ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:49
 

Ριζικές αλλαγές στο Δικαστικό Σύστημα από την κυβέρνηση

Τροποποίηση του Συντάγματος με τη σύσταση Εφετείου και αλλαγές στη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε βαθιές τομές στην δομή του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης είναι έτοιμη να προχωρήσει η κυβέρνηση. Για πρώτη φορά, από τότε που ξέσπασε η διαμάχη στο χώρο της Δικαιοσύνης, με αφορμή της γνωστές καταγγελίες Νίκου Κληρίδη, η κυβέρνηση προωθεί αριθμό νομοσχεδίων τα οποία προνοούν αλλαγές στη σημερινή δομή του Δικαστικού Συστήματος. Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές που πιστεύεται ότι θα κάνουν πράξη τις μεταρρυθμίσεις, θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στην διάθεσή της η «Κ» από την Παρασκευή το μεσημέρι και που επιβεβαιώνονται, η κυβέρνηση κάνει πράξη το αίτημα για τη σύσταση ξεχωριστού Εφετείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα κυβερνητικά νομοσχέδιο προνοείται η σύσταση δεύτερου βαθμού Δικαιοσύνη που θα περιλαμβάνει το Εφετείο και τριτοβάθμια Δικαιοσύνη που θα περιλαμβάνει το σημερινό Ανώτατο από το οποίο αφαιρείται το κομμάτι του Εφετείου. Ένα άλλο κομμάτι των σχεδιαζόμενων αλλαγών, αφορά το διοικητικό κομμάτι του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Με τη σημερινή μορφή, το Ανώτατο διοικείται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν οι 12 Δικαστές συν ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, σύνολο 13. Στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, οι πληροφορίες θέλουν να συντελούνται αλλαγές κυρίως στη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή Δικαστών και από άλλα Δικαστήρια, όπως του υπό ίδρυση Εφετείου, Δικαστών από τα Επαρχιακά Δικαστήρια. Την αλλαγή στη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, να θυμίσουμε ότι προτείνει και η GRECO στην τελευταία έκθεσή της, με το Ανώτατο Δικαστήριο να έχει διατυπώσει αρνητική θέση η οποία περιλαμβάνεται στην έκθεση.

Το θέμα αυτό, εάν και εφόσον προχωρήσει, αναμένεται να δημιουργήσει αντιδράσεις στην ανώτερη δικαστική βαθμίδα μιας και θα μειωθούν οι δικαστές του Ανώτατου σε πέντε. Ένα άλλο μελανό σημείο είναι ο διορισμός των Δικαστών του Εφετείου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι προτεινόμενες αλλαγές καλύπτουν τις αλλαγές που έχει προτείνει η GRECO.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X