ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Την ποινικοποίηση αποστολής απειλητικών και υβριστικών μηνυμάτων συζητά η Επ. Νομικών

«Η συζήτηση βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και ευελπιστούμε το συντομότερο δυνατό θα βρεθεί ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση», είπε ο κ. Τορναρίτης.

ΚΥΠΕ

Την ποινικοποίηση αποστολής και ανάρτησης απειλητικών ή προσβλητικών μηνυμάτων συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών την Τετάρτη, με τις προτεινόμενες αλλαγές να αναμένεται να σταλούν σύντομα για ψήφιση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Νίκο Τορναρίτη.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι συζήτησαν έναν μεγάλο αριθμό θεμάτων.

Το πρώτο, είπε, αφορούσε την τροποποίηση του ποινικού κώδικα ούτως ώστε να τροποποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο σε περιπτώσεις αποστολής μηνυμάτων υβριστικού, απειλητικού ή άσεμνου χαρακτήρα, είτε ηλεκτρονικά, είτε μέσω email ή μέσω μηνυμάτων σε πλατφόρμες κοινωνικών δικτυών.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, ποινικοποιείται η προσβολή ατόμου μέσα από την ανάρτηση μηνύματος, εικόνας ή οποίου άλλου μέσου στα κοινωνικά δίκτυα.

«Η συζήτηση βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και ευελπιστούμε το συντομότερο δυνατό θα βρεθεί ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση», είπε ο κ. Τορναρίτης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο τέτοιων μηνυμάτων, είπε ότι αυτό αφορά «ό,τι προκαλεί ευρύτερη παρενόχληση σε ένα άτομο, ό,τι το προσβάλλει, ό,τι το φοβίζει, όταν γίνεται με πρόθεση, είναι κάτι που πρέπει πλέον να καλυφθεί από την νομοθεσία.» Είπε ότι αυτό εφαρμόστηκε στις πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε άλλη ερώτηση όσον αφορά επίθεση από ψεύτικα προφίλ μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είπε ότι υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις που οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη και χωρίς το νομοθετικό πλαίσιο που έχει τώρα μπροστά της η Επιτροπή. «Μέσα από αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, ισχυροποιούνται ακόμα περισσότερο τα εργαλεία που θα έχει στη διάθεση της η Αστυνομία και οι ανακριτικές αρχές», είπε.

Ένα άλλο «σημαντικό θέμα» που συζητήθηκε, είπε, αφορά τη δημόσια υπηρεσία και τη σεξουαλική παρενόχληση ή την παρενόχληση λόγω φύλου και η εισήγηση τέτοιες πράξεις να τεθούν ως πειθαρχικό αδίκημα.

Σύμφωνα με τον κ. Τορναρίτη, υπήρξαν συγκεκριμένες παρατηρήσεις, ότι, αν το αδίκημα αυτό, που είναι και ποινικό, εξεταστεί από τη Νομική Υπηρεσία μπορεί αμέσως μετά να διεξαχθεί και ποινική έρευνα εναντίων του κατηγορούμενου. Στο θέμα αυτό η Επιτροπή είναι έτοιμη να ψηφίσει την συγκεκριμένη νομοθεσία, αλλά αναμένει τις τελικές θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, πρόσθεσε.

Η Επιτροπή συζήτησε επίσης και τη διεύρυνση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης των δημοσίων υπαλλήλων.
«Μέχρι τώρα η νομοθεσία περιόριζε την έκφραση στην τέχνη, την επιστήμη, και σε κάποιους άλλους τομείς. Με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις διευρύνεται και σε θέματα που αφορούν την υπηρεσία τους,» είπε.

Το τελευταίο θέμα, είπε, αφορά τους οικογενειακούς διαμεσολαβητές, δηλαδή τα άτομα που θα αναλαμβάνουν εκτός δικαστηρίου να διαχειριστούν υποθέσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την κατάσταση πραγμάτων μετά από το διαζύγιο η κατά την περίοδο μέχρι το διαζύγιο ενός ζευγαριού.

Η Επιτροπή αναμένει απαντήσεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στις εισηγήσεις από την Επίτροπο Προστασίας του Παιδιού, σχετικά με την εκπαίδευση των διαμεσολαβητών, είπε.

Ο κ. Τορναρίτης επεσήμανε ότι έχουν μπροστά τους κανονισμούς και δεν έχουν το δικαίωμα ευρύτατων αλλαγών ως Βουλή, αλλά, ειδικότερα για τέτοιου είδους θέματα πρέπει να υπάρχει συναίνεση όλων για να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο θεσμός. Είπε ότι μόλις λάβουν απαντήσεις από τη Νομική Υπηρεσία θα οδηγήσουν και τους κανονισμούς αυτούς για ψήφιση.

Αναφέρθηκε και στα αναθεωρημένα νομοσχέδια για τη Δικαιοσύνη και το Οικογενειακό Δίκαιο. Είπε ότι μόλις τα έχει θα τα θέσει άμεσα ενώπιον της Επιτροπής Νομικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση