ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στόχος εξαγορά 10 ξενοδοχείων στο Βαρώσι

Τ/κ μεσίτης βολιδοσκόπησε την οικογένεια Λόρδων εκ μέρους τουρκικής εταιρείας για τουριστική επένδυση

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, πέραν των άλλων ζητημάτων που ανακύπτουν και αφορούν το καθαρά πολιτικό κομμάτι και της κατάφωρης παραβίασης σειράς ψηφισμάτων του ΟΗΕ, άνοιξαν και κύκλο συζήτησης σχετικά με την πώληση ε/κ περιουσιών σε τουρκικά κατά κύριο λόγο επιχειρηματικά κέντρα.

Τα κέντρα αυτά είναι λογικό να επιθυμούν να εκμεταλλευτούν περιουσίες, ιδίως στο παραλιακό μέτωπο της πόλης. Έτσι το τελευταίο διάστημα, μετά και τις διαδικασίες που εκκίνησε ο Κουντρέτ Οζερσάι για άνοιγμα της πόλης υπό τ/κ διοίκηση, Τ/κ μεσίτες ή εκπρόσωποι Τούρκων επιχειρηματιών προσέγγισαν Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες μεγάλων περιουσιών για να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις τους, αν επιθυμούν δηλαδή να πωλήσουν τμήματα ή και ολόκληρες περιουσίες.

Μέλος των οικογενειών Λόρδου, με το οποίο επικοινώνησε η «Κ», επιβεβαίωσε τα τηλεφωνήματα, λέγοντάς μας ότι Τ/κ μεσίτης του τηλεφώνησε, λέγοντάς του ότι μεγάλη τουρκική εταιρεία ενδιαφέρεται να αγοράσει δέκα ξενοδοχεία στο Βαρώσι. Το μέλος της οικογένειας απάντησε στον Τ/κ μεσίτη με τη χαρακτηριστική φράση «ούτε με ένα δισεκατομμύριο ευρώ», πράγμα που εξέπληξε τον μεσάζοντα.

Ανάλογες κρούσεις, όπως είπε στην «Κ», έχουν γίνει και σε άλλους Βαρωσιώτες και το επόμενο διάστημα θα διαφανεί ποιες θα είναι οι προθέσεις του καθενός και εν πολλοίς εξαρτάται από τις διαθέσεις και την κατάσταση του καθενός από αυτούς. Είπε, δε, ότι σε κάθε περίπτωση η περιουσία της οικογένειας στην Αμμόχωστο είναι αδιαπραγμάτευτη, η πόλη ανήκει στους Βαρωσιώτες, έτσι ήταν και έτσι θα μείνει.

Να υπάρξει αντίδραση

Ο νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης μιλώντας στην «Κ» σχετικά με το ζήτημα είπε ότι πρέπει να υπάρξει κάποια αντίδραση στις κινήσεις που γίνονται για άνοιγμα των Βαρωσιών και η μόνη αντίδραση, όπως τόνισε, που μπορεί να υπάρξει σε θέμα διεκδίκησης είναι προσφυγή με σχέδιο στην «Επιτροπή Ακινήτων» για απώλεια χρήσης και αποκατάστασης της περιουσίας. Στο Βαρώσι, όπως εξήγησε ο κ. Δημητριάδης, δεν υπάρχει χρήστης, ο οποίος να ισχυρίζεται ότι είναι δική του η περιουσία, σε αντίθεση με τις άλλες περιοχές των Κατεχομένων.

Για τούτο, μπορεί ο ιδιοκτήτης να ισχυριστεί ότι αν ανοίξεις την πόλη και αφού έχω κάνει αίτηση για την περιουσία μου θα πρέπει να μου το δώσεις πίσω, «αν δεν το κάνεις αυτό, τότε δεν υπάρχει πραγματική θεραπεία, κάτι που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ο κ. Δημητριάδης θεωρεί ότι οτιδήποτε γίνεται στα Κατεχόμενα, ως υποτελής τοπική διοίκηση της Τουρκίας, χρεώνεται στην Τουρκία, εξ ου και ότι η Τουρκία είναι υπόλογη για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η «Επιτροπή Ακινήτων», σε ερώτηση αν μπορεί να σταθεί διεθνώς ο κ. Δημητριάδης απάντησε ότι ως αποτέλεσμα της υπόθεσης Δημόπουλου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την αποδέχθηκε ως εσωτερικό ένδικο μέσο της Τουρκίας. Άρα αυτό που πρέπει να εξεταστεί πια είναι η αποτελεσματικότητα αυτής της επιτροπής, όχι η νομιμότητά της.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάτοχοι περιουσιών θα πρέπει να τακτοποιήσουν τα ζητήματα που αφορούν τις περιουσίες τους, υπό την έννοια ότι θα πρέπει οι τίτλοι ιδιοκτησίας των φυσικών προσώπων να μεταβιβαστούν σε ζώντες κληρονόμους κτλ. Εάν δε αφορά νομικά πρόσωπα, εταιρείες κτλ., τότε αυτές οι εταιρείες θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους. Για τούτο θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να προβούν σε διορισμούς διευθυντών, μετόχων και άλλες ενέργειες, ώστε να έχουν δικαίωμα απαίτησης.

Ο κ. Δημητριάδης θεωρεί ότι πρέπει πλέον όλοι οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί να ξεκινήσουν έναν δημιουργικό διάλογο, και οι κάτοχοι των περιουσιών να βάλουν σε τάξη τα της περιουσίας τους. Αφού γίνουν όλα αυτά, λέει, τότε θα αποφασίσουν πώς θα διαχειριστεί ο καθένας την περιουσία του, διεκδικώντας απώλεια χρήσης και αποκατάσταση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση