ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΑΜ: Η Κύπρος θα επεκτείνει τις δυνατότητές της προς υποστήριξη της ΚΠΑΑ

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η Ευρώπη βρίσκεται σε μια σημαντική και κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, με την εισβολή της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας να συνιστά τεκτονική αλλαγή στην ευρωπαϊκή ιστορία

ΚΥΠΕ

Η Κύπρος στοχεύει να επεκτείνει τις δυνατότητές της ώστε να στηρίξει τις λειτουργίες μιας προωθημένης εφοδιαστικής και επιχειρησιακής βάσης, επιτρέποντας στην Ένωση να εκπληρώσει τις εντολές της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας στην υπηρεσία της ειρήνης και της σταθερότητας, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας με τίτλο "Powering up European Defence" που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η Ευρώπη βρίσκεται σε μια σημαντική και κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, με την εισβολή της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας να συνιστά τεκτονική αλλαγή στην ευρωπαϊκή ιστορία.

Η Κύπρος γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι θύμα επίθεσης από έναν μεγαλύτερο γείτονα, συνέχισε ο κ. Γιωργάλλας, προσθέτοντας ότι η χώρα βιώνει, σχεδόν καθημερινά, ένα φάσμα συμβατικών, συμμετρικών αλλά και ασύμμετρων, υβριδικών απειλών, συμπεριλαμβανομένης της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης.

Ανέφερε επίσης ότι η τουρκική εισβολή έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη σημαντική παρουσία τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων να αποτελεί συνεχή απειλή για την Κύπρο.

Για να ανταποκριθούμε σε αυτό το απαιτητικό περιβάλλον απειλών, πρέπει να διατηρήσουμε μια αποτρεπτική δύναμη με αξιόπιστες δυνατότητες, τόνισε ο κ. Γιωργάλλας, προσθέτοντας ότι στην τρέχουσα ασταθή συγκυρία, η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ανεξάρτητη, να μειώσει τις όποιες εξαρτήσεις, ιδίως αυτές που προέρχονται από πιθανούς ανταγωνιστές, και να δημιουργήσει μια ισχυρή οικονομική βάση σε μια ενεργειακά ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα μπορούσε να αναπτύξει τις δικές της επαρκείς αμυντικές δυνατότητες.

Η προσαρμογή των υφιστάμενων δυνατοτήτων για αντιμετώπιση των συμβατικών απειλών και η ανάπτυξη νέων για την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς οι απειλές αυτές μπορούν να υπονομεύσουν τα θεμέλια των κοινωνιών μας και να θέσουν σε σημαντικό κίνδυνο τις προσπάθειές μας για σταθερότητα και ευημερία, είπε ο Υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια που απαιτεί συνεργασία και συντονισμό μεταξύ όλων των κρατών μελών για να επιτύχει.

Σημείωσε ακόμη ότι ένα φάσμα δυνατοτήτων υψηλής τεχνολογίας, που κυμαίνεται από την κυβερνοάμυνα έως τις στρατηγικές επικοινωνίες και τις πληροφορίες, θα πρέπει να αναπτυχθεί από κοινού όχι μόνο για την τυποποίηση αλλά και για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, ενώ η επένδυση σε τεχνολογίες αιχμής και καινοτόμες τεχνολογίες για σκοπούς διπλής χρήσης και άμυνας πρέπει να αποτελεί απαραίτητο μέρος της στρατηγικής μας.

«Τώρα είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης, απλοποιώντας παράλληλα τις διαδικασίες και προσφέροντας περισσότερα κίνητρα για συνεργασία και κοινά προγράμματα, ώστε να μειωθεί ο υφιστάμενος κατακερματισμός», υπογράμμισε ο κ. Γιωργάλλας, προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις στην ασφάλεια από την εξελισσόμενη κρίση στη νότια γειτονιά της Ευρώπης και τη συνεχιζόμενη κρίση στον βορρά παρέχουν σημαντική αφορμή για προβληματισμό σχετικά με την ανάπτυξη των μελλοντικών μας δυνατοτήτων.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, στόχος θα πρέπει να είναι η αύξηση της ανθεκτικότητας και η δημιουργία ικανοτήτων για μια Ευρώπη που προστατεύει και υπερασπίζεται τους πολίτες της, καθώς η ανθεκτικότητα αποτελεί βασική έννοια και μπορεί να θεωρηθεί ως η εσωτερική πτυχή της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

Με απλά λόγια, πρόκειται για την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις των κρίσεων που μπορεί να είναι πολλαπλές και διασταυρούμενες, συνέχισε ο κ. Γιωργάλλας, προσθέτοντας ότι από αυτή την άποψη, η ενεργειακή και η θαλάσσια ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας, καθώς οι τομείς αυτοί απαιτούν ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής κινητικότητας, για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού και η προστασία των κρίσιμων υποδομών.

Στο ζωντανό αμυντικό οικοσύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ΜμΕ μπορούν να αποτελέσουν εστία καινοτομίας, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος αυτού του οικοσυστήματος, όπως αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΕΟΑ, τόνισε ο Υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι θα υποστηρίξει τη λήψη περισσότερων μέτρων για τη στήριξη των ΜμΕ, τα οποία θα επιτρέψουν την καλύτερη αξιοποίηση συνεργειών μεταξύ του πολιτικού τομέα και αυτών της ασφάλειας και της άμυνας.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια, οι αμυντικές ΜμΕ της Κύπρου έχουν εξειδικευτεί σε τεχνολογίες αιχμής, όπως η κυβερνοάμυνα, οι τακτικές και στρατηγικές επικοινωνίες, η θαλάσσια επιτήρηση, οι πληροφορίες και τα μη επανδρωμένα οχήματα, ο ρυθμός προόδου των οποίων, όπως είπε, αποτέλεσε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη.

Είπε επίσης ότι η Κύπρος είναι το κράτος μέλος της ΕΕ που βρίσκεται πιο κοντά στην περιοχή και η γεωγραφική της θέση, οι εκτεταμένοι δεσμοί της με τις χώρες και τους ανθρώπους της περιοχής προσφέρουν μια ιδιαίτερη εικόνα των εξελίξεων.

Σημείωσε ακόμη ότι η Κύπρος έχει ενεργοποιήσει το Εθνικό Σχέδιο ΕΣΤΙΑ για την προετοιμασία της εκκένωσης αμάχων από τις ζώνες συγκρούσεων στο Ισραήλ και το Λίβανο, καθώς μπορεί να καταστεί αναγκαία η εκκένωση πολύ μεγάλου αριθμού Ευρωπαίων πολιτών και σε αυτό το ενδεχόμενο, αυτό θα γίνει μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία έχει θέσει τις υποδομές της στη διάθεση δυνάμεων από περισσότερες από 26 χώρες.

«Μία από τις προτεραιότητές μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση των δυνατοτήτων της Κύπρου για την υποστήριξη ανθρωπιστικών επιχειρήσεων όχι μόνο για επιχειρήσεις εκκένωσης αμάχων, αλλά και για άλλες επιχειρήσεις που σχετίζονται με την ειρήνη και την ανθρωπιστική φύση στην περιοχή μας, δυνατότητες που θα μπορούσαν να στηρίξουν τις λειτουργίες μιας προωθημένης εφοδιαστικής και επιχειρησιακής βάσης, επιτρέποντας στην Ένωση να εκπληρώσει τις εντολές της ΚΠΑΑ στην υπηρεσία της ειρήνης και της σταθερότητας», τόνισε ο κ. Γιωργάλλας, προσθέτοντας ότι τέτοιες εγκαταστάσεις σε στρατηγικά ευρισκόμενες προωθημένες θέσεις που υποστηρίζονται από προηγμένες υλικοτεχνικές ικανότητες είναι ζωτικής σημασίας για την Ένωση ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με την απαιτούμενη ταχύτητα και ευελιξία στα απαραίτητα καθήκοντα για κάθε είδους επιχείρηση.

Κλείνοντας, ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι πολλαπλές κρίσεις και συγκρούσεις που εκτυλίσσονται αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή γειτονιά δείχνουν ότι ενώ η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει την εστίασή της στην Ουκρανία, δεν πρέπει να παραμελήσει τη νότια γειτονιά.

Πρόσθεσε ότι ο αντίκτυπος τέτοιων κρίσεων στους Ευρωπαίους πολίτες και η ικανότητα επαρκούς ανταπόκρισης στις ανθρωπιστικές πτυχές τέτοιων κρίσεων θα πρέπει να αποτελούν βασικό μέρος του αναπτυξιακού σχεδιασμού και επ' αυτού εξήρε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει ο ΕΟΑ στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων της Ευρώπης. 

«Η Κύπρος θα παραμείνει αφοσιωμένος υποστηρικτής του ΕΟΑ, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του ως αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής άμυνας», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση