ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σύντομα συνάντηση Αναστασιάδη - Μακρόν

H Γαλλία σε πολυμερές σχήμα με την Κύπρο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Oι Πρόεδροι Κύπρου και Γαλλίας, Νίκος Αναστασιάδης και Εμανουέλ Μακρόν, πρόκειται να συναντηθούν πολύ σύντομα και θα ανακοινώσουν αριθμό διμερών συμφωνιών μεταξύ των δυο χωρών, ανέφερε διπλωματική πηγή, σημειώνοντας παράλληλα πως η Γαλλία είναι μια από τις χώρες που θα συμμετάσχει σε μια από τις δυο πολυμερείς συνεργασίες που προωθεί η Λευκωσία με χώρες της περιοχής και της ΕΕ.

‘Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, κατά τις σημερινές συνομιλίες των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Γαλλίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, υπήρξαν συμφωνίες σε διμερές επίπεδο επί διαφόρων θεμάτων που αφορούν τις πολιτικές, τις ενεργειακές, και τις αμυντικές σχέσεις των δυο χωρών, τη συνεργασία τους εντός της ΕΕ και τη συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, και θα ακολουθήσουν σχετικές υπογραφές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι συμφωνίες αυτές θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο μιας συνάντησης των Προέδρων Αναστασιάδη και Μακρόν, που αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα, είτε στην Κύπρο είτε στο Παρίσι.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ασφάλειας, η διπλωματική πηγή ανέφερε πως οι δυο Υπουργοί κατέληξαν σε συμφωνία σε τέσσερις τομείς, ενώ σε ότι αφορά τη συνεργασία στο πλαίσιο των ενεργειακών σχεδιασμών σημείωσε πως αυτή δεν περιορίζεται στις γεωτρήσεις.

Εξάλλου, αναφερόμενη στα πολυμερή σχήματα που προωθούνται με χώρες της περιοχής και της ΕΕ, η ίδια πηγή ανέφερε πως θα έχουν ως βάση τους μια θετική ατζέντα. Τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες έχουν υπάρξει συζητήσεις της Λευκωσίας με τις χώρες που θα εμπλακούν σε αυτά τα σχήματα, και το θέμα θα συζητηθεί και στο πλαίσιο επαφών που θα έχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών τους, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Σκοπός των συνεργασιών αυτών δεν είναι να ενεργήσουμε εναντίον κάποιας άλλης χώρας, ούτε και αποκλείουμε κανένα, ανέφερε η ίδια πηγή, ενώ σημείωσε πως οι πολυμερείς συνεργασίες δεν θα αντικαταστήσουν τις τριμερείς συνεργασίες που Κύπρος και Ελλάδα έχουν ήδη με χώρες της περιοχής.

Για τη συζήτηση που έγινε κατά τη συζήτηση Χριστοδουλίδη – Λε Ντριάν σε σχέση με τα ευρωτουρκικά, η διπλωματική πηγή επεσήμανε πως κοινή θέση είναι πως πρέπει να εξακριβωθεί στην πράξη αν υπάρχει ουσιαστική στροφή της Τουρκίας προς την ΕΕ και πως αυτή δεν είναι μόνο λεκτική. Συμφωνήθηκε πως αν η στροφή αυτή είναι πραγματική, Λευκωσία και Παρίσι θα καθορίσουν από κοινού την στρατηγική τους στην ΕΕ, υπό το φως των υποχρεώσεων που η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η ίδια πηγή επεσήμανε το γεγονός πως μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η Γαλλία θα είναι η μόνη χώρα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα είναι και μέλος της ΕΕ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κύπρος θα φιλοξενήσει συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των επτά μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ (MED7) για προετοιμασία της επόμενης συνόδου των αρχηγών των κρατών αυτών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X