ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ.Γεωργίας: Ισοπεδωτικές οι αναφορές ΑΚΕΛ για τις περιβαλλοντικές δράσεις

To Υπουργείο αναφέρει πως σχεδιάζει και εφαρμόζει ολοκληρωμένη πολιτική, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

ΚΥΠΕ

Για «ανακριβείς και ισοπεδωτικές» αναφορές του ΑΚΕΛ, σε σχέση με την υλοποίηση πολιτικών και μέτρων της παρούσας Κυβέρνησης, για περιβαλλοντικές δράσεις, κάνει λόγο το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το οποίο αναφέρει πως από την πλευρά του σχεδιάζει και εφαρμόζει ολοκληρωμένη πολιτική, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Απαντώντας σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη στις αναφορές ΑΚΕΛ σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, το Υπουργείο Γεωργίας επισημαίνει πως «η παρούσα Κυβέρνηση, εφαρμόζει συγκροτημένες πολιτικές που διέπουν οριζόντια όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, με στόχο τη μείωση της εκπομπής αερίων θερμοκηπίου και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την ορθολογιστική διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, την προστασία των υδάτινων πόρων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την ενίσχυση της αποδοτικότητας των πόρων, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στις αναπτυξιακές δράσεις».

«Οι απαξιωτικές αναφορές του ΑΚΕΛ ισοπεδώνουν και μηδενίζουν όλο το έργο, καθώς και όλα τα στελέχη και τους επιστήμονες που εργάζονται για την υλοποίησή του», αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο δηλώνει πως είναι πάντοτε στη διάθεση όλων των κομμάτων, για παρουσίαση και επεξήγηση των πολιτικών που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, αλλά και για συζήτηση εποικοδομητικών τους εισηγήσεων.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο «ως προς την έγκαιρη προετοιμασία πλάνου για προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές σε όλους τους τομείς, το Υπουργικό Συμβούλιο στις 18/5/2017, μετά από Πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θέσπισε με σχετική Απόφαση του την Εθνική Στρατηγική για τη Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή».

Παράλληλα, σημειώνει ότι για την εφαρμογή της Στρατηγικής, ετοιμάστηκε σχετικό Σχέδιο Δράσης το οποίο περιλαμβάνει σειρά δράσεων σε όλους τους τομείς με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, οι οποίες εφαρμόζονται από τους αρμόδιους φορείς υλοποίησης.

Επιπρόσθετα, αναφέρει πως το Τμήμα Περιβάλλοντος, αποτελεί τον φορέα παρακολούθησης της υλοποίησης των μέτρων προσαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης, και ετοιμάζει σχετική Ετήσια Έκθεση, ενώ συμπληρώνει πως η Εθνική Στρατηγική για τη Προσαρμογή, το Σχέδιο Δράσης και οι Ετήσιες Εκθέσεις αναρτώνται για σκοπούς ενημέρωσης κάθε ενδιαφερόμενου στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος.

«Στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υπέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία και ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πέραν του 40% του προϋπολογισμού, δηλαδή ποσό που ανέρχεται περίπου στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ, αφορά έργα πράσινης μετάβασης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων αυτών είναι μεγαλύτερος από αυτόν που προβλεπόταν, σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Κύπρου. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει και την έμφαση που δίνει η Κυβέρνηση στους τομείς αυτούς», συμπληρώνει.

Μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρει πως «η καθαρή και πράσινη ενέργεια έχει ενταχθεί δυναμικά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας, μέσω της εφαρμογής σχεδίων για ενθάρρυνση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της Εξοικονόμησης Ενέργειας».

Σημειώνει παράλληλα πως «η Κύπρος τηρεί πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ενεργό συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς και είναι συνεπής στις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα, μέχρι στιγμής, όλους τους δεσμευτικούς της στόχους».

Συμπληρώνει ακόμα ότι «ως προς τα έσοδα δημοπράτησης των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, αυτά καταλήγουν στο πάγιο ταμείο του Κράτους και μέσα από το οποίο υλοποιούνται (μέσω των ετήσιων προϋπολογισμών) οι πολιτικές και τα μέτρα προς επίτευξη του στόχου της πράσινης ανάπτυξης».

Τέλος, σημειώνει πως αναγνωρίζοντας την σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση ενός παγκόσμιου προβλήματος όπως η Κλιματική Αλλαγή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέλαβε την Πρωτοβουλία να φέρει μαζί τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες θα συνεργαστούν για την υλοποίηση μέτρων που προτείνουν πέραν των 240 επιστημόνων που εργάζονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση