ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος: Θα υπάρξει και άλλη συνάντηση εντός των ημερών με Ολγκίν

Είχαν μια πολύ καλή συνάντηση» και ακούστηκαν πολλές ιδέες, ανέφερε η κ. Ολγκίν

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Θα υπάρξει και νέα συνάντηση εντός των ημερών με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, είπε τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά από τη συνάντησή του με την κα Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουέγιαρ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η κα Ολγκίν, σε δικές της δηλώσεις, ανέφερε ότι είχαν «μια πολύ καλή συνάντηση» και ακούστηκαν πολλές ιδέες, σημειώνοντας ότι, αυτή η εβδομάδα είναι σημαντική για την ίδια γιατί θα έχει συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα, εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης, και το Εμπορικό Επιμελητήριο.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η κα Ολγκίν ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις επαφές που είχε σε Αθήνα, Άγκυρα και Λονδίνο, και έγινε μια ανταλλαγή απόψεων, για τους τρόπους, και τα επόμενα βήματα, ούτως ώστε να επιτευχθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου. Είπε ακόμη ότι, πέραν των δημόσιων τοποθετήσεων από πλευράς Λονδίνου, δεν έχει μεταφέρει κάτι η κα Ολγκίν.

Σημείωσε ο Εκπρόσωπος, ότι η κα Ολγκίν θα είναι στην Κύπρο, όπως ενημέρωσε η ίδια, μέχρι την Κυριακή, και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της μετέφερε για ακόμη μια φορά τη θέση ότι η παραμονή της για περισσότερες ημέρες «θα είναι ωφέλιμη για να μπορέσουν να γίνουν ακόμη πιο πολλές συναντήσεις, ούτως ώστε, να επιτευχθεί η επιθυμητή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

«Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση και πολλές ιδέες νομίζω», είπε η κα Ολγκίν, στις δηλώσεις της. «Αυτή η εβδομάδα είναι σημαντική για μένα γιατί θα δω τα πολιτικά κόμματα, που είναι τόσο σημαντικό, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τους συντάκτες και τους δημοσιογράφους, και νομίζω ότι θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση για την κατάσταση στην Κύπρο», πρόσθεσε. Είπε ακόμη ότι θα έχει και συνάντηση με Εμπορικό Επιμελητήριο, σημειώνοντας ότι το εμπόριο είναι σημαντικό, όπως και η οικονομική κατάσταση, «οπότε αυτή την εβδομάδα θα έχω αυτό το μέρος της εικόνας».

Ανέφερε ακόμη ότι έρχεται στην Κύπρο μετά από επισκέψεις σε Άγκυρα, Λονδίνο, και Αθήνα, σημειώνοντας ότι «έγιναν πολύ καλές συναντήσεις» και ότι η ίδια ενημέρωσε τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις πώς βλέπει την κατάσταση. Δήλωσε ότι συνεχίζει να εργάζεται με όλη της την ενέργεια.

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο, ποια τα θετικά σημάδια μέχρι στιγμής, αν υπάρχουν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πλευρές είναι πρόθυμες να εξερευνήσουν, και ότι αυτό είναι καλό.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά τη συνάντηση του με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ και ερωτηθείς αν έχουν συζητηθεί κάποιες ιδέες σε αυτή τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «ενημερωθήκαμε για τις επαφές της και θα υπάρξει και νέα συνάντηση».

«Έχουμε μεταφέρει τη δική μας ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό, είμαστε έτοιμοι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο, εντός του συμφωνημένου πλαισίου από το σημείο που έχουν διακοπεί», είπε στις δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος. «Αυτό που έχει σημασία», είπε, είναι ότι όλοι, «είμαστε δεσμευμένοι από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας».

Ερωτηθείς αν η κα Ολγκίν έχει αναπτύξει τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσει από εδώ και εμπρός για να μπει σε πιο ουσιαστική βάση η συζήτηση, ο κ. Λετυμπιώτης, είπε ότι έχει γίνει αυτή η συζήτηση και σημείωσε ότι η ίδια θα έχει και άλλες συναντήσεις αυτή την εβδομάδα. Οι συναντήσεις που πραγματοποίει είναι συναντήσεις που η ίδια θεωρεί ότι είναι χρήσιμες όπως και η ίδια έχει αναφέρει, πρόσθεσε.

«Γνωρίζουμε από την πρώτη στιγμή τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που θα είχαμε σε αυτή την προσπάθεια», είπε, προσθέτοντας πως είναι γνωστές οι δημόσιες τοποθετήσεις. «Την ίδια στιγμή, όμως, εμείς είμαστε πιστοί και επιμένουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η κα Ολγκίν μετέφερε κάποιες σκέψεις, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «έχει γίνει αυτή η ανταλλαγή απόψεων ως προς κάποιες σκέψεις που έχει και η ίδια, αλλά και εμείς».

Σε ερώτηση αν μετέφερε κάποια προτροπή από τις εγγυήτριες δυνάμεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπήρξαν προτροπές». «Αυτό το οποίο μας έχει μεταφέρει είναι η δημόσια, άλλωστε, δεδηλωμένη στήριξη της Αθήνας στις προσπάθειες μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου», είπε, σημειώνοντας ότι, πέραν των δημόσιων τοποθετήσεων από πλευράς Λονδίνου, δεν έχει μεταφέρει κάτι η κα Ολγκίν.

Ερωτηθείς αν υπήρξε κάτι συγκεκριμένο από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Εκπρόσωπος απάντησε «όχι, έχει γίνει μια ανταλλαγή απόψεων». Άλλωστε, πρόσθεσε, «είναι γνωστή η δική μας πεποίθηση, η δική μας βούληση, αποδεδειγμένη πλέον, έμπρακτη βούληση, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Κληθείς να πει αν ζητήθηκαν κάποια ανοίγματα από πλευράς Λευκωσίας, ώστε να προσεγγίσει κάποιες θέσεις της άλλης πλευράς που να επιτρέψουν να αποφευχθεί το αδιέξοδο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι η δέσμευση όλων μας στο συμφωνημένο πλαίσιο».

Ερωτηθείς αν έγινε κάποια συζήτηση για την επιμονή του Τουρκοκύπριου ηγέτη ως προς το χρονοδιάγραμμα των έξι μηνών, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «δεν έχει τεθεί οποιαδήποτε συζήτηση για χρονοδιάγραμμα. Δεν έχει γίνει καμιά αναφορά σε κανένα σημείο για χρονοδιάγραμμα».

Σε ερώτηση αν υπάρχει αλλαγή στα δεδομένα σε σχέση με τη πρώτη επίσκεψη της κας Ολγκίν στην Κύπρο, είπε ότι η πρώτη επίσκεψη της αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ, ήταν, «ας μου επιτραπεί ο όρος, ΄αναγνωριστική΄». Ανέφερε ότι ήταν η πρώτη σειρά επαφών τόσο με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη όσο και με τον κ. Τατάρ, αλλά και με κάποια οργανωμένα σύνολα στην Κύπρο.

Είπε ακόμη ότι, η κα Ολγκίν, όπως έχει ενημερώσει, το επόμενο διάστημα, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να συνεχίσει τις επαφές της.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η κα Ολγκίν έφερε μαζί της και τη συνεργάτιδα της, η οποία θα παραμείνει στην Κύπρο και ερωτηθείς ποιος θα είναι ακριβώς ο ρόλος της, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σήμερα δεν είχαμε υπεισέλθει σε αυτή την παράμετρο». Η ενημέρωση που είχαν από την πρώτη συνάντηση με την κα Ολγκίν, είπε, είναι πως πρόθεση της είναι αυτή η στενή της συνεργάτιδα να είναι στην Κύπρο «σαν σημείο αναφοράς και σημείο επαφής μαζί με την κα Ολγκίν».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει πως θα υπήρχε κατά τη συνάντησή του με την κα Ολγκίν κατάθεση κάποιων προτάσεων και ερωτηθείς αν έχει γίνει αυτό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχει γίνει μια ανταλλαγή απόψεων ως προς το πώς μπορεί να επιτευχθεί επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, και από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας». Είναι, άλλωστε, πρόσθεσε, «δεδομένη η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα από την ανακοίνωση των μέτρων που αφορούν τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, αλλά και το τεράστιο κεφάλαιο των ευρωτουρκικών, που ενδεχομένως να απασχολήσει επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν προτροπές και για άλλα μέτρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έγινε ανταλλαγή απόψεων, δεν έχουν γίνει προτροπές ούτε μπορούν να γίνουν προτροπές σε μια προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Θέμα ευρωτουρκικών έθεσε ο ΠτΔ σύμφωνα με πληροφορίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδη αναφέρθηκε και στο θέμα των ευροτουρκικών σχέσεων, και ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να δείξει εποικοδομητική στάση στο θέμα αυτό, φτάνει και η Τουρκία να δείξει επoικοδομητική στάση όσον αφορά την επιστροφή στις συνομιλίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση