ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΑΜ: Η τουρκική αδιαλλαξία επιβάλλει τη συνεχή αναβάθμιση της ΕΦ

Προχωρεί η εκτέλεση του εξοπλιστικού μας προγράμματος

ΚΥΠΕ

Η τουρκική αδιαλλαξία σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη επιθετική στάση της, επιβάλλουν τη συνεχή αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης προσθέτοντας πως προχωρούμε στην εκτέλεση του εξοπλιστικού μας προγράμματος.

Σε χαιρετισμό του στον εορτασμό του Αγίου Νικολάου, προστάτη του ναυτικού, που πραγματοποιήθηκε στη Ναυτική Βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, ο Υπουργός ανέφερε ότι «ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στα στελέχη και τους ναύτες που υπηρετούν, σήμερα, με ζήλο και επαγγελματισμό δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό, τιμώντας τον κλάδο τους και την Εθνική Φρουρά».

Πρόσθεσε ότι «το ναυτικό βάσει της αποστολής του, συμμετέχει μαζί με άλλα τμήματα της Εθνικής Φρουράς σε πολυεθνικές ασκήσεις, ενισχύοντας την αμυντική συνεργασία με άλλα κράτη δημιουργώντας συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αεροναυτικές ασκήσεις διεξάγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα με σημαντικότερα παραδείγματα τις «NOBLE DINA-2021», «ΕΥΝΟΜΙΑ 2-2021», «BRIGHT STAR» και «ΜΕDUSA 11» με συμμετοχή χωρών όπως την Ελλάδα, Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιταλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας «μια καινούρια σελίδα ανοίγεται πλέον με συνεκπαιδεύσεις στις ειδικές επιχειρήσεις» αφού όπως εξήγησε «η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών σε συνεργασία με τμήματα Καταδρομών ασκήθηκαν, κατά το τρέχον έτος, μαζί με τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ Ελλάδας αλλά και Ομάδων των NAVY SEALS του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ».

Σημείωσε ακόμα ότι «η συνεργασία και συνεκπαίδευση με φίλιες και συμμαχικές ένοπλες δυνάμεις και η συμμετοχή σε πολυεθνικές διακλαδικές ασκήσεις ενισχύουν τη διαλειτουργικότητα και τη ναυτοσύνη αλλά και την απόκτηση επιχειρησιακής εμπειρίας ειδικά από τη συνεκπαίδευση των ΟΥΚ με αντίστοιχες μονάδες άλλων χωρών. Η επιτυχία τους υποχρεώνει όλους εμάς να εντείνουμε και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την προσπάθεια για κοινές ασκήσεις μέσα στο πλαίσιο των συνεργασιών μας».

Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε επίσης ότι «στον τομέα της καινοτομίας σε θέματα άμυνας, αξιωματικοί του Ναυτικού συμμετέχουν ως εμπειρογνώμονες σε ερευνητικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αφορούν κυρίως την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, αποτελώντας τους καλύτερους πρεσβευτές για την υψηλή επιστημονική κατάρτιση των στελεχών του ναυτικού. Η δράση του πολεμικού ναυτικού έχει διευρυνθεί επιπλέον με τη διεξαγωγή ανθρωπιστικών αποστολών και επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, παρέχοντας βοήθεια όπου χρειάζεται εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στην ομιλία του ο κ. Πετρίδης είπε ακόμα ότι «η τουρκική αδιαλλαξία σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη επιθετική στάση της, επιβάλλουν τη συνεχή αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς. Μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του κράτους, προχωρούμε με σταθερά βήματα στην εκτέλεση του εξοπλιστικού μας προγράμματος που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά στα υψηλότερα οικονομικά επίπεδα των τελευταίων 17 χρόνων».

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Ναυτικής Αποτροπής και των δυνατοτήτων των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών, συνέχισε «αποκτήθηκαν τρία σκάφη έρευνας και διάσωσης για τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, αναβαθμίστηκε το σύστημα κατευθυνόμενων πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας και σύντομα θα αρχίσει ο εκσυγχρονισμός των δυνατοτήτων συλλογής ναυτικών πληροφοριών, διοίκησης και ελέγχου ναυτικών επιχειρήσεων».

Όσον αφορά τα θέματα υποδομών, ο Υπουργός είπε πως «κατασκευάστηκε ελικοπτεροδρόμιο και άρχισε η εκπόνηση σχεδίων για την κατασκευή εγκαταστάσεων εντός της Ναυτικής Βάσης για φιλοξενία μεγάλων ναυτικών μονάδων».

Αφού συνεχάρη τον Διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού και όλο το προσωπικό για το έργο που επιτελούν, ο Χαράλαμπος Πετρίδης ευχήθηκε «το απέραντο μπλε της θάλασσας και ο ζωογόνος αέρας της» να τους δίνουν το σθένος και τη δύναμη να συνεχίσουν με ζήλο και αφοσίωση την εκτέλεση της αποστολής τους.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με τρισάγιο και ακολούθησε η ανάγνωση της Ημερήσιας Διαταγής του Διοικητού του Ναυτικού Πλοιάρχου Δημήτρη Μασούρα και συνεχίστηκε με τον χαιρετισμό του Υπουργού Άμυνας.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Άμυνας έριξε στεφάνι στη θάλασσα εις μνήμη των πεσόντων του ναυτικού, ακολούθησε μονόλεπτη σιγή και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Ακολούθως ο Υπουργός Άμυνας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ και άλλους στρατιωτικούς επιθεώρησαν εξοπλισμό του ναυτικού.

Στον εορτασμό του Αγίου Νικολάου παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας, βουλευτές και συγγενείς πεσόντων του ναυτικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση