ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα κόμματα για το Πόρισμα του Συνεργατισμού

Να αποδοθούν ευθύνες ζητούν τα πολιτικά κόμματα μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Να αναληφθούν οι ευθύνες τις οποίες εντοπίζει το πόρισμα ζητούν τα κόμματα ΕΔΕΚ Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι,ενώ το ΔΗΚΟ ζητά παύση του Χάρη Γεωργιάδη. 

ΔΗΚΟ: Παύση ή παραίτηση Χάρη

Η έκταση των εικοσιπέντε σελίδων, στην Έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος, που καταγράφουν την απόδοση ευθυνών, δεικνύει το μέγεθος του εγκλήματος, που έχει διαπραχθεί κατά του Συνεργατισμού και κατ’ επέκταση κατά της κοινωνίας αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.
Το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής θα μελετηθεί περαιτέρω αλλά εκ πρώτης όψεως σημειώνουμε τα πιο κάτω.
Η έκθεση, αποδίδει μεταξύ άλλων,
1. Βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στον Υπουργό Οικονομικών και άρα επιβεβαιώνει ότι ορθά το Δημοκρατικό Κόμμα ζητούσε την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών ή την παύση του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

2. Πιθανές αστικές και ποινικές ευθύνες για τον κ. Νικόλα Χατζηγιάννη αλλά και άλλων μελών του ΔΣ της Επιτροπείας και εισηγείται να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες.

3. Πολιτική ευθύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί ενώ γνώριζε από τον Σεπτέμβριο του 2017 για την καταστροφική πορεία του Συνεργατισμού, όχι μόνο δεν παρενέβη για να αλλάξει η πολιτική που ακολουθούσε η Κυβέρνηση του,αλλά αντίθετα, ακόμη και τον Ιανουάριο του 2018 παραπλανούσε την κοινή γνώμη για την πραγματική κατάσταση στο Συνεργατισμό.

 4. Σημειώνεται πως οι κυβερνώντες παραπλάνησαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε σχέση με την πραγματική κατάσταση του Συνεργατισμού προβάλλοντας μια υπεραισιόδοξη εικόνα που δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα.

5. Ευθύνη στην Κεντρική Τράπεζα, για τη νωθρή και ελλιπή εποπτεία που ασκούσε.
Θεωρούμε μεγάλο κενό του πορίσματος, ότι δεν αποδίδει ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το κούρεμα του 2013 και την «λύση» που μας επέβαλαν.
Ο Συνεργατισμός κατέρρευσε κυρίως κάτω από την πίεση των Μη – Εξυπηρετουμένων Δανείων, γιατί δεν δημιουργήθηκε κακή τράπεζα όπως εμείς επισημάναμε από το 2013.
Αυτό δεν βγαίνει από το πόρισμα. Δεν είναι μόνο η κακοδιαχείριση.
Το Δημοκρατικό Κόμμα απαιτεί όλες οι ευθύνες που αναφέρονται στο πόρισμα να αποδοθούν στους υπεύθυνους.
• Απαιτούμε την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να παύσει πάραυτα τον Υπουργό του.
• Επιμένουμε στη συνέχιση των ερευνών που θα πρέπει πλέον να αναλάβει ο Γενικός Εισαγγελέας έτσι ώστε όλοι οι υπεύθυνοι να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
Επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε μετά από μια πιο ενδελεχή μελέτη του πορίσματος.


ΕΔΕΚ: Να αναληφθούν το συντομότερο οι πολιτικές ευθύνες

Με αφορμή τη σημερινή δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, επαναλαμβάνουμε πως οι πολιτικές ευθύνες τις οποίες η Ερευνητική Επιτροπή εντόπισε πως υπάρχουν, θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να αναληφθούν αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.
«Την ίδια στιγμή» σημειώνεται «η επίσης διαπίστωση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών θα πρέπει να οδηγήσει σε περαιτέρω έρευνα και διενέργεια ενδεχομένως πειθαρχικών και ποινικών ερευνών σε βάρος όλων όσων εμπλέκονται σε αυτές».
«Ευχόμαστε και ελπίζουμε» αναφέρεται «ότι αυτού του μεγέθους σκάνδαλο, όπως είναι η κατάρρευση και πώληση του Συνεργατισμού, δεν θα έχει την ίδια τύχη που είχε το σκάνδαλο του Χρηματιστήριου, το σκάνδαλο των Κυπριακών Αερογραμμών και το σκάνδαλο της οικονομίας το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα».

Οικολόγοι: Ο Χάρης θα έπρεπε να παραιτηθεί

Η δημοσιοποίηση του πορίσματος για την κατάρρευση του Συνεργατισμού είναι μια πράξη δημοκρατική την οποία εναγωνίως η κοινή γνώμη αποζητούσε, δεδομένου του γεγονότος ότι υπάρχουν εμφανώς ευθύνες για το ξεπούλημα της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.
Αυτό το πόρισμα είναι στην ουσία μια έρευνα η οποία έχει τη δική της βαρύνουσα σημασία, ωστόσο οι 800 και πλέον σελίδες από τις οποίες αποτελείται εμπεριέχουν ενδιαφέροντα στοιχεία τόσο από το 1985 μέχρι το 2013, όσο και από το 2013 μέχρι και το κλείσιμο του Συνεργατισμού.

Γνωρίζουμε ήδη ότι πολλά άτομα που κατείχαν θέσεις κλειδιά στον Συνεργατισμό αλλά και διετέλεσαν πρόεδροι σε τοπικές ΣΠΕ, φέρουν ευθύνες για θέματα αποφάσεων αλλά και για χειρισμό δανείων που έγιναν.
«Είναι ένα πόρισμα» όπως ανέφερε ο Γιώργος Περδίκης «που δεν μασά τα λόγια του, που έρχεται να επιβραβεύσει όσους απο εμάς αγωνίζονται για ενίσχυση των θεσμών ελέγχου. Το πόρισμα εκθέτει την παρούσα κυβέρνηση και αν ήμουν προσωπικά στην θέση του Υπουργού Οικονομικών θα έθετα την παραίτηση μου στην διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αν ήμουν ο Πρόεδρος θα την έκανα δεκτή. Εναπόκειται πάντως στην Κυπριακή Δημοκρατία να αποδείξει ότι εκεί που υπάρχουν θέματα ποινικών ευθυνών, αυτή η πολιτεία ότι μπορεί να τιμωρεί. Αναμένουμε από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα από τον Γενικό Εισαγγελέα να μελετήσει το υλικό αυτό, με την βοήθεια της ομάδας που έχει συσταθεί από τη Νομική Υπηρεσία, και να αποδοθούν ευθύνες το συντομότερο δυνατό» αναφέρει ο κ. Περδίκης.

«Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών» αναφέρει ο κ. Περδίκης «θα μελετήσουμε το πολυσέλιδο έγγραφο για να μπορούμε να προβούμε σε επιμέρους αναλύσεις και θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της απόδοσης ευθυνών οι οποίες πρέπει να υπάρξουν, είτε αυτές είναι πολιτικές, είτε ποινικές».

Συμμαχία: Να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες

Το πόρισμα της έρευνας για Συνεργατισμό χρήζει αναλυτικής μελέτης. Αλλά υπάρχουν στοιχεία που είναι καταπέλτης τόσο για τον Υπουργό Οικονομικών όσο και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος ενώ γνώριζε όπως το πόρισμα αναφέρει, ότι οι χειρισμοί του Υπουργού του δεν ήταν οι σωστοί, δεν τον έπαυσε.
Δυστυχώς η Συμμαχία Πολιτών επιβεβαιώθηκε όταν εδώ και χρόνια προειδοποιούσε για το γεγονός ότι:
• Ο Υπουργός Οικονομικών διόρισε Συναγερμικούς φίλους και συμμαθητές του, με αμφισβητούμενη πείρα και ικανότητες, να διοικήσουν τον Συνεργατισμό.
• Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη φέρει βαρύτατες και ασήκωτες ευθύνες για την αναποτελεσματική διοίκηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.
• Ενώ γνώριζαν τα προβλήματα, για μια πενταετία ολιγώρησαν στην εξυγίανση με αποτέλεσμα να γίνουν ελάχιστα για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον Συνεργατισμό.
• Η όλη διαδικασία πώλησης της Συνεργατικής Τράπεζας έγινε λανθασμένα και με τρόπο που αποδυναμώθηκε η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης ενώ ενισχύθηκε η θέση της Ελληνικής Τράπεζας.
Οι ευθύνες της Κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών για το Συνεργατισμό, είναι βαρύτατες.
Για αυτό και απαιτούμε όπως ο Υπουργός Οικονομικών είτε παραιτηθεί είτε παυθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Απαιτούμε όπως αναζητηθούν και αποδοθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και κακοδιαχείριση προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.
Τέλος, επαναλαμβάνουμε πως μόνο όταν ψηφιστεί η Πρόταση Νόμου της Συμμαχίας Πολιτών για «Προσωπική Αστική Ευθύνη Πολιτικών και Κρατικών αξιωματούχων», ώστε κρατικοί αξιωματούχοι ή δημόσιοι λειτουργοί που είτε με παραλείψεις τους είτε με δόλο πλήττουν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολιτών της, να πληρώνουν και τον λογαριασμό, θα σταματήσει αυτή η κουλτούρα της ανευθυνότητας και της κακοδιαχείρισης.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση