ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στη Βουλή για το σύστημα τηλεχειρισμού στα φωτοβολταϊκά

O Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου έκανε λόγο για «πισωγύρισμα» εκ μέρους της νέας Κυβέρνησης

ΚΥΠΕ

Τα προβλήματα που προκύπτουν αναφορικά με την τοποθέτηση συστήματος τηλεχειρισμού (ripple control) στα φωτοβολταϊκά συστήματα συζητήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, η οποία συνήλθε την Τρίτη.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Κυριάκος Χατζηγιάννη, Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, έκανε λόγο για «πισωγύρισμα» εκ μέρους της νέας Κυβέρνησης αναφορικά με την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Έρχονται να επιβάλλουν ripple control για φωτοβολταϊκά οροφής με το οποίο αποκόπτεται η παραγωγή ενέργειας από τα νοικοκυριά και απαγορεύεται η δυνατότητα χρήσης αυτής της παραγωγής για τις καταναλωτικές ανάγκες των νοικοκυριών, σημείωσε ο κ. Χατζηγιάννης, κάνοντας λόγο για «μια απόφαση πολιτική που δεν μπορεί να στηριχθεί από κανένα».

«Ουαί και αλίμονο αν έρθουμε να αμφισβητήσουμε τις επενδύσεις που έχουν γίνει στις οροφές των σπιτιών», είπε. «Τι κλίμα θα δημιουργήσουμε στους πολίτες, ώστε κανείς να μην επιθυμεί να πάει προς την πράσινη μετάβαση και να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά;», διερωτήθηκε.

Ακόμη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου ανέφερε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι πανάκριβο, έχει συντριβεί η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και δεν αντέχουν τα νοικοκυριά. «Πρέπει να αφήσουμε τον κόσμο να επενδύσει» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Κώστα, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, υπογράμμισε ότι «ο κόσμος σήμερα πληρώνει τον λογαριασμό της ανικανότητας και της ανευθυνότητας, για πολλά χρόνια, της πολιτείας». Τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κεντρικό σύστημα αποθήκευσης, γιατί, όπως είπε, «χάνουμε χιλιάδες κιλοβατώρες.

Ακόμη, ο κ. Κώστα σημείωσε ότι η αγορά ηλεκτρισμού έπρεπε να είχε ανοίξει από το 2014 και δεν έχει ανοίξει ακόμα, προσθέτοντας ότι «δόθηκε μεταβατική περίοδος για μεταβατική αγορά από την οποία δυστυχώς κάποιοι κάνουν υπερκέρδη». «Τι κάναμε με την παραγωγή και χρήση υδρογόνου; Τι κάναμε με την εισαγωγή φυσικού αερίου και για τη μείωση των ρύπων; Τι κάναμε με την αναβάθμιση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος; Τίποτε απολύτως», τόνισε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι «πρέπει να δούμε αν μπορούμε να αποκόπτουμε από μεγάλες μονάδες παραγωγής ΑΠΕ και όχι από τα σπίτια του κόσμου». Παράλληλα, σημείωσε τη θέση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας ότι μελετάται η αποκοπή στο ρεύμα που πάει στο σύστημα της ΑΗΚ και όχι στο ρεύμα που χρησιμοποιεί ο κόσμος για τις ανάγκες του σπιτιού του.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε ως «θετική εξέλιξη» το γεγονός ότι έγινε διαβούλευση με τους εμπλεκομένους και ότι έχει βρεθεί μια λύση, η οποία θα παρουσιαστεί το απόγευμα της Τετάρτης στην ΑΗΚ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις μπαταρίες στα σπίτια, είπε ότι «αυτό θα έπρεπε να ήταν ο στόχος» προσθέτοντας ότι οι μπαταρίες είναι πανάκριβες έχουν χρόνο ζωής τα δύο χρόνια». Τόνισε ότι δεν προχωρήσαμε στη δημιουργία ενός κεντρικού συστήματος αποθήκευσης, με αποτέλεσμα να πετάξουμε 10.000 μεγαβατώρες για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023.

Καταληκτικά, ο κ. Κώστα ανέφερε ότι η πολιτεία δεν έκανε κάτι και δεν προνόησε, προσθέτοντας ότι έχουν εξυπηρετηθεί διαχρονικά μεγάλα συμφέροντα στον τομέα της ενέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση