ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συντονισμός με Κατρούγκαλο και προσμονή για μια ανακοίνωση από το Ισράηλ

Τι περιμένει η Λευκωσία τόσο από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Τουρκίας όσο και από την τριμερή στο Ισραήλ και τη συμμετοχή των ΗΠΑ

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Κατρούγκαλο, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως ΥΠΕΞ, έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά τις 8.30 το πρωί. 

Στη συνάντηση είναι επίσης παρόντες ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος και υπηρεσιακοί παράγοντες.
 
Νωρίτερα ο κ. Κατρούγκαλος μετέβη στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου κατέθεσε στεφάνι.

Κατόπιν ο κ. Κατρούγκαλος θα έχει συνάντηση με τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη ενώ μετά θα παραστεί και στη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και στην Αρχιεπισκοπή πριν αποχωρήσει λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης από την Κύπρο. 

Σκοπός τις λίγες ώρες που θα παραμείνει στην Κύπρο είναι να λάβει τα μηνύματα της Λευκωσίας αναφορικά με τα επόμενα βήματα στο κυπριακό. Στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Κατρούγκαλος με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα τεθεί το θέμα πρώτη φορά ουσιαστικά επί τάπητος μετά τα όσα είπαν Τσίπρας-Ερντογάν στην Τουρκία για την ανάγκη προπαρασκευαστικών επαφών για το κυπριακό, εφόσον στις Βρυξέλλες που τα είπαν οι δυο ΥΠΕΞ σε άτυπο επίπεδο δεν ειπώθηκε κάτι σχετικό σύμφωνα με τις πληροφορίες. 

Στην παρούσα στιγμή, την κυπριακή διπλωματία την απασχολεί έντονα το γεγονός ότι η Τουρκία αφήνει παράθυρα ανοιχτά σε άλλες λύσεις μαζί με το γεγονός της χρονικής μετατόπισης των όποιων εξελίξεων για τον Ιούνιο. Σε πιθανές άλλες λύσεις είχε κάνει αναφορά και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντησή του με την κ. Λουτ, ενώ είναι έντονο το κλίμα στη Λευκωσία πως υπάρχει κίνδυνος η συζήτηση να βγει εκτός παραμέτρων των ΗΕ ειδικά εφόσον η Τουρκία δεν ανοίγει τα χαρτιά της για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια.

Τακτική την οποία ακολουθεί και ο Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος στη συνέντευξή του στην "Κ" και μιλώντας για το θέμα δεν έδωσε στίγμα προθέσεων της Άγκυρας αλλά τόνισε πως είναι εν πολλοίς ευθύνη της ε/κ πλευράς η διαιώνιση ή όχι του μεγάλου χάσματος στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις.  Εξού και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ακούμε ως ε/κ πλευρά την επιχειρηματολογία του τ/κ ηγέτη μόνο για το ζήτημα της θετικής ψήφου και τίποτα πέραν τούτου. Το ζήτημα άλλωστε της θετικής ψήφου αναμένεται να το θέσει και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Γιώργο Κατρούγκαλο. 

Ο Ιούνιος 

Για το θέμα της χρονικής μετατόπισης των εξελίξεων, επίσης δεν κρύβει την ανησυχία της στο παρασκήνιο η κυπριακή διπλωματία. Κι αυτό παρά το ότι ειπώθηκε από βρετανικής πλευράς πως το Brexit δεν αποτελεί εμπόδιο για το κυπριακό, αφού επαναλαμβάνεται η τουρκική επιχειρηματολογία για τις δημοτικές στην Τουρκία και τις πιθανές εκλογές στην Ελλάδα. 

Αρμοδίως κρίνεται πως όλη αυτή καθυστέρηση έχει συγκεκριμένο υπόβαθρο. Να συμπέσουν οι όποιες εξελίξεις στο κυπριακό με τη συζήτηση για την επόμενη εντολή ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που χρονικά οριοθετείται εκείνη την περίοδο. Η "Κ" είχε καταγράψει ήδη πως τα τωρινά λιμνάζοντα νερά στο κυπριακό και ειδικά εφόσον δεν έχει δώσει ακόμη ημερομηνία καθόδου η κ. Λουτ, ότι θα ανακινηθούν σύντομα και από πολλές προς πολλές κατευθύνσεις. 

Πέραν της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ακόμη ένα σημείο που θα αναζωπυρώσει και πάλι τις συζητήσεις, είναι το πρακτικό της 4ης Ιουλίου. Οι πληροφορίες λένε πως η κ. Λουτ έχει ενημερωθεί για το ζήτημα ωστόσο ανακύπτει ένα πρακτικό πρόβλημα πέριξ του πρακτικού. Ακόμη κι αν έχει ενημερωθεί η κ. Λουτ, θα το συμπεριλάβει στους όρους αναφοράς; Και ποια θα είναι η αντίδραση της τ/κ πλευράς; Αυτά μένει να απαντηθούν με την κάθοδό της στην Κύπρο. 

Η ανακοίνωση από Ισραήλ 

Τα των ενεργειακών και της επικείμενης τριμερούς στο Ισραήλ, λειτουργούν προς ώρας παράλληλα με το κυπριακό έστω κι αν έχουν σημεία τομής μεταξύ τους. Η παρούσία των ΗΠΑ και η επίσημη συμμετοχή της χώρας, φέρουν πολλαπλά μηνύματα για την περιοχή της Αν. Μεσογείου που έχουν τύχει ανάλυσης σε πολλά επίπεδα. 

Ως νέο στοιχείο προκύπτει το ότι καταρχήν όπως λένε οι πληροφορίες, αναμένεται διμερής συνάντηση Αναστασιάδη-Πομπέο το πρωί της Τετάρτης (υπενθυμίζεται πως και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρίσκεται στις ΗΠΑ το επόμενο διάστημα) ενώ με την ολοκλήρωση των εργασίων το βάρος πέφτει στην ανακοίνωση η οποία θα εκδοθεί. 

Σε αυτή θα γίνεται αναφορά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά των προκλητικών ενεργειών "φωτογραφίζοντας" την Τουρκία, κάτι που αναμένεται και καλοσωρίζεται ήδη σε διπλωματικό επίπεδο από τη Λευκωσία. Το πρώιμο ανάγνωσμα αυτής της ανακοίνωσης εστιάζει στη δυναμική του να συμπεριλαμβάνονται και οι ΗΠΑ σε αυτή. Μένει να διαφανεί πόσο έντονη θα είναι τελικά η εν λόγω ανακοίνωση, ποια σημεία θα συμπεριλαμβάνει (αναφορές στην ενεργειακή ασφάλεια και με ποιες προεκτάσεις) και πόσο θα περάσει απευθείας τα μηνύματα που θέλει η Λευκωσία προς την Τουρκία ή όχι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση