ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τουρκικό ΥΠΕΞ για συμφωνία με Λιβύη: «Δεν έχουν καμία αξία οι αντιδράσεις Ελλάδας και Ε.Ε.»

Νέα απάντηση στις αντιδράσεις σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο από το τιουρκικό ΥΠΕΞ που κατηγορεί Ελλάδα και Ε.Ε. για τη στάση τους

Kathimerini.gr

Του Μανώλη Κωστίδη

Για μαξιμαλιστικές αξιώσεις κατηγορεί την Ελλάδα ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς, μετά την αντίδραση της χώρας μας στο νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η Ελλάδα αντιδρά κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών του ΟΗΕ ενώ στρέφει τα πυρά του και προς την Ε.Ε. λέγοντας ότι «δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για να σχολιάζει ή να δικάζει συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων τρίτων χωρών». Καλεί, μάλιστα, την Ένωση να μην υπερβαίνει τον ρόλο της, όπως τονίζει.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

«Για τη χώρα μας δεν έχουν καμία αξία και σημασία, οι δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου Ελλάδας και της ΕΕ σχετικά με το Μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη χθες (3 Οκτωβρίου) μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη διμερούς επιστημονικής, τεχνικής, τεχνολογικής, νομικής, διοικητικής και εμπορικής συνεργασίας σε ξηρά και θάλασσα στον τομέα των υδρογονανθράκων. Η αντίρρηση σε αυτή τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών είναι αντίθετη τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στις βασικές αρχές του ΟΗΕ.

Οι προσπάθειες της Ελλάδας να σφετεριστεί τα νόμιμα δικαιώματα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Λιβύης, με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της ναυτικής δικαιοδοσίας και τις περιοχές αδειοδότησης που έχει δημοσιεύσει σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα.

Η στήριξη της ΕΕ στα μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας η οποία με στάση της που αποφεύγει τον ειλικρινή διάλογο και παρεμποδίζει τα διεθνή δικαστικά ένδικα μέσα είναι αντίθετη τόσο με το δικό της κεκτημένο όσο και με το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για να σχολιάζει ή να δικάζει συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων τρίτων χωρών.

Ως εκ τούτου, καλούμε τόσο την ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υπερβαίνουν τα σύνορα και τις εξουσίες τους και να σεβαστούν την κυριαρχία και την ισότητα των κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση