ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τατάρ: Ρατσιστική και χωρίς νομική βάση η απόφαση για ανάκληση διαβατηρίων

Αντιδράσεις από όλο το πολιτικό φάσμα στα κατεχόμενα προκάλεσε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου

ΚΥΠΕ

Αντιδράσεις από όλο το πολιτικό φάσμα στα κατεχόμενα, προκάλεσε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ανάκληση 14 συνολικά διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας από "αξιωματούχους" του ψευδοκράτους και μέλη της "επιτροπής για το άνοιγμα των Βαρωσίων", ως αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις για αλλαγή του στάτους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι απορρίπτει και καταδικάζει την απόφαση, την οποία θεωρεί αναχρονιστική, ρατσιστική, λάθος από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς νομική βάση. «Το να κάνεις έναν τέτοιο διαχωρισμό μεταξύ των πολιτών, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό», είπε.

Σε δήλωση – σχόλιο στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων», ο κ. Τατάρ είπε ότι ο «αγώνας μας θα μεταφερθεί προς άλλες κατευθύνσεις».

Δεν πρόκειται για ατομικό ζήτημα, συνέχισε λέγοντας ότι προσωπικά ο ίδιος εδώ και χρόνια δεν έχει χρησιμοποιήσει αυτό το διαβατήριο και αυτή η απόφαση δεν τον επηρεάζει. «Ωστόσο, αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τον λαό μας, την κοινότητά μας. Εάν ο λαός μας έχουν λάβει αυτά τα διαβατήρια, οφείλεται στις συνθήκες στις οποίες ζει. Στις διάφορες αδικίες που αντιμετωπίζουμε, για λόγους ταξιδιωτικούς και υποτροφιών».

Όπως είπε, το διαβατήριο είναι ένα δικαίωμα που γεννάται από το ό,τι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια κοινή δημοκρατία "δύο λαών" και γι αυτό ζήτησε «σεβασμό σε αυτό το δικαίωμα».

Ο κ. Τατάρ είπε ότι η ε/κ πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στο νέο όραμα και τις πολιτικές αποφάσεις, που έλαβε η τ/κ, αλλά επειδή δεν της άρεσαν οι δηλώσεις και οι ενέργειες των Τ/κ, ακύρωσαν τα διαβατήρια, μια στάση που δεν μπορεί να τύχει έγκρισης πουθενά στον κόσμο, όπως υποστήριξε.

Εξάλλου, μιλώντας χθες μετά τη συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» και πριν από τις δηλώσεις Τατάρ στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων», ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ, χαρακτήρισε την απόφαση ως μια εχθρική στάση, η οποία θα πρέπει να επανεξεταστεί. Θα αξιολογήσουν, πρόσθεσε, την απόφαση αυτή από κοινού με την «προεδρία».

Αντιδράσεις κομμάτων

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και «υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος», Φικρί Ατάογλου έκανε λόγο για νοοτροπία που οδηγεί φανατικές αποφάσεις και κάλεσε την ε/κ ηγεσία να σκεφτεί ανθρωπιστικά και ειρηνικά. Η «ε/κ ηγεσία» - όπως είπε – προσπαθεί εδώ και μισό αιώνα να διοικήσει με την ίδια νοοτροπία του σφετεριστή της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1963 «και σε αυτό η διεθνής κοινότητα έχει μείνει θεατής».

Η ΕΕ, υποστήριξε, καλομαθαίνει τους Ε/κ, οι οποίοι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τα παιχνίδια τους, χρησιμοποιώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Στο μεταξύ, η απόφαση για τα διαβατήρια είναι μια ανοησία από νομικής πλευράς, ανέφερε σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν. «Συνεχίστε πολιτικά να ασχολείστε εκατέρωθεν με άχρηστα πράγματα», πρόσθεσε.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι η απόφαση της ε/κ ηγεσίας δείχνει μια αδυναμία, υποστηρίζοντας ότι οι Ε/κ δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τα βήματα που έγιναν στο Βαρώσι και επειδή επικρίθηκε από την αντιπολίτευση ότι δεν έλαβε αποτελεσματικά και αποτρεπτικά αντίμετρα, το έκανε απλά για να πει ‘εδώ κάναμε κάτι, δεν μείναμε σιωπηλοί’, είναι μια κίνηση χωρίς καμία βαρύτητα.

Σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ, ο κ. Οζερσάι πρόσθεσε ότι αυτή η απόφαση δεν μας πάει μπροστά αλλά πίσω τόσο από άποψη πολιτική, νομικής, όσο και κοινοτικής. Χαρακτηρίζει σωστή ως ιδέα την επιστροφή των παλιών κατοίκων στο Βαρώσι στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που σήμερα όμως εφαρμόζεται λανθασμένα και ελλιπώς και θεωρεί – όπως γράφει – ότι με αυτή την «φτηνή πολιτική» η ε/κ ηγεσία δεν μπορεί να βγει δικαιωμένη.

Ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ σε δική του ανάρτηση στα ΜΚΔ αναφέρθηκε σε απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελείται από Ε/κ και αφορά την ακύρωση των διαβατηρίων της Δημοκρατίας για κάποιους Τ/κ. Και στις δύο πλευρές το θέμα της υπηκοότητας πολιτικοποιείται, πρόσθεσε, «και αυτό είναι μεγάλη αμαρτία για τους ανθρώπους αυτού του νησιού».

Προσπαθούν, συνέχισε, να διαιωνίσουν τον χωρισμό και να συνεχίσουν το σημερινό στάτους κβο «και η τελευταία απόφαση αυτό εξυπηρετεί».

Με αυτή την απόφαση, υποστήριξε ο κ. Οζγιγίτ, η ε/κ ηγεσία δεν ποδοπατάει μόνο τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Εάν χρειαστεί, θα μεταφέρουμε αυτή την αδικία εις βάρος των Τ/κ στην ΕΕ».

Εχει γίνει συνήθεια σε όλους να παίζουν με τα δικαιώματα των Τ/κ όποτε θέλουν και η ε/κ ηγεσία θα μάθει αργά ή γρήγορα να εγκαταλείψει τη χρήση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως όπλου κατά των Τ/κ, ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΚΔ.

Το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι ευλογία, είναι δικαίωμα και δεν μπορεί να αγνοηθεί αυτό για να τροφοδοτείται ο εθνικισμός, είπε τέλος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση