ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος: Στρατηγικές συμμαχίες με εταίρους της όπως τα ΗΑΕ αναπτύσσει η Κύπρος

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι αποτελεί ειλικρινή του πεποίθηση ότι οι εξαιρετικές σχέσεις Κύπρου - ΗΑΕ θα συνεχίσουν να ευημερούν

ΚΥΠΕ

Στο πλαίσιο της αναζήτησής μας για ένα μέλλον ασφάλειας και ευημερίας, ιδιαίτερα στην ασταθή περιοχή μας, η Κύπρος ενισχύει τις στρατηγικές της συμμαχίες με εταίρους, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βασισμένης σε κοινές αξίες και ένα συλλογικό όραμα καθώς και πάνω σε κοινά συμφέροντα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην έκθεση EXPO 2020 στο Ντουμπάι για την Εθνική Ημέρα της Κύπρου, η οποία λειτουργεί περίπτερο στην έκθεση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι αποτελεί ειλικρινή του πεποίθηση ότι οι εξαιρετικές σχέσεις Κύπρου - ΗΑΕ θα συνεχίσουν να ευημερούν και να γίνονται ακόμα πιο ισχυρές στα χρόνια που θα έλθουν, προς όφελος των λαών των δυο χωρών καθώς και της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Είπε πως η πρώτη EXPO στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου αποτελεί μια απίστευτη γέφυρα πολιτισμών και ιδεών, προωθώντας μια συλλογική παγκόσμια δράση υπό το φως πολλών προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν και της ανάγκης να επενδύσουμε στην οικοδόμηση νέων συνεργειών, σε τομείς όπως η ανταπόκριση σε υγειονομικές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, η έξυπνη γεωργία, η ασφάλεια τροφίμων, η κυβερνοασφάλεια, η ναυτιλιακή ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή και οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

«Αποτελεί επίσης υπενθύμιση της διεθνούς θέσης των Εμιράτων ως ένα πρώτης τάξεως επιχειρηματικό κέντρο, καθώς και της συμβολής τους στην αποτελεσματική πολυμερότητα, είναι προφανής και από το γεγονός ότι είναι τώρα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η στενή φιλία και η εταιρική σχέση Κύπρου και ΗΑΕ μπαίνει σε μια ακόμα πιο δυναμική φάση και οι δεσμοί τους σε μια πληθώρα τομέων εμβαθύνονται και επεκτείνονται ραγδαίως.

Επεσήμανε πως αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τον συνοδεύουν εννιά Υπουργοί καθώς και ο κυβερνητικός οργανισμός που είναι αρμόδιος για την προσέλκυση επενδύσεων που είχαν ήδη παραγωγικές διμερείς επαφές με ομολόγους τους.

Είπε πως η υπογραφή αριθμού διμερών συμφωνιών, με την πιο σημαντική να είναι αυτή για την Στρατηγική Συνεργασία, αποτελεί ένα εμφαντικό παράδειγμα της δέσμευσης για εμβάθυνση των σχέσεων σε διμερές, τριμερές και πολυμερές επίπεδο.

Αναφέρθηκε επίσης στο σημερινό επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από την Κύπρο και τα ΗΑΕ, που έχει ως στόχο τη διερεύνηση των επιχειρηματιών ευκαιριών και των προοπτικών συνεργασίας σε μια πληθώρα τομέων, όπως η ανανεώσιμη ενέργεια, ο τουρισμός, το εμπόριο, η γεωργία, η ναυτιλία, η έρευνα και η ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο Εμιρατινός Υπουργός Ανεκτικότητας, Nahayan Mabarak Al Nahayan, σε χαιρετισμό του κατά την τελετή είπε πως «είμαστε περήφανοι που η Κύπρος έχει ενεργό συμμετοχή στην EXPO 2020».

Είπε πως η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην έκθεση αντικατοπτρίζει την ισχύ των δεσμών μεταξύ των δυο χωρών.

Ανέφερε πως προσβλέπουν να εργαστούν μαζί με την Κύπρο και όλους τους άλλους εταίρους τους προς μια συλλογική ανάπτυξη και ευημερία.

Είπε πως η EXPO 2020 αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο που καθοδηγεί τις φιλοδοξίες τους ώστε ο κόσμος να γίνει ένα καλύτερος μέρος.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου, στο σταυροδρόμι του σημερινού παγκοσμιοποιημένου κόσμου, όπως είπε.

Είπε ακόμη πως στο κυπριακό περίπτερο στην έκθεση EXPO2020 αναδεικνύονται οι ευκαιρίες για επενδύσεις και για τουρισμό στη χώρα.

Επεσήμανε πως η Κύπρος και τα ΗΑΕ έχουν σχέσεις που εκτείνονται πέραν των διπλωματικών τους δεσμών και σημείωσε τη σημασία της διερεύνησης των ευκαιριών που υπάρχουν για συνεργασία σε τομείς όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση και οι ανταλλαγές που θα οδηγήσουν σε μια βαθιά και διαρκή σύνδεση μεταξύ των λαών τους.

Η εκδήλωση περιλάμβανε πρόγραμμα με κυπριακά τραγούδια από τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

Ακολούθως ο Πρόεδρος Αναστασίαδης επισκέφθηκε το κυπριακό περίπτερο στην έκθεση καθώς και το περίπτερο των ΗΑΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Σχεδόν κάθε τύπου πολίτης είναι υποψήφιος για τις Δημοτικές εκλογές - Αθάνατες παραμένουν οι κάρτες
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ