ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΣ: Ετοιμάζονται κίνητρα για τους ιδιοκτήτες υποστατικών στην παλιά Λευκωσία

Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να επαναφέρουν τα υποστατικά τους στην κατάσταση που πρέπει, ανέφερε ο κ. Νουρής

ΚΥΠΕ

Ετοιμάζονται γενναιόδωρα κίνητρα για τους ιδιοκτήτες της παλιάς Λευκωσίας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, μετά τα εγκαίνια του έργου της ανάπλασης των οδών Τρικούπη, Λεύκωνος και Αισχύλου του Δήμου Λευκωσίας

Ο κ. Νουρής είπε ότι για να επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα, «είμαστε πεπεισμένοι ότι χρειάζεται η παρουσία νέων ανθρώπων», και πρόσθεσε ότι πέραν του σχεδιασμού για μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής, ο οποίος άρχισε να γίνεται πραγματικότητα, «σε συνεννόηση με τον Υπουργό Οικονομικών ετοιμάζουμε μέσα στις επόμενες λίγες βδομάδες, μια εξαγγελία ολοκληρωτικών κινήτρων, τόσο πολεοδομικών όσο και οικονομικών, που θα έχουν αποδέκτες τους ιδιοκτήτες της παλιάς πόλης».

Υπογράμμισε ότι μέσα από αυτή την παρέμβαση- που θα ‘ναι γενναιόδωρη- θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να επαναφέρουν τα υποστατικά τους στην κατάσταση που πρέπει, «ευελπιστώντας και προσδοκώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα εκλείψουν τα φαινόμενα της γκετοποίησης», και ότι θα αξιοποιηθούν με άλλους τρόπους. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι «αυτή η δυναμική μας παρέμβαση θα έχει αποτέλεσμα» και σταδιακά θα επαναφέρουμε τη Λευκωσία.

Κληθείς να σχολιάσει την γκετοποίηση που παρατηρείται στην εντός των τειχών πόλη, είπε ότι o παρέμβαση που γίνεται στην παλιά πόλη δεν είναι αποσπασματική. Ανάφερε ότι είναι «ένα σύνολο παρεμβάσεων, οι οποίες έχουν ακριβώς στόχο να ανατρέψουν αυτή την εικόνα της αποψίλωσης και της εγκατάλειψης».

Χαρακτηρίζοντας το έργο της ανάπλασης των οδών Τρικούπη, Λεύκωνος και Αισχύλου ως «κόσμημα της παλιάς πόλης», τόνισε ότι «είναι υποχρέωση μας να επαναφέρουμε την παλιά πόλη στην προτέρα κατάσταση, αλλά και να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους που έχασαν την ευκαιρία να «απολαύσουν» τις περιουσίες τους για πάρα πολλά χρόνια», να προβούμε σε ενέργειες για επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας.

Μεταναστευτικό πρόβλημα

Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό πρόβλημα, ο Υπουργός είπε ότι ως κράτος έχουμε εκπονήσει μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική.

«Αναγνωρίζουμε την υποχρέωση μας σαν κράτος να παρέχουμε στέγη και διαβίωση σε ανθρώπους, οι οποίοι είναι αιτητές ασύλου, μέχρι την εξέταση της αίτησής τους».

Αναφέρθηκε ακολούθως στην ανέγερση του νέου Κέντρου Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας «Λίμνες» στην περιοχή Μενόγειας, του οποίου, όπως είπε, θα παραδοθεί το πρώτο τμήμα τις επόμενες δυο βδομάδες και θα ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο το δεύτερο τμήμα, το προαναχωρισιακό κέντρο, ώστε, όπως εξήγησε, να δοθεί η δυνατότητα διαμονής στους αιτητές ασύλου, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης της αίτησής τους.

Κληθείς να σχολιάσει τις μεταναστευτικές ροές στην Κύπρο, ο Υπουργός επανέλαβε ότι «ο αγώνας είναι άνισος».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα μικρό κράτος, το οποίο παρουσιάζει σημαντικές ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες πρώτης γραμμής σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό», σημείωσε.

Εξήγησε ότι οι ιδιαιτερότητες αυτές αφορούν στο ότι «η Κύπρος είναι νησί, περιβαλλόμαστε από θάλασσα, και δεν ανήκουμε στη ζώνη Σεγκεν, που αυτό σημαίνει ότι όσοι φτάσουν στη χώρα μας ουσιαστικά είναι «εγκλωβισμένοι», γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες».

Συμπλήρωσε ότι την Κύπρο συχνά τη θεωρούν οι μετανάστες ως διαμετακομιστικό σταθμό για να μεταβούν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, κάτι το οποίο όπως είπε δεν μπορούν να εφαρμόσουν, καθώς η Κύπρος δεν ανήκει στον χώρο του Σένγκεν. «Την ιδία ώρα έχουμε την γραμμή αντιπαράταξης από την οποία εισέρχονται στη Δημοκρατία- σε σχεδόν καθημερινή βάση μέσω των κατεχομένων- προερχόμενοι από την Τουρκία- πολλοί παράνομοι μετανάστες», ανάφερε ο κ. Νουρής.

Σημείωσε ο Υπουργός ότι η Κύπρος δεν έχει ανεξάντλητες δυνατότητες σε θέματα υποδοχής. «Ήδη η συνάθροιση που παρουσιάζεται στο κέντρο Πουρνάρα αυτόν καιρό είναι πρωτοφανής και οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε αριθμούς πολύ μεγαλύτερους από τις δυνατότητες μας», είπε. «Επομένως κτίζουμε μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική για να διαχειριστούμε ένα κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο δεν είναι μόνο εθνικό πρόβλημα, αλλά παγκόσμιο φαινόμενο», συμπλήρωσε.

Ενημέρωσε ότι κατά την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, θα τεθούν κάποια πολύ συγκεκριμένα θέματα σε σχέση με το μεταναστευτικό.

«Θέλουμε την Ευρώπη να κάνει πράξη την αλληλεγγύη και να δώσει τη δυνατότητα στην Κύπρο να μετεγκατεστήσουμε έναν αριθμό μεταναστών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γιατί πολύ απλά έχουμε ξεπεράσει τις δικές μας αντοχές και δυνάμεις», είπε.

Πρόσθεσε επίσης ότι «θέλουμε την Ευρώπη, μέσω της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας FRONTEX, η υπηρεσία που ελέγχει τα σύνορα, να ελέγχει τα νότια παράλια της Τουρκίας, από την οποία έχουμε καθημερινές παράνομες αναχωρήσεις προς την κατεχόμενη Κύπρο, η οποία μας τροφοδοτεί με παράτυπους μετανάστες».

Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, ο Υπουργός επανέλαβε ότι «είμαστε ένας λαός που γνωρίζουμε πολύ καλά τι εστί προσφυγιά και επομένως έχουμε όλη την καλή διάθεση να προσφέρουμε στους ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη». Ενόσω όμως συνεχίζονται αυτές οι μεγάλες ροές και οι αριθμοί, δεν μπορούμε να προσφέρουμε πραγματική βοήθεια, είπε.

Σε συνέχεια άλλης ερώτησης είπε ο Υπουργός ότι το τρίτο από τα αίτημα που εγείρουμε στην ΕΕ είναι να δοθεί η δυνατότητα στην Κύπρο να προχωρήσει με επιστροφές των οικονομικών μεταναστών, με ασφάλεια, στις χώρες τους. Συνέχισε λέγοντας, επίσης, ότι αίτημα είναι και η υπογραφή συμφωνιών με τρίτες χώρες, για επιστροφή μεταναστών στις ασφαλείς χώρες.

Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν πολλοί από τους μετανάστες που επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες τους και οικειοθελώς.

Καταλήγοντας ανάφερε ότι η προσπάθεια για τη συγκρότηση μιας ενιαίας μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου είναι ένας βασικός στόχος, όπως και της νυν προέδρου Ursula von der Leyen. «Θέλω να ελπίζω ότι θα ευοδωθεί σύντομα γιατί έχουμε ανάγκη την ευρωπαϊκή στήριξη στα συγκεκριμένα αιτήματα» είπε. Για να μην είμαι αγνώμων, πρόσθεσε, «η ΕΕ μας στηρίζει σε πολλά άλλα θέματα που αφορούν τη μετανάστευση και το άσυλο για τα οποία βεβαίως είμαστε ευγνώμονες».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X