ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρώτη συνάντηση Αριστοτέλους με Επ. Προσφύγων

Η Επικεφαλής για ανθρωπιστικά θέματα αγνοουμένων συμμετείχε στις εργασίες της Επιτροπής

ΚΥΠΕ

Την πρώτη της συνάντηση είχε την Τρίτη η Επικεφαλής για ανθρωπιστικά θέματα αγνοουμένων, εγκλωβισμένων και παθόντων, Άννα Αριστοτέλους, με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, ζητήματα που απασχολούν τους εγκλωβισμένους αλλά και το θέμα της ταυτοποίησης των αγνοουμένων.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Βουλευτής ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι τέθηκαν εκ μέρους της Επιτροπής ζητήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής των εγκλωβισμένων και έκανε αναφορά στον αποθηκευτικό χώρο από τον οποίο παραλαμβάνουν τα τρόφιμα μια φορά την εβδομάδα οι εγκλωβισμένοι και ο οποίος, όπως επεσήμανε, παραμένει σε άθλια κατάσταση. Συμπλήρωσε ότι συζητήθηκε η ποιότητα, η υγιεινή και η ασφάλεια των τροφίμων τα οποία παραλαμβάνουν οι εγκλωβισμένοι.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι τέθηκαν επί τάπητος η ανάγκη περαιτέρω στήριξης των σχολείων των εγκλωβισμένων στις κατεχόμενες περιοχές, η άμεση στελέχωση των σχολείων, ο εμπλουτισμός των προγραμμάτων που προσφέρονται στα σχολεία στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο αλλά και ζητήματα που αφορούν τα προγράμματα για απογευματινά μαθήματα, τους εξοπλισμούς αλλά και ορισμένα αιτήματα που αφορούν τους εκπαιδευτικούς. 

Ο κ. Κέττηρος είπε ακόμη ότι τέθηκαν στην κ. Αριστοτέλους ζητήματα που αφορούν τους συγγενείς των αγνοουμένων και ειδικότερα εκείνη την μερίδα που αφορά τα παιδιά των αγνοουμένων. Ανέφερε ότι η κ. Αριστοτέλους έχει ήδη ζητήσει κατάλογο των παιδιών των αγνοουμένων, ο οποίος δεν υπάρχει. 

Κάλεσε παράλληλα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις που σχετίζονται με τα παιδιά των αγνοουμένων και των πεσόντων του 1974.

Ερωτηθείς εάν κρίνεται απαραίτητος, ο πολιτικός διορισμός ενός Επιτρόπου αρμόδιου για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, ο κ. Κέττηρος απάντησε ότι τέθηκε το ζήτημα της απουσίας Επιτρόπου σημειώνοντας ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα διορίσει ξεχωριστό Επίτροπο για την Ομογένεια, αλλά δεν έχουμε μάθει τι θα γίνει με τα θέματα των εγκλωβισμένων και των αγνοουμένων».

Η κ. Αριστοτέλους δήλωσε από πλευράς της ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τα θέματα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων λέγοντας ότι είναι πολύ σοβαρά και ευαίσθητα και πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της πολιτείας και ειδικότερα της Κυβέρνησης.

«Διαβεβαίωσα την Επιτροπή ότι είναι στις προτεραιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, και εμένα προσωπικά ως Επικεφαλής, τα ανθρωπιστικά θέματα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων περιλαμβανομένων και των παθόντων», είπε.

Σημείωσε ότι αυτά είναι θέματα τα οποία διακρίνονται και πρέπει να τα ξεχωρίζονται ως θέματα κοινής αντιμετώπισης και κοινής προσπάθειας τόσο της Κυβέρνησης αλλά και όλων των Κοινοβουλευτικών κομμάτων. Χαρακτήρισε αυτά τα ζητήματα ως «εθνικά» και σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει κοινή συνεννόηση και συλλογική προσπάθεια προώθησής τους.

Ερωτηθείσα για τα νέα της καθήκοντα που ανέλαβε η κ. Αριστοτέλους ανέφερε ότι «ήταν τιμή μου να διοριστώ σε αυτή τη θέση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» σημειώνοντας ότι επίκεντρο της πολιτικής του Προέδρου Χριστοδουλίδη είναι ο άνθρωπος.

Σημείωσε ότι μέσα από την χαρτογράφηση των προβλημάτων θα ετοιμαστεί ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ούτως ώστε να προσφερθεί το καλύτερο.

Δήλωσε ακόμη ότι αύριο θα μεταβεί στο Ριζοκάρπασο, στην πρώτη της επίσκεψη στα κατεχόμενα χωριά, ούτως ώστε να δει και από κοντά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι, αλλά και για να βραβεύσει μαθητές των σχολείων.

Σε ερώτηση για το εάν τυγχάνει ενημέρωσης σχετικά με τις υποθέσεις που αφορούν την προηγούμενη ιδιότητά της ως Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, απάντησε ότι «θέλω να επικεντρωθώ στα καθήκοντα τα οποία έχω αναλάβει και προς αυτή την κατεύθυνση είναι όλες οι ενέργειές και προσπάθειές μου».

Εντός της Επιτροπής ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης δήλωσε ότι δημιουργείται μια ανησυχία από τον μη διορισμό Επιτρόπου για τα ανθρωπιστικά θέματα και ζήτησε πληροφόρηση για την δομή και τον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι πιθανόν να προκύψουν πολιτικά κενά από τον μη διορισμό Επιτρόπου. Ζήτησε επίσης ενημέρωση για την λειτουργία του σχολείου στον Κορμακίτη λέγοντας ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη πληροφόρηση από τους αρμοδίους.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, ζήτησε από πλευράς του ενημέρωση για το που βρίσκεται η διαδικασία παραχώρησης επιδομάτων φροντίδας σε γονείς και παιδιά αγνοουμένων.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, ρώτησε από πλευράς της εάν υπάρχουν πληροφορίες για τις έρευνες στο σκυβαλότοπο του Δικώμου και για την ταυτοποίηση των οστών που βρίσκονται στα κασόνια στο εργαστήρι της ΔΕΑ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, είπε ότι υπάρχουν αρκετά ζητήματα στην περιοχή του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου και κυρίως στα σχολεία. Τόνισε ότι υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευτικοί στο Ριζοκάρπασο και ως εκ τούτου το επίπεδο μόρφωσης των μαθητών θα έπρεπε να ήταν πολύ υψηλό.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακούμη, δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει ενημέρωση του διεθνούς παράγοντα για το κυπριακό πρόβλημα και για την τραγική πτυχή της τύχης των αγνοουμένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση