ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:11
 

Διπλωματική εκστρατεία Λευκωσίας-Αθηνών για τουρκικές προκλήσεις

Αρχής γενομένης από την τριμερή του Καΐρου και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με την Τουρκία να κλιμακώνει την ένταση στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και στον απόηχο της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα Κύπρος και Ελλάδα καθόρισαν τα επόμενα κοινά βήματα απέναντι στη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας. Η προσοχή των δυο χωρών στρέφεται στο διπλωματικό επίπεδο σε μια προσπάθεια ανακοπής της τουρκικής πραβατικότητας. Οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Ελλάδας στην δίωρη συνάντηση που είχαν εξέτασαν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και χάραξαν τα επόμενα βήματα. Βασικό εργαλείο των προσπαθειών που καταβάλλονται αποτελεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε στις 14 Οκτωβρίου. Εκεί Κύπρος και Ελλάδα θα επιδιώξουν την εκ νέου καταδίκη της Άγκυρας με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Η συνάντηση στο ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του όσο και στις διευρυμένες επαφές δυο ήταν τα θέματα της ατζέντας. Πρώτον οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή και δεύτερον οι ενέργειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό. Στο πρώτο θέμα τα μέτρα που λαμβάνονται κινούνται σε πολιτικό διπλωματικό και νομικό επίπεδο. Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης κάποια μέτρα έχουν ληφθεί. Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογό του για τις επαφές που είχε στην Αθήνα με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Στο δεύτερο ζήτημα αυτό του Κυπριακού το ζητούμενο των επαφών ήταν πως μέσα από την ξεκάθαρη θέση του Γ.Γ των ΗΕ για επανέναρξη του διαλόγου συντονίζονται οι ενέργειες των δυο χωρών.

Η Κύπρος δεν είναι μόνη της

Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Δένδιας από τη Λευκωσία διαβεβαίωσε πως η Κύπρος δεν είναι μόνη της απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επέκρινε την Άγκυρα η οποία συνεχίζει να αγνοεί τις διεθνείς επικρίσεις που δέχεται επαναλαμβάνοντας πως η πολιτική των κανονιοφόρων έχει παρέλθει. Έδειξε στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων όπου θα τεθούν και πάλι οι τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή. Αναφορικά με το Κυπριακό και τις προσπάθειες επανέναρξη του διαλόγου ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε πως η στάση της Τουρκίας δεν θα κάμψει τη βούληση και τις προσπάθειες για επίλυση του του πολιτικού προβλήματος. Ερωτηθείς ο Έλληνας ΥΠΕΞ για τη θέση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο πενταμερούς διάσκεψης, ο κ. Δένδιας απάντησε πως «αυτό θα το δούμε όταν έρθει η ώρα του».

Μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Δένδιας θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί το ΑΚΕΛ «πυροβολεί» τον Χριστοδουλίδη;

«Στην Καθημερινή φαίνεται πως έδωσαν στον Χριστοδουλίδη το Αλάθητο του Πάπα. Σε λίγο και σε εικόνισμα. ...»
Ένας Πολίτης  |  13:58

Για ακόμα μία χρονιά στις «ελαττωματικές» δημοκρατίες η Κύπρος

«Μα είναι δυνατό να έχουμε ελληματική δημοκρατία? Εμείς που έχουμε πρόεδρο τον Αναστασιάδη και ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X