ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνάντηση Κοτζιά-Έιντε για το κοινό έγγραφο

Πρώτο βιολί η επιφυλακτικότητα ανάμεσα σε Τσίπρα-Γιλντιρίμ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Παρά τα όσα ακούστηκαν ειδικά από τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, αναφορικά με το κυπριακό, ότι επιδίωξη δηλαδή και της Τουρκίας είναι να ανοιχτεί δρόμος, τα συμπεράσματα των όσων ειπώθηκαν ήταν πως κρατήθηκαν αποστάσεις από την ουσία που αφορά το πώς μεταβαίνει η Άγκυρα στη συνέχεια της διάσκεψης της Γενεύης.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός θέλησε να αποτινάξει τον μανδύα των ΗΕ και να περιορίσει το πρόβλημα ως δικοινοτικό μεταξύ ε/κ και τ/κ έδειξε τον τόνο με τον οποίο θα τοποθετούνταν ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, προσθέτοντας πως η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει τις αναγκαίες εγγυήσεις για να καταστεί βιώσιμη η λύση. Αυτό σύμφωνα και με τις πρώτες αναλύσεις δεν σημαίνει πως η Τουρκία προσχωρεί στη θέση ότι η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ δεν έχει ανάγκη από διαιώνιση των εγγυήσεων.

Στην αντίπερα όχθη στάθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που τάχθηκε και πάλι υπέρ μιας λύσης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που θα διασφαλίζει την ασφάλεια και σταθερότητα των δυο κοινοτήτων Ε/κ και Τ/κ με σύγχρονους όρους, χωρίς την ανάγκη τρίτων δυνάμεων. Στον ίδιο τόνο αλλά σε γενικότερο πλαίσιο στάθηκε η τοποθέτηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου που στη δική του τοποθέτηση τόνισε πως το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να γίνεται σεβαστό και από τις χώρες που είναι μέλη της ΕΕ αλλά και από εκείνες που επιθυμούν να γίνουν.

Την Τρίτη στην Αθήνα θα βρίσκεται ο ειδικός σύμβουλος για το κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Θα συναντηθεί με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά με σκοπό την καταγραφή των ελληνικών θέσεων πάνω στο κοινό έγγραφο. Πληροφορίες έκαναν λόγο για ακόμη μια συνάντηση των δυο στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, όπου και εκεί βάσει των ίδιων πληροφοριών θα συναντηθούν επίσης, πριν τη μετάβαση στην Ελβετία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα, είναι αν θα υπάρξει και συνάντηση του Έιντε με αξιωματούχους της Τουρκίας για το κοινό έγγραφο, ενώ διπλωματικές πηγές επαναλαμβάνουν πως το αργότερο μέχρι την Τετάρτη θα είναι έτοιμο. Οι ίδιες πηγές τονίζουν στην «Κ» πως το έγγραφο έχει τη σημασία του, ωστόσο εκείνο που μετράει είναι το τι αποτέλεσμα θα έχει η «Γενεύη 2», με φόντο για την καλύτερη λειτουργία των συνομιλιών πιθανότατα μικρά σχήματα συνομιλητών και εμπλεκομένων, που θα προχωρούν τη συζήτηση, σε αντίθεση με την πρώτη Γενεύη όπου οι αποστολές ήταν πολυπληθείς, κάτι που εν τέλει δεν λειτούργησε εποικοδομητικά.

Δεν είναι το τέλος η Γενεύη

Μια ακόμη από τις τοποθετήσεις που προκάλεσαν αίσθηση και που δείχνει την απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές αναφορικά με τη Γενεύη, είναι η μεν πρώτη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα σε σχετική ερώτηση πως η Γενεύη δεν είναι το τέλος του δρόμου. Χρησιμοποίησε μάλιστα έναν στίχο του Ισπανού ποιητή Αντόνιο Ματσάδο.

Όλο το προηγούμενο διάστημα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του αλλά και άλλοι αξιωματούχοι, δήλωναν πως δεν χρειάζονται εβδομάδες στη Γενεύη, όχι υπονοώντας πως είναι δυνατόν να υπάρχει κατάληξη σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλά με άξονα τη διάσκεψη ανοιχτού τέλους. Η τ/κ πλευρά από την άλλη, αλλά και ο ίδιος ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε το Σαββατοκύριακο, δήλωναν πως σκοπός είναι να παραμείνουν οι πλευρές στη Γενεύη για όσο χρειαστεί.

Δεν αποτέλεσε έκπληξη σε αυτό το πλαίσιο το δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας «Χαβαντίς», με τίτλο «Η Γενεύη θα πρέπει να είναι η τελευταία». Εκεί ο κ. Οζγκιουργιούν δήλωσε σε ιδιωτικό τ/κ τηλεοπτικό κανάλι, ότι οι συνομιλίες στην Ελβετία πρέπει να είναι οι τελευταίες και αν υπάρξει συμφωνία καλώς, διαφορετικά δεν θα υπάρξει ομόσπονδη λύση, θα δημιουργηθούν δύο κράτη, το ένα δίπλα στο άλλο και αυτό θα πρέπει να το αναγνωρίσει και ο ΟΗΕ.

Ήδη η «Κ» έχει μεταδώσει και το επιβεβαιώνουν και διπλωματικές πηγές πως στη νέα μετάβαση αναμένεται να καταγραφεί η όποια πρόοδος, και πως το επόμενο ορόσημο «δείχνει» προς Σεπτέμβριο και τη Σύνοδο του ΟΗΕ στις 16 του μήνα, όπου εκεί, πιθανότατα με τους ηγέτες να μεταβαίνουν νωρίτερα, να επωφεληθεί η διαδικασία από την παρουσία των Τσίπρα-Ερντογάν, για να υπάρξει ένα σχέδιο λύσης του κυπριακού. Η πληροφορία αυτή κυκλοφορεί έντονα στο διπλωματικό παρασκήνιο και συνδέεται με το ότι ακόμη και πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση δεν μπορούν να εγγυηθούν για το αποτέλεσμα της «Γενεύης 2» επαναφέροντας το «τόσο κοντά σε πρόοδο όσο και σε ναυάγιο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση