ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προχωρά και επίσημα ο διορισμός της Μαριλένας Ραουνά

Τι θα περιλαμβάνουν οι αρμοδιότητές της

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερνή του συνεδρίαση, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλιδη αποφάσισε τον καθορισμό της ημερομηνίας έναρξης της ισχύος του περί Υφυπουργού παρά τω Προέδρω για Ευρωπαϊκά Θέματα (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμου του 2023.

Ημερομηνία έναρξης της ισχύος του Νόμου ορίζεται η 11η Ιανουαρίου, 2024.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος επιτρέπει τον άμεσο διορισμό Υφυπουργού που θα αναλάβει τις προετοιμασίες και διεξαγωγή της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ του 2026, και προβλέπει, μεταξύ άλλων, το διορισμό Υφυπουργού παρά τω Προέδρω για Ευρωπαϊκά θέματα με πράξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και για τη χρονική περίοδο που λήγει την 31η Ιουλίου 2026, καθώς επίσης και τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων του Υφυπουργού που περιορίζονται από τη φύση της Κυπριακής Προεδρίας και των υποχρεώσεων με τις οποίες αυτή συνεπάγεται.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Ως γνωστο, Υφυπουργός παρά τω Προέδρω για Ευρωπαϊκά Θέματα διορίστηκε η κα Μαριλένα Ραουνά, μέχρι πρότινος Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας, ο διορισμος Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων κρίθηκε απαραίτητος, καθώς η ανάληψη της 2ης Κυπριακής Προεδρίας δημιουργεί, μεταξύ άλλων:

(α) πρόσθετες ειδικές υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πολιτικό επίπεδο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, καθώς και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

(β)  την ανάγκη κατάλληλης προεργασίας για την επαρκή ενημέρωση και το συντονισμό των διαφόρων Υπηρεσιών της Δημοκρατίας

(γ) την ανάγκη πραγματοποίησης σειράς επαφών σε πολιτικό επίπεδο με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, κρίνεται αναγκαίος ο διορισμός Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα.

Λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά την πρώτη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, η Υφυπουργός θα έχει τη συνολική πολιτική εποπτεία και να ασχολείται αποκλειστικά για την προετοιμασία και διεκπεραίωση της Κυπριακής Προεδρίας.

Οι αρμοδιότητες της θα περιλαμβάνουν:

(α) Την πολιτική εποπτεία της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το 2026

(β) Την πολιτική εκπροσώπηση σε όργανα και θεσμούς της ΕΕ και τη διενέργεια επαφών με τους θεσμούς και τα όργανα αυτά

(γ) Τη συνολική εποπτεία, σε συνεργασία και συνεννόηση με τους καθ’ύλην αρμόδιους Υπουργούς, της προετοιμασίας και διεκπεραίωσης της Κυπριακής Προεδρίας.  Στο πλαίσιο αυτό θα έχει την ευθύνη για το συντονισμό:

(i) του προγράμματος και των προτεραιοτήτων της Κυπριακής  Προεδρίας,

(ii) της οργάνωσης των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν, καθώς και άλλων οργανωτικών θεμάτων,

(iii) της επικοινωνιακής στρατηγικής, σε στενή συνεργασία με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

(δ) Η Υφυπουργός θα παρουσιάζεται κατά τις συζητήσεις ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για τα θέματα της αρμοδιότητάς του και την υποβολή σχετικών ενημερωτικών σημειωμάτων, χωρίς όμως να συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Προστίθεται ότι στόχος είναι οι έξι μήνες της Κυπριακής Προεδρίας να αποτελέσουν ένα σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για τη Κύπρο, αλλά και για την ΕΕ.  Ο καταρτισμός ενός φιλόδοξου, συγκεκριμένου και ρεαλιστικού πλάνου προτεραιοτήτων θα συμβάλει σε μια επιτυχημένη Προεδρία που θα ενισχύσει περισσότερο το όραμα για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στη βάση των αρχών και αξιών της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Κύρια μας φιλοδοξία είναι να έχουμε μια Προεδρία ελπίδας και προοπτικής.  Ελπίδα και προοπτική για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση