ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θέλουν Δαμιανού-Χριστοφίδη για τις ευρωεκλογές

Στο ΑΚΕΛ θέλουν τη συμμετοχή πρωτοκλασάτου στελέχους από τη Λευκωσία για συσπείρωση του κόμματος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με το βλέμμα στον βουλευτή Λευκωσίας Άριστο Δαμιανού και τον Επαρχιακό Γραμματέα Λευκωσίας-Κερύνειας Χρίστο Χριστοφίδη είναι το τελευταίο διάστημα η ηγεσία του ΑΚΕΛ με στόχο τη συμμετοχή ενός εκ των δύο στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών.

Στόχος η συσπείρωση

Στην Εζεκία Παπαϊωάννου θεωρούν ότι η συμμετοχή ενός πρωτοκλασάτου στελέχους και δη από την επαρχία Λευκωσίας θα συμβάλει δραστικά στη συσπείρωση του κόμματος της Αριστεράς, ιδιαίτερα σε μία εκλογική μάχη η οποία διαχρονικά αφήνει αδιάφορο το ΑΚΕΛικό ακροατήριο. Τόσο το προφίλ τους όσο και η απήχηση που φαίνεται να έχουν από την βάση τα δύο στελέχη το τελευταίο διάστημα θεωρείται πως θα συμβάλουν στην ενίσχυση του ψηφοδελτίου. Το διακύβευμα για το κόμμα είναι μεγάλο, καθώς στόχος είναι να διατηρηθεί το ποσοστό που έλαβε το κόμμα στις προεδρικές εκλογές. Κάτι τέτοιο θα καταδείξει πως το κόμμα έχει ξεπεράσει την όποια εσωστρέφεια αλλά και κρίση στην οποία διήλθε τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα την πτώση των ποσοστών.

Δημοφιλείς στα ακτίβ

Τα ονόματα των δύο στελεχών είναι άλλωστε και αυτά που προτείνονται πιο συχνά στις συνελεύσεις των κομματικών ομάδων βάσης για τις ευρωεκλογές, πέραν βεβαίως του νυν ευρωβουλευτή Νεοκλή Συλικιώτη. Το τι θα γίνει τελικώς είναι ένα ζήτημα ανοικτό, πάντως τα δύο στελέχη δεν φαίνεται να το βλέπουν θετικά επί του παρόντος. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο ενδεχόμενο καθόδου και εκλογής τους θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις και εντός του κόμματος. Με την εκλογή για παράδειγμα του Άριστου Δαμιανού μπαίνει στη βουλή ο επιλαχών Χρίστος Χριστοφίδης, ενώ με την κάθοδο του τελευταίου στην ευρωβουλή αναμένεται να υπάρξει εκλογή νέου επαρχιακού γραμματέα Λευκωσίας. Από το κάδρο πάντως δεν πρέπει να λείπει και το ζήτημα της διαδοχής στο ΑΚΕΛ με τα ονόματα του Χρίστου Χριστοφίδη και του Άριστου Δαμιανού να συζητούνται.

Ανοικτή η υποψηφιότητα Τουρκοκυπρίου

Ανοικτό είναι ακόμα και το πώς θα κινηθεί το ΑΚΕΛ στο ζήτημα της υποψηφιότητας Τουρκοκύπριου. Στο τραπέζι ακούγονται τα ονόματα του ακαδημαϊκού Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και του γ.γ της συντεχνίας Τ/κ δασκάλων KTOS Σενέρ Ελτσίλ. Αυτό που ανησυχεί το κόμμα είναι το κατά πόσο η συμπερίληψη Τ/κ στο ψηφοδέλτιο ενδεχομένως να προκαλέσει αντιδράσεις στην τ/κ κοινότητα και συγκεκριμένα σε τ/κ κόμματα με τα οποία συνεργάζεται το ΑΚΕΛ και δεν ευνοούν μία τέτοια εξέλιξη. Στο ΑΚΕΛ φαίνεται να βλέπουν πιο πιθανή την υποψηφιότητα Τ/κ που διαμένει ήδη στην Κυπριακή Δημοκρατία για να αποφευχθούν οι όποιες ενοχλήσεις στην τ/κ κοινότητα.

Το όνομα του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είναι ένα εκ των Τ/κ που συζητούνται για συμπερίληψή του ως υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του κόμματος 

Ο γ.γ της συντεχνίας των δασκάλων Σενέρ Ελτσίλ είναι από τα ονόματα που συζητούνται ωστόσο το ΑΚΕΛ προσανατολίζεται στη συμμετοχή Τ/κ που διαμένει στην Κυπριακή Δημοκρατία

Οι άλλοι

Πέραν του Νεοκλή Συλικιώτη του οποίου η υποψηφιότητα θεωρείται δεδομένη, σχεδόν βέβαιη θεωρείται και η υποψηφιότητα του βουλευτή Λάρνακας Γιώργου Γεωργίου. Πολύ πιθανή θεωρείται η υποψηφιότητα της βουλευτού Αμμοχώστου Σκεύης Κουκουμά ενώ παράλληλα ακούγεται και το όνομα του δημάρχου Δερύνειας Άντρου Καραγιάννη. Το αν το κόμμα της Αριστεράς θα έχει υποψήφιο από τον ευρύτερο κύκλο της Αριστεράς, είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Σύμφωνα με πηγές έχει γίνει ήδη πρόταση στον πρώην Πρόεδρο της ΝΕΔΗΚ Γιάννη Παναγιώτου του οποίου το όνομα έπαιξε και στις προεδρικές εκλογές, ενώ ακούγεται και το όνομα του επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ανδρέα Κεττή. Ήδη στο κάδρο συζήτησης βρίσκεται και η συμμετοχή μέλους του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ). 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Επίσημη επίσκεψη Δ. Συλλούρη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

«Kλείει και εμπορικές συμφωνίες με γνωστό δικηγορικό γραφείο???»
ΑΚΑ  |  10:55

Δύο ακόμη σημαντικές εκδόσεις στην πλατφόρμα Read

«Kala re leventes mou giati den mas lete kai pou na tin vroume tin vivliothiki!!»
PS  |  21:07

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X