ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σοβαρή ανησυχία από το ΣΑ για τα γεγονότα στην Πύλα - Χαιρέτισαν τη διακοπή των έργων

Σε δημόσια δήλωση καταδικάζονται οι επιθέσεις εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και επισημαίνεται ότι αυτές μπορεί να αποτελούν έγκλημα δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεδρίασαν την Δευτέρα και καταδίκασαν τα επεισόδια στην ουδέτερη ζώνη της Πύλας με επιθέσεις κατά των ειρηνευτών του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας την πλήρη υποστήριξή τους στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την δέσμευσή τους σε μια διαρκή, συνολική και δίκαιη λύση σύμφωνα με τις επιθυμίες του λαού της Κύπρο και στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ.

Μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση με αρκετές παρατάσεις, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάστηκαν κωλύματα μέχρι να καταλήξουν στο τελικό κείμενο της ανακοίνωσης, εκδόθηκε η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία εκφράζουν «σοβαρή ανησυχία» και σημειώνουν ότι «τα μη εξουσιοδοτημένα κατασκευαστικά έργα έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνιστούν παραβίαση του status quo στην νεκρή ζώνη του ΟΗΕ».

Έκκλησή τους προς τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την πρόταση του Γενικού Γραμματέα να διορίσει απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών.

Ακόμη, καταδίκασαν τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτών του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από το τουρκοκυπριακό προσωπικό και ευχήθηκαν ταχεία και πλήρη ανάρρωση στους ειρηνευτές που τραυματίστηκαν. Υπογράμμισαν ότι «οι επιθέσεις που στοχοποιούν ειρηνευτές μπορεί να συνιστούν εγκλήματα υπό το διεθνές δίκαιο» και επιβεβαίωσαν την πλήρη δέσμευσή τους για την ασφάλεια όλου του προσωπικού του ΟΗΕ.

Χαιρέτισαν τη διακοπή των έργων

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χαιρέτισαν «τη διακοπή των μη εξουσιοδοτημένων κατασκευαστικών έργων από την τουρκοκυπριακή πλευρά και την απομάκρυνση του εξοπλισμού και του προσωπικού». Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισαν την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες ή ενέργειες κλιμάκωσης από οποιοδήποτε μέρος που θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση στο νησί και να βλάψει τις προοπτικές λύσης.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαίωσαν την πλήρη υποστήριξή τους προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την εξουσία της υπό την εντολή της εντός και στην οριοθέτηση της νεκρής ζώνης και ζήτησαν την απομάκρυνση όλων των μη εξουσιοδοτημένων κατασκευών και την πρόληψη μη εξουσιοδοτημένων στρατιωτικών ή πολιτικών δραστηριοτήτων εντός και κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός», αναφέρεται στην δήλωση.

Προστίθεται ότι «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του λαού της Κύπριου και με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα μέλη του ΣΑ ενθάρρυναν «και τις δύο πλευρές να κάνουν ουσιαστικά βήματα για υποστήριξη των προσπαθειών του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ και να έχουν πλήρη συνεργασία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος».

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επανέλαβαν την έκκλησή τους προς τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την πρόταση του Γενικού Γραμματέα να διορίσει έναν απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα μπορούσε να παράσχει κρίσιμη υποστήριξη στην αναζήτηση κοινού εδάφους με στόχο την επιστροφή στις επίσημες διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συμφώνησαν να συνεχίσουν να ασχολούνται με το θέμα.

Πριν από την ανακοίνωση, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μέσω βιντεοκλήσης, για το θέμα των πρόσφατων επεισοδίων στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, για τους σχεδιασμούς του κατοχικού καθεστώτος στην περιοχή και για τις συναντήσεις και επικοινωνίες που είχε για το θέμα αυτό. Νωρίτερα, τη Δευτέρα, ο κ. Στιούαρτ συναντήθηκε στα κατεχόμενα για συζήτηση του όλου θέματος με τον «υπουργό εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Συναίνεσε η Μόσχα

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, δεν κατέστη δυνατή η κοινή τοποθέτηση του ΣΑ, καθώς η Ρωσία φαίνεται να έθετε προσκόμματα στην προώθηση του κειμένου που ετοίμασαν οι Βρετανοί. Ωστόσο, το απόγευμα της Δευτέρας, η Μόσχα διά της επίσημης εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, ανέφερε ότι «πάντοτε τασσόμασταν κατά οποιωνδήποτε βίαιων ενεργειών εναντίον εκπροσώπων του ΟΗΕ, είτε πρόκειται για στρατιωτικό, αστυνομικό ή πολιτικό προσωπικό», διευκρινίζοντας ότι το περιστατικό εντός της νεκρής ζώνης της Κύπρου «δεν αποτελεί εξαίρεση».

Απαντώντας στο ερώτημα πώς θα μπορούσε να εξηγηθεί το γεγονός ότι η Ρωσία είναι το μόνο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, η οποία δεν καταδίκασε μέχρι στιγμής την επίθεση στους κυανόκρανους, η Μ. Ζαχάροβα σχολίασε: «Όταν πρόκειται για σοβαρά ζητήματα, όπως στην περίπτωση του ευαίσθητου θέματος της διευθέτησης του Κυπριακού, δεν βλέπουμε κανένα νόημα να εμπλακούμε σε υπολογισμούς του τύπου “ποιος νωρίτερα, ποιος αργότερα”. Δεν πρόκειται ούτε για αγώνα ταχύτητας, ούτε για διαγωνισμό».

Πηγές: ΚΥΠΕ, ΑΜΠΕ, ΡΙΚ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση