ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο καπό του κατασκοπευτικού βαν το πολιτικό σύστημα

Ο Πρόεδρος εξέφρασε ανησυχίες για το ενδεχόμενο να παρακολουθείται και ο ίδιος κατά τη συζήτησή του με τον Άντρο Κυπριανού

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την ώρα που έβγαινε η είδηση πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου βρίσκεται στην Κροατία και διεκδικεί την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενισχύοντας έτσι και το προεδρικό του προφίλ, την είδηση επισκίαζαν οι αποκαλύψεις της εφημερίδας «Χαραυγή» που συνέδεαν το όνομά του Συναγερμικού Προέδρου στο όλο κεφάλαιο του μαύρου κατασκοπευτικού βαν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το στέλεχος της εταιρείας η οποία κατέχει το κατασκοπευτικό βαν, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ στην Πινδάρου, ενώ του είχε δοθεί και κατ΄ εξαίρεση άδεια οπλοφορίας από τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης. Είδηση που προκάλεσε ανησυχίες στο συναγερμικό στρατόπεδο αλλά και στον Λόφο για τις προεκτάσεις που τείνει να λάβει το όλο ζήτημα. Τα απανωτά ερωτήματα που θέτει από την Παρασκευή ο γ.γ. του ΑΚΕΛ με στελέχη να αφήνουν υπόνοιες ακόμα και για κυπριακό Watergate κινητοποίησαν τον Πρόεδρο, ούτως ώστε να ζητήσει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την προσεχή Παρασκευή, αλλά και να εκφράσει ανησυχίες ότι αν ισχύουν όλα αυτά, μπορεί να παρακολουθείται ακόμη και ο ίδιος.

Αναστάτωση στην Κροατία

Το όλο ζήτημα της επίσκεψης του Ισραηλινού στελέχους στην Πινδάρου συζητήθηκε εντόνως στα πηγαδάκια του ΔΗΣΥ στην Κροατία, με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να ερωτάται για το αν ισχύουν τα δημοσιεύματα, ποια είναι τελικώς η σχέση του με τον Ισραηλινό και για ποιο λόγο βρέθηκε στην Πινδάρου. Όπως απάντησε στους εκεί κύκλους ο Αβέρωφ Νεοφύτου, του ζήτησε να τον επισκεφθεί όχι ο Dilian το όνομα του οποίου φέρεται να συνδέεται με την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν αλλά ο κ. Avni, ως Πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας και ο ίδιος δεν είχε λόγο να αρνηθεί το αίτημά του, χωρίς βεβαίως να γνωρίζει άλλη ιδιότητά του. Συναγερμικά στελέχη εξήγησαν στην «Κ» πως ο λόγος που συνοδευόταν από αστυνομικούς ήταν επειδή, όπως είχε καταγγείλει, απειλείτο η ζωή του από Τζιχαντιστές. Στον ΔΗΣΥ επέλεξαν βεβαίως να κρατήσουν χαμηλούς τόνους γύρω από το θέμα και να μην βγάλουν ανακοίνωση που να απαντά στα δημοσιεύματα, καθώς κάτι τέτοιο θα συντηρούσε στην δημοσιότητα το θέμα.

Στην επίθεση το ΑΚΕΛ

Την ίδια βεβαίως στάση δεν τήρησε το ΑΚΕΛ, το οποίο μέσα από τις τελευταίες δηλώσεις του γενικού γραμματέα και τα ερωτήματα που θέτει, έδωσε την αίσθηση στο Προεδρικό και στον ΔΗΣΥ πως γνωρίζει πολύ περισσότερα από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Υπενθυμίζεται πως το κόμμα της Αριστεράς ζητούσε εξηγήσεις από την πρώτη στιγμή που βγήκε στο φως της δημοσιότητας το θέμα του κατασκοπευτικού βαν. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ βγήκε μάλιστα στην αντεπίθεση μετά τις αιχμές της κυβέρνησης ότι η εταιρεία η οποία κατέχει το κατασκοπευτικό βαν, ιδρύθηκε επί διακυβέρνησης Χριστόφια.

Διαφάνεια και Watergate

«Απαιτούμε να γίνει πλήρης διερεύνηση για το ποιες ήταν οι δραστηριότητες της εταιρείας από την πρώτη ημέρα ίδρυσης της, μέχρι την ημέρα που στην προεδρία της Δημοκρατίας ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας και να δοθεί στη δημοσιότητα το εύρημα το οποίο θα προκύψει από αυτή τη διερεύνηση. Απόλυτη διαφάνεια. Κατά αναλογία βέβαια, και με απόλυτη διαφάνεια θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα και όλα τα στοιχεία που αφορούν για τις μετέπειτα δραστηριότητες της συγκεκριμένης εταιρείας, της μετεξέλιξης της κ.ο.κ. Και ιδιαίτερα βέβαια, θα πρέπει να γίνει γνωστό και να δοθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Πότε έχει έρθει στην Κύπρο το περιβόητο κατασκοπευτικό βαν; Με ποιες διαδικασίες; Με ποιες άδειες; Από ποιους και πώς έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα; Απαιτούμε πλήρη διαφάνεια σε όλα αυτά τα ζητήματα», έλεγε το πρωί της Τρίτης ο Άντρος Κυπριανού. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και άλλα στελέχη. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είχε αναφέρει σε δηλώσεις του στο «ΣΙΓΜΑ» πως «έχουμε πάρα πολλές πληροφορίες, οι οποίες εύλογα προκαλούν ανησυχία όχι μόνο στο ΑΚΕΛ και σε άλλα κόμματα, αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία, για το πού πάμε και για το γεγονός ότι κάποιοι μπορεί να κυκλοφορούν και να παρανομούν, ενδεχομένως με την ανοχή κάποιων άλλων». Ζήτησε μάλιστα να διασαφηνιστεί το γεγονός ότι «δύο φορές η συμβουλευτική επιτροπή που αδειοδοτεί την οπλοφορία απέρριψε την αίτηση συγκεκριμένου προσώπου που εμπλέκεται με την εν λόγω εταιρεία και κατόπιν πολιτικής επιμονής και πίεσης του τέως υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, δόθηκε από το Υπουργικό άδεια οπλοφορίας». Για ενδεχόμενο κυπριακό Watergate έκανε λόγο το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης. Ο τελευταίος άφησε και αιχμές για παρακολούθηση του ΑΚΕΛ. «Εδώ και πολύ καιρό, δεν το κρύβω ότι υπάρχει μια ανησυχία για τέτοιου είδους ενέργειες ή για πληροφορίες που φαίνεται ότι με κάποιους τρόπους διέρρεαν από τα γραφεία ή στελέχη του ΑΚΕΛ. Εμείς, ανησυχούμε πάρα πολύ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Θέση πήρε και το Δημοκρατικό Κόμμα, απαιτώντας πειστικές απαντήσεις για το βαν. «Οι έρευνες της Αστυνομίας πρέπει να επισπευτούν και τα πορίσματα πρέπει να δημοσιοποιηθούν με πάσα λεπτομέρεια, χωρίς να παραβιαστεί το απόρρητο προσωπικών δεδομένων ατόμων, που ενδεχομένως να έπεσαν θύμα παράνομων παρακολουθήσεων» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος. Πλήρη διερεύνηση ζήτησε και η ΕΔΕ. « Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πλήρη διερεύνηση για όλες τις λεπτομέρειες για τη δραστηριότητα της εν λόγω εταιρείες, εάν αυτή ήταν νόμιμη ή παράνομη και που αποσκοπούσε. Την ίδια στιγμή, εάν ευσταθούν τα δημοσιεύματα που θέλουν πολιτικό κόμμα να είχε εμπλοκή με την εν λόγω εταιρεία, θα πρέπει αυτό να κατονομαστεί και να δοθούν εξηγήσεις. Από την πλευρά του ΑΚΕΛ, με δεδομένο ότι η άδεια για την εν λόγω εταιρεία δόθηκε επί κυβέρνησης ΑΚΕΛ και προεδρίας Δ. Χριστόφια, θα πρέπει να μας εξηγηθεί ποια είναι αυτή η εταιρεία και για ποιους λόγους πήρε άδεια λειτουργίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Το τηλεφώνημα

Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες ταρακούνησαν και την κυβέρνηση. Στελέχη της κυβέρνησης διαμήνυσαν στον Πρόεδρο τα όσα λέγονται περί κυπριακού Watergate και τις διαστάσεις που τείνει να λάβει το όλο θέμα. Ο ίδιος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του στον γ.γ. του ΑΚΕΛ για το ενδεχόμενο μήπως και ο ίδιος τυγχάνει παρακολούθησης, αν ισχύουν όλα αυτά. Σε αυτό το πλαίσιο προσκάλεσε τον Άντρο Κυπριανού στο Προεδρικό για συζήτηση του θέματος την προσεχή Παρασκευή στην παρουσία και του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Σαββίδη και τον Αρχηγό της Αστυνομίας. Ο Άντρος Κυπριανού αποδέχτηκε την πρόσκληση, ωστόσο προκάλεσε την ενόχλησή του, η κίνηση του Προέδρου να δημοσιοποιήσει την συνάντηση. Σύμφωνα με την δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων όλων των πολιτών, όπως βεβαίως και για την προστασία της επικοινωνίας των πολιτικών προσώπων, παρακολουθεί στενά την πορεία των ερευνών σχετικά με καταγγελίες που έχουν προβληθεί δημόσια». Σε αυτό το πλαίσιο, όπως εξήγησε, θα γίνει η συνάντηση με τον Άντρο Κυπριανού ούτως ώστε να συζητηθούν εκτενέστερα οι καταγγελίες που έγιναν δημόσια. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα και την πολιτική βούλησή του για να παταχθεί η οποιαδήποτε παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας και να προστατευθεί η ιδιωτική ζωή και η εμπιστευτικότητα των επικοινωνιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Θέμα ουσίας ή εικόνας

Κυβερνητικά στελέχη διερωτούνται αν το ΑΚΕΛ προχωρεί σε απλές εκτιμήσεις ή αν έχουν πράγματι στοιχεία για το εν λόγω θέμα. Όπως επισημαίνουν, με τη σύσκεψη που κάλεσε ο Πρόεδρος, μπορεί να συντηρείται το θέμα, ωστόσο, αν αποδειχτεί ότι δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία, τότε το ΑΚΕΛ θα απαξιωθεί.

Το σίγουρο είναι πως η κίνηση δημοσιοποίησης της συνάντησης αναγνώστηκε από τον Άντρο Κυπριανού ως επικοινωνιακά τεχνάσματα. «Η ανταπόκρισή μου στην πρόσκληση του Προέδρου σε συνάντηση για το θέμα του κατασκοπευτικού βαν έγινε σε μια προσπάθεια να συμβάλω στη διαλεύκανση ενός θέματος που συγκλονίζει την κυπριακή κοινωνία. Δυστυχώς ακόμα και αυτό χρησιμοποιήθηκε για να ικανοποιηθούν επικοινωνιακές ανάγκες. Παρόλη τη δυσφορία μου, θα πάω στη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη την ερχόμενη Παρασκευή γιατί θεωρώ ότι αυτό το θέμα αγγίζει την ουσία της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση