ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο Συμβούλιο ΔΕΥ η Δράκου - Σένγκεν και μεταναστευτικό στο επίκεντρο

Η Επιτροπή παρουσίασε το ευρωβαρόμετρο του 2022, που κατέδειξε μια αύξηση 74% σε σχέση με πέρσι στις παράνομες μεταναστευτικές εισόδους πανευρωπαϊκά

ΚΥΠΕ

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφη Δράκου συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 08 και 09 Δεκεμβρίου, τονίζοντας τη σημασία που θα έχει για την Κύπρο ως προς την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας, τη διενέργεια αποτελεσματικότερων συνοριακών η αναμενόμενη εντός του 2023, παροχή πρόσβασης στις Κυπριακές Αρχές στο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών Σένγκεν.

Στους Υπουργούς των 27 έγινε ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση στον χώρο του Σένγκεν και τα θέματα ασφάλειας που προκύπτουν ως συνέπεια της εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επίσης ενημερώθηκαν για την πρόοδο στην αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται για τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Επιτροπή παρουσίασε το ευρωβαρόμετρο του 2022, που κατέδειξε μια αύξηση 74% σε σχέση με πέρσι στις παράνομες μεταναστευτικές εισόδου πανευρωπαϊκά. Στο πλαίσιο αυτό η Υπουργός υπογράμμισε το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως αποτέλεσμα της εργαλιοποίησης των μεταναστών από την Τουρκία.

Για αυτό, όπως αναφέρει επίσημ ανακοίνωση, η Υπουργός τόνισε τη σημασία που θα έχει για την Κύπρο αλλά και τα κράτη μέλη ως προς την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας, τη διενέργεια αποτελεσματικότερων συνοριακών ελέγχων, την αστυνομική συνεργασία και τις διαδικασίες επιστροφών η αναμενόμενη εντός του 2023, παροχή πρόσβασης στις Κυπριακές Αρχές στο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών Σένγκεν.

Η ένταξη Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Κροατίας στον χώρο του Σένγκεν, αποτέλεσε θέμα εκτεταμένης συζήτησης. Παρά τη ένθερμη στήριξη που έτυχε το αίτημα από 25 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία δεν επετεύχθη η απαραίτητη ομοφωνία με 2 χώρες να τοποθετούνται αρνητικά. Ωστόσο έγινε ομόφωνα αποδεκτή η ένταξη της Κροατίας.

Κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών του Συμβουλίου εξετάστηκαν προτάσεις οδηγιών και κανονισμών, όπως η οδηγία για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του ποινικού δικαίου, ο κανονισμός και η οδηγία για την ψηφιοποίηση της δικαστικής συνεργασίας και η πρόταση κανονισμού για τη διατήρηση ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων σε ποινικές υποθέσεις.

Η αύξησή των φαινομένων αντισημιτισμού σε πανευρωπαικό επίπεδο και οι τρόποι αντιμετώπισής τους αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας. Στην παρέμβασή της η κα Δράκου, αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατίας στο πλαίσιο της στρατηγικής της για αντιμετώπισης του αντισημιτισμού, σημειώνοντας ότι στην χώρα μας δεν παρουσιάζεται παρόμοια έξαρση του φαινομένου.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της προστασίας των προσώπων που ασκούν κριτική για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος όπως δημοσιογράφων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από καταχρηστικές εναντίον τους δικαστικές διαδικασίες που στοχεύουν στην φίμωση τους. Όλα τα κράτη τάχθηκαν υπέρ του σκοπού της προτεινόμενης οδηγίας τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για ισορροπημένες ρυθμίσεις ώστε να μην θίγεται το δικαίωμα για πρόσβαση στην δικαιοσύνη.

Η Υπουργός επιστρέφει στην Κύπρο το Σάββατο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση