Kathimerini.com.cy
Επανέρχεται με νέα ανακοίνωση το ΑΚΕΛ για το πολύκροτο θέμα του ΝΑΤΟ, εξαπολύοντας πυρά σε Κυβέρνηση και Δημοκρατικό Συναγερμό. Όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, ο Νίκος Χριστοδουλίδης άνοιξε μόνος του θέμα ΝΑΤΟ δρομολογώντας μάλιστα ενέργειες για την ένταξη της Κύπρου, αλλά την ίδια ώρα ο Υπουργός του των Εξωτερικών δηλώνει ότι είναι «πρόωρη» η συζήτηση για το ΝΑΤΟ.
Αυτούσια η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ:
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης άνοιξε μόνος του θέμα ΝΑΤΟ δρομολογώντας μάλιστα ενέργειες για την ένταξη της Κύπρου, αλλά την ίδια ώρα ο Υπουργός του των Εξωτερικών δηλώνει ότι είναι «πρόωρη» η συζήτηση για το ΝΑΤΟ. Πέραν της αυταπόδεικτης επιπολαιότητας της κυβέρνησης, τα ουσιαστικά ερωτήματα προς τον κ. Χριστοδουλίδη και τον Συναγερμό παραμένουν αναπάντητα:
- Θέλουν ή όχι λύση του Κυπριακού και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις απο εκεί που διακόπηκαν το 2017; Δεν αντιλαμβάνονται ότι με το να εμπλέκουν το ΝΑΤΟ, ξηλώνουν όσα προνοεί το Πλαίσιο Γκουτέρες για την ασφάλεια; Ότι λύση με ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υιοθετηθεί από το ΣΑ του ΟΗΕ; Μήπως τελικά η κυβέρνηση και ο Συναγερμός είναι έτοιμοι να θυσιάσουν μια για πάντα τη λύση του Κυπριακού για χατίρι του ΝΑΤΟ;
- Ποια ασφάλεια θα παρέχει το ΝΑΤΟ στην Κύπρο όταν η πρώτη απειλή για την Κύπρο είναι μια χώρα του ΝΑΤΟ; Μήπως το ΝΑΤΟ εμπόδισε ποτέ τις απαράδεκτες αξιώσεις και την επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων;
- Τι εννοούν όταν ισχυρίζονται οτι πρέπει να διαλέξουμε στρατόπεδο υπέρ ή εναντίον της Δύσης; Έχει μήπως την πολυτελεια η Κύπρος, μέσα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ να καταστρέψει οριστικά τις σχέσεις της με τη Ρωσία και την Κίνα; Μήπως δεν θυμούνται οι τέως και νυν κυβερνώντες ποιες δυνάμεις υπερασπίζονται στον ΟΗΕ το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και ποιες το υπονομεύουν;
Η συζήτηση για το ΝΑΤΟ δεν είναι απλώς «πρόωρη», είναι ζημιογόνα και καταστροφική για την Κύπρο και το Κυπριακό. Κυβέρνηση και Συναγερμός ας κλείσουν τη συζητηση για το ΝΑΤΟ όπως την άνοιξαν, αφού αδυνατούν να απαντήσουν για όσα αφορούν το συμφέρον της Κύπρου και του λαού της. Αντί να συναγωνίζονται ποιος είναι ο πιο ΝΑΤΟϊκός ας θέσουν την Κύπρο πάνω από τα ιστορικά τους απωθημένα.
Τι είχε γράψει η «Κ» σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ» ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε τη στρατηγική επιλογή αλλά και τις θεωρητικές και πρακτικές πτυχές του σχεδίου του για μια ενδεχόμενη μελλοντική ένταξη της Κυπριακής δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ στον ομόλογό του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.
Πρώτον, τη δυνατότητα να μπορεί να προμηθεύεται αμυντικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ, κάτι που για να καταστεί εφικτό προϋποθέτει τη μετατροπή της ετήσιας ανανέωσης της άρσης του εμπάργκο όπλων σε τουλάχιστον τριετή ή πενταετή. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», ο πρόεδρος Μπάιντεν κατά τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο δεσμεύθηκε ότι θα προχωρούσε στις κατάλληλες συνεννοήσεις με το Κογκρέσο για την ικανοποίηση αυτού του «λογικού», όπως χαρακτηρίστηκε, αιτήματος. Τονίζεται ότι για να συμβεί αυτό, απαιτείται αλλαγή της υφισταμένης νομοθεσίας και ήδη εκκρεμεί η σχετική τροπολογία του γερουσιαστή Κόρι Μπούκερ, η οποία δεν αποκλείεται να ενταχθεί στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ έως το τέλος του έτους.
Δεύτερο αίτημα που πρέπει να ικανοποιηθεί από την πλευρά των ΗΠΑ βάσει του κυπριακού σχεδιασμού, είναι η περαιτέρω ουσιαστική αναβάθμιση στον τομέα της κοινής εκπαίδευσης μελών της κυπριακής Εθνικής Φρουράς σε στρατιωτικές ακαδημίες των ΗΠΑ. Η δυνατότητα αυτή επισημοποιήθηκε μόλις πρόσφατα και αφορά σε δύο από τις πέντε σχολές των ΗΠΑ που προσφέρουν στρατιωτικά προγράμματα τετραετούς φοίτησης. Η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί απολύτως απαραίτητη την αύξηση του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων και η αμερικανική πλευρά αντιμετωπίζει θετικά και αυτό το αίτημα.
Τρίτος στόχος είναι η καθοριστική συνεισφορά των ΗΠΑ στον σταδιακό εκσυγχρονισμό των αμυντικών δυνατοτήτων και των στρατιωτικών δυνάμεων, εγκαταστάσεων και μέσων της Κύπρου στα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Ηδη η Κύπρος έχει αποδείξει ότι μπορεί να καταστεί μακροπρόθεσμα απολύτως αναγκαία με τις συνολικές υποδομές που διαθέτει, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στις οποίες εξυπηρετούνται ήδη αμερικανικές δυνάμεις, σε βαθμό που έχει εντυπωσιάσει την Ουάσιγκτον. Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται έως το τέλος του χρόνου να υπάρξουν εξελίξεις σχετικές με την παραχώρηση στην Κύπρο δωρεάν αμυντικού εξοπλισμού, όσο και παροχή υλικού μέσω προγραμμάτων διεθνών πωλήσεων.