ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τετραμερής για τα ενεργειακά με παρουσία ΗΠΑ στις 29 Ιουλίου

Η εν λόγω τετραμερής θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα τέλη Ιουλίου

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

Ιδιαίτερη κινητικότητα αναμένεται να παρατηρηθεί εντός του τρέχοντος μηνός στα ενεργειακά ζητήματα της Κύπρου. Η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στο συνέδριο Economist που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, απέφερε και μια πολύ σημαντική εξέλιξη.

Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε δημιουργία τετραμερούς συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της Κύπρου Γιώργου Λακκοτρύπη , Ελλάδας Κωστή Χατζηδάκη, Ισραήλ Δρ. Γιουβάλ Στάινιτς μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών για ζητήματα ενέργειας των ΗΠΑ Φράνσις Φάννον. Η εν λόγω τετραμερής θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 29 Ιουλίου, αφού επιτευχθεί προηγουμένως διπλωματική συνεννόηση λόγω στενού χρονοδιαγράμματος.

Ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η νέα κυβέρνηση της Αθήνας στο ενεργειακό της Ανατολικής Μεσογείου. Το πρώτο βήμα θα γίνει το διήμερο 24-25 Ιουλίου στο EastMed Gas Forum που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο. Στο εν λόγω φόρουμ θα συμμετέχουν η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Παλαιστίνη, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Λακκοτρύπης: Σημαντική η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών

Από την πλευρά του ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε πως είναι σημαντικό «η Άγκυρα να δεχθεί να ξεκινήσει τη συζήτηση για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών παράλληλα με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού». Απαντώντας σε ερώτηση πως η Τουρκία θα μπορούσε να μετάσχει στο ενεργειακό πρότζεκτ της Αν. Μεσογείου, κ. Λακκοτρύπης είπε ότι είναι προσδοκία και των εφτά χωρών του East Med project όπως η Τουρκία γίνει μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, ωστόσο «είναι σημαντικό τώρα να εστιάσουμε την προσοχή μας στα προβλήματα που δημιουργούνται από την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας που εντείνεται το τελευταίο διάστημα».

Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε και στην τελευταία ανακάλυψη από την Exxon στο οικόπεδο 10 καθώς και τις εννέα γεωτρήσεις που είναι προγραμματισμένες. Τόνισε τέλος πόσο σημαντική είναι η συνεργασία μεταξύ των 7 χωρών που συνήλθαν τον Φεβρουάριο και έλαβαν αποφάσεις για τον EAST MED και την εξίσου μεγάλη σημασία που έχει η πλατφόρμα συνεργασίας που δημιουργήθηκε με άξονα το συγκεκριμένο πρότζεκτ.

ΣΧΟΛΙΑ

Η επιμονή της "Καθημερινής" να πιστώνει τα πάντα όλα θετικά επί παντός επιστητού στον Υπουργό Εξωτερικών βγάζει μάτι, όπως σε αυτή την περίπτωση που τα εύσημα θα πρέπει να πάνε στον Υπουργό Ενέργειας ο οποίος καλλιέργησε αυτές τις επαφές διμερώς, σε συνέδρια όπως αυτά στο Χιούστον κ.ο.κ.

Ένας Πολίτης

Συμφωνώ. Ειδικά τούτος ο ΥΠΕΞ δε μου πολλογεμωννει το μάτι.

Luke
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Παράσχου

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X