ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Η ιστορική διαδρομή της Κύπρου είναι από τα αρχαιότατα χρόνια πλούσια

Ο χαιρετισμός του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη από την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνά Μιχαηλίδου στο Δ΄ Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζω σήμερα το Δ΄ Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών που διοργανώνει η Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου. Η σημασία της διοργάνωσης τόσο αυτού όσο και άλλων ανάλογων Συνεδρίων και εκδηλώσεων είναι μεγάλη για τον τόπο μας, καθώς κοσμούν και εμπλουτίζουν την πνευματική και πολιτιστική ζωή, ενώ ταυτόχρονα προάγουν την επιστημονική έρευνα και τη μελέτη άγνωστων ή λιγότερο προβεβλημένων πτυχών της Ιστορίας μας.

Η ιστορική διαδρομή της Κύπρου είναι από τα αρχαιότατα χρόνια πλούσια και πολυκύμαντη. Μια ματιά στους κυριότερους σταθμούς της, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και τις μέρες μας, αναδεικνύει τις περιπέτειες που πέρασε το νησί και τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες αντεπεξήλθε, έχοντας να αντιμετωπίσει εχθρικές επιδρομές και κατακτητές, φυσικές καταστροφές και δυσκολίες επιβίωσης των κατοίκων. Μέσα από την πορεία αυτή, τη φυσιογνωμία της Κύπρου καθόρισαν καίρια στην αρχαιότητα δύο γεγονότα: ο εξελληνισμός της από τους Μυκηναίους πριν από 3,500 χρόνια και ο εκχριστιανισμός της και η ίδρυση της Εκκλησίας της στα πρώτα μεταχριστιανικά χρόνια. Τους αιώνες που ακολούθησαν η Κύπρος υπήρξε, όπως όλος ο Ελληνισμός, μέρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ενώ μετά ο τόπος μας γνώρισε μία σειρά από κατακτητές: Φράγκους, Ενετούς, Οθωμανούς, Άγγλους. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων στην Κύπρο αναπτύχθηκαν οι τέχνες και τα γράμματα, εξαπλώθηκε η χριστιανική πίστη και άκμασε η πνευματική ζωή, κτίστηκαν εκκλησίες και μοναστήρια, ιστορήθηκαν εικόνες και ψηφιδωτά.

Με τη μελέτη της Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Τέχνης, Αρχιτεκτονικής, Λογοτεχνίας, Φιλοσοφίας, Θεολογίας και άλλων συναφών κλάδων στην Κύπρο, αλλά και στην ευρύτερη Μεσόγειο, κατά τη Βυζαντινή, Μεσαιωνική και Οθωμανική περίοδο θα ασχοληθεί το Συνέδριο που ξεκινά σήμερα. Μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων από διάφορες χώρες -Κύπρο, Ελλάδα, Αγγλία, Ισραήλ, Τουρκία, Αρμενία, Σερβία κ.ά.- θα εκθέσουν τα πορίσματα των ερευνών τους και θα φέρουν στο φως νέα στοιχεία. Θα παρουσιαστεί επίσης το έργο του ιδρυτικού μέλους της Βυζαντινολογικής Εταιρείας Αθανάσιου Παπαγεωργίου, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένο το Συνέδριο. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στο Συνέδριο θα συνυπάρξουν παρουσιάζοντας τη δουλειά τους και αλληλεπιδρώντας, τόσο εξέχοντες και καταξιωμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι -επισημαίνω εδώ τη συμμετοχή του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ κ. Asher Ovadiah- όσο και νέοι επιστήμονες και ερευνητές. Επιπλέον προς τις ακαδημαϊκές ανακοινώσεις, το φετινό Συνέδριο φιλοξενεί και μία ενότητα για τη διδασκαλία της Βυζαντινής Ιστορίας στη Μέση Εκπαίδευση της Κύπρου, κάτι που θα συμβάλει στην άμεση διασύνδεση της επιστημονικής γνώσης με την εκπαιδευτική πραγματικότητα και πιστεύω ότι θα αποτελέσει καλή πρακτική για περαιτέρω αξιοποίηση. Στο εκπαιδευτικό μας σύστημα η Βυζαντινή Ιστορία διδάσκεται σε τάξεις τόσο της Δημοτικής όσο και της Μέσης Εκπαίδευσης, γι’ αυτό και θα είναι χρήσιμα τα πορίσματα όλου του Συνεδρίου.

Συγχαίρω τον Πρόεδρο δρα Νικόλα Μπακιρτζή και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Βυζαντινολογικής Εταιρείας Κύπρου, για την προώθηση της έρευνας, διδασκαλίας και διάδοσης των Βυζαντινών και ευρύτερα Μεσαιωνικών Σπουδών στην Κύπρο και το εξωτερικό, αλλά και γενικότερα για τις δυνατότητες που διανοίγονται μέσα από τα Διεθνή Συνέδρια που διοργανώνουν. Τα Συνέδρια καθιστούν την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου κέντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος και αποτελούν ένα θαυμάσιο μέσο γνωριμίας με την ιστορική πορεία και την πνευματική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας. Ταυτόχρονα, μέσα από την προβολή της ταυτότητας και του πολιτισμού μας, οι σύνεδροι γίνονται κοινωνοί και του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε λόγω της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό, αφού οι κίνδυνοι είναι προφανείς σε πολλά μέτωπα, όπως π.χ. αυτό της συντήρησης των μνημείων μας και της διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Συγχαίρω και πάλι θερμά τους διοργανωτές του Συνεδρίου καθώς και τον Επίτιμο Πρόεδρό του, Ομότιμο Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Κώστα Ν. Κωνσταντινίδη. Τους ευχαριστώ επίσης για την πρόσκλησή τους να απευθύνω χαιρετισμό, κάτι που έκανα επίσης ως Υπουργός Εξωτερικών και στο προηγούμενο Συνέδριο, στον προ πανδημίας Ιανουάριο του 2020. Εύχομαι οι εργασίες του Συνεδρίου να στεφθούν με απόλυτη επιτυχία και να δώσουν το έναυσμα για περισσότερη ενασχόληση με ανεξερεύνητες πτυχές τις Ιστορίας και του Πολιτισμού της Κύπρου και της περιοχής μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση