ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τατάρ: Σημαντικό το 2022 για το ψευδοκράτος

Ο απολογισμός του τ/κ ηγέτη

ΚΥΠΕ

Σημαντική χρονιά για τις «διεθνείς σχέσεις» ήταν το 2022, είπε ο Ερσίν Τατάρ σε έναν απολογισμό που έκανε στον «Μπαϊράκ» για την χρονιά που έφυγε, κάνοντας και πάλι αναφορά στην ιστορική – όπως την αποκαλεί – ομιλία του Τούρκου Προέδρου στην ΓΣ του ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους κι άρση των «εμπάργκο» και την αποδοχή του ψευδοκράτους ως παρατηρητή από τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

«Επειδή για πρώτη φορά καταφέραμε να γίνουμε μέλος ενός διεθνούς οργανισμού με το συνταγματικό μας όνομα, Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, και αυτό ήταν επίσης σημαντικό». Την ύπαρξη της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, προώθησε σε όλες του τις επαφές κατά την χρονιά που πέρασε, συνέχισε ο κ. Τατάρ.

Για το Κυπριακό, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι και το 2022 συνεχίσθηκε η επικοινωνία με την «νότια Κύπρο» και επανέλαβε πως εάν δεν γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα των Τ/κ, όπως την έθεσε τον Απρίλιο του 2021, δεν πρόκειται να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις. Υπενθύμισε ότι την 1η του περασμένου Ιουλίου κατέθεσε και μια σειρά προτάσεις για συνεργασία με την «νότια Κύπρο», όπως αποκαλεί τις ελεγχόμενες από την ΚΔ περιοχές.

Κατά τον Ερσίν Τατάρ το 2022 δημιουργήθηκε η υποδομή για τις «διεθνείς σχέσεις» του ψευδοκράτους και προς την κατεύθυνση αυτή θα δουλέψουν πιο εντατικά μέσα στο 2023.

Ήταν μια δύσκολη χρονιά για το ψευδοκράτος, συνέχισε, με τις πυρκαγιές και τα τροχαία δυστυχήματα εφιστώντας την προσοχή του κόσμου, ειδικά στα τροχαία.

Ευχήθηκε υγεία, ευτυχία και επιτυχία σε όλο τον κόσμο.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, με αφορμή την νέα χρονιά ο Τ/κ ηγέτης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο, στον οποίο ευχήθηκε «Καλό νέος έτος σε όλο το τουρκικό έθνος». Εκτός από το μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης, ευχήθηκε υγεία, ευτυχία και ευημερία, προστίθεται.

Ουστέλ

Στο δικό του μήνυμα ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ είπε ότι αφήνουν πίσω τους μια χρονιά με δυσκολίες, κυρίως οικονομικές που πηγάζουν αό εξωτερικούς παράγοντες. Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για ν’ ανταποκριθούν στις ανάγκες του «λαού», ν’ αυξήσουν την αγοραστική του δύναμη και να διατηρήσουν το επίπεδο ευημερίας.

Παρ’ ότι δεν είναι «κυβέρνηση» όλη την χρονιά, συνέχισε, πολλά έργα ανέλαβαν και τα έφεραν σε πέρα, όπως περιφερειακούς δρόμους αλλά και την έναρξη και πάλι της κατασκευής του νέου γενικού νοσοκομείου Κερύνειας. Ως το πιο σημαντικό έργο χαρακτήρισα την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που άρχισε και θα συνεχιστεί και το 2023.

Με τα πρωτόκολλα που υπέγραψαν με την Τουρκία, συνέχισε, κατάφεραν σημαντική στήριξη στην μείωση του κόστους της ενέργειας. Η Τουρκία, ανέφερε, συνέβαλλε σημαντικά στο να υπερπηδήσουν όλες τις δυσκολίες.

Ο κ. Ουστέλ εξέφρασε την ισχυρή πεποίθηση ότι θα γίνουν ακόμη πιο ισχυροί οικονομικά την νέα χρονιά. «Μας περιμένει μια πολύ καλύτερη, πολύ πιο όμορφη, πολύ πιο υποσχόμενη χρονιά. Θα συνεχίσουμε και θα ολοκληρώσουμε τα ημιτελή έργα μας». Θα συνεχίσουν, είπε, να δίνουν σημαντική ώθηση στον τουρισμό ολοκληρώνοντας το έργο του νέου «αεροδρομίου», το έργο ανακαίνισης του λιμανιού της Κερύνειας και ημιτελή έργα στο τομέα της μεταφοράς. «Θα συνεχίσουμε να παράγουμε και να υλοποιούμε νέα έργα σε όλους τους τομείς, από την οικονομία μέχρι τη γεωργία, από τις μεταφορές μέχρι τον τουρισμό, από τη βιομηχανία μέχρι την υγεία».

Εξέφρασα δε στήριξη στην πολιτική «που δημιουργήθηκε από κοινού με την Τουρκία» για το όραμα λύσης δύο κρατών, το οποίο η Τουρκική Δημοκρατία συνεχίζει αδιάλειπτα να στηρίζει, όπως και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Σχεδόν κάθε τύπου πολίτης είναι υποψήφιος για τις Δημοτικές εκλογές - Αθάνατες παραμένουν οι κάρτες
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ