ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σουδάν: Το παράθυρο ευκαιρίας για τους απεγκλωβισμούς Κυπρίων

Για το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ από μεριάς του ΥΠΕΞ και τη διαδικασία απεγκλωβισμού των κυπρίων καταγωγής πολιτών στο Σουδάν αναφέρθηκε ο Διεθνολόγος Γιάννος Ιωάννου στη «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για τη διαδικασία απεγκλωβισμού των κυπρίων καταγωγής πολιτών του Σουδάν και γενικότερα των ανθρώπων που αναζητούν ασφαλή δίοδο διαφυγής από τη χώρα αναφέρθηκε ο Διεθνολόγος Γιάννος Ιωάννου στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» με τον δημοσιογράφο Απόστολο Τομαρά.

Η εκεχειρία 72 ωρών

Με βάση και την τελευταία εξέλιξη στο Σουδάν και τη συμφωνία εκεχειρίας 72 ωρών, όπως ανέφερε, η ιστορία μέχρι στιγμής από τις 15 Απριλίου και έπειτα, μας δείχνει πως δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα για εκεχειρία, ωστόσο, η αμερικανική διαμεσολάβηση σε περιπτώσεις εκκένωσης από τη χώρα των πολιτών, δίνει «παράθυρο ευκαιρίας» ούτως ώστε να καταφέρουν να διαφύγουν με ασφάλεια μέσω αεροδρομίου.

Με αφορμή και τη τμηματική φυγή Ελλήνων υπηκόων από το Σουδάν τις τελευταίες ώρες, κατά την άποψη του κ. Ιωάννου, εντός των επομένων ωρών θα καταφέρουν να διαφύγουν και οι κυπριακής καταγωγής πολίτες. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι πρόκειται για «τεσσάρων αμιγών κυπρίων με κυπριακό διαβατήριο και 23 συνολικά ατόμων όπως έχει δηλώσει το Υπουργείο Εξωτερικών».

Το σχέδιο Εστία και ο βρετανικός παράγοντας

Μετά και την ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου ΕΣΤΙΑ, που αφορά την υποδοχή και επαναπατρισμό ξένων πολιτών από περιοχή, που βρίσκεται σε κρίση, μέσω της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κύπρος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, προτίθεται να προσφέρει στο πλαίσιο αυτό διευκολύνσεις σε φίλες χώρες για τον επαναπατρισμό υπηκόων τους από το Σουδάν μέσω Κύπρου.

Σύμφωνα και με τον Διεθνολόγο, στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκκένωση συνδράμει και ο βρετανικός παράγοντας είτε μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας είτε μέσω της βάσης Ακρωτηρίου.

Οι διαστάσεις εκκένωσης και τα δρομολόγια

Όπως αναφέρθηκε, η ζώνη διεξαγωγής εκκένωσης στο Σουδάν γίνεται αεροπορικώς μέσω του Αεροδρομίου Χαρτούμ, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, το ζήτημα έγκειται στο κατά πόσο θα μπορέσει κάποιος πολίτης της χώρας να φθάσει με ασφάλεια και ίδια μέσα μέχρι το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Για αυτό τον λόγο «υπάρχει εικόνα που κάποιες διεθνείς αποστολές έχουν ασφαλίσει αυτά τα δρομολόγια για να μπορείς να φύγεις. Έχω την αίσθηση και με βάση της πρακτική της Ε.Ε όπου έχουν διενεργηθεί πάνω από 35 αναχωρήσεις, συμβαίνουν είτε προς γειτονικές χώρες είτε όπως προβλέπει το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ στη Κύπρο. Άρα, οι πολίτες κυπριακού ενδιαφέροντος θα μπούνε σε ένα αεροπλάνο είτε με κατεύθυνση την Κύπρο, είτε με κατεύθυνση προς το γειτονικό Τζιμπουτί στο Κέρας της Αφρικής, είτε μέσω της Ιορδανίας όπως κατάφερε ο μοναδικός μέχρι στιγμής κύπριος πολίτης».

Θα υπάρξει νέο μεταναστευτικό κύμα στην Κύπρο;

Στο ερώτημα εάν λόγω της έκρυθμης κατάστασης ένα κομμάτι του πληθυσμού μετακινηθεί προς την Κύπρο, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι πρώτα θα πρέπει να δούμε το εύρος της σύγκρουσής στη χώρα, πόσο θα διαρκέσει η σύγκρουση και εάν θα υπερχειλίσει ο εμφύλιος σε όλη τη χώρα πέραν του Χαρτούμ.

«Στη περίπτωση του μεταναστευτικού επειδή πρακτικά από το 1955 το Σουδάν, και πιο πριν ενιαία γεωγραφικά πριν προκύψει το 2011 το Νότιο Σουδάν, που αποσχίστηκε, έχω την αίσθηση ότι πιθανές ροές προσφύγων θα προωθηθούν προς την Λιβύη, προς το Νότιο Σουδάν, σε Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Αιθιοπία, σε τέτοιες χώρες», ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση