρέπει να επανενωθεί και τότε, συνέχισε, η Κύπρος και η Τουρκία μπορούν να ζήσουν ειρηνικά μαζί και να επωφεληθούν από την παρουσία η μία της άλλης αντί να βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση αντιπαράθεσης για πάρα πολύ καιρό.

Ο κ. Κοξ ανέφερε στη συνέχεια πως με την κ. Προκοπίου συζήτησαν επίσης πως το καλύτερο που μπορεί να κάνει μια χώρα ως μέλος του ΣτΕ είναι να αναπτύξει το κράτος δικαίου, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την δημοκρατία.

Όπως ανέφερε, αν ένα κράτος εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο δεν αποτελεί απειλή για τους ίδιους τους πολίτες του και αν αναπτύσεται με τέτοιο τρόπο δεν αποτελεί απειλή και για τους γείτονές του.

Συνεπώς, αν και οι γείτονες συμπεριφέρονται επίσης λίγο πολύ σεβόμενοι το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, και οι γείτονες των γειτόνων κάνουν λίγο-πολύ το ίδιο, τότε η Ευρώπη μπορεί να είναι η ήπειρος της ειρήνης.

Το ΣτΕ δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε αμέσως μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν είχε καταστραφεί εντελώς η ήπειρος και για να αποτραπεί ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που αντιμετωπίζουμε έναν επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον ενός από τα μέλη μας, της Ουκρανίας, είναι ακριβώς η κατάλληλη στιγμή να αρχίσουμε να επανεξετάζουμε τη σημασία αυτής της ειρηνικής συμβίωσης», ανέφερε.

Συμφώνησε με τη θέση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος πρόσθεσε στην ημερήσια διάταξη ότι εάν μιλάμε για παράνομη εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει επίσης να μιλήσουμε για παράνομη εισβολή σε τμήμα της Κύπρου, και αν θέλουμε να τελειώσει η παράνομη εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει επίσης να σκεφτούμε πώς θα τερματίσουμε την κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο, αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολιτική βούληση και σας εύχομαι να πάτε από το κυπριακό πρόβλημα στην κυπριακή λύση. Θα υπάρξει λύση, είμαι σίγουρος», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση