ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΜ: Η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί ούτε τα τετελεσμένα της εισβολής ούτε την οποιαδήποτε λύση, τόνισε ο κ. Καρούσος

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Τουρκία, μία χώρα ταραξίας, έχει αποθρασυνθεί σε τέτοιο βαθμό, που 46 χρόνια μετά εξακολουθεί με τις έκνομες πράξεις της να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, τόνισε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

Σε επιμνημόσυνο λόγο στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, που τελέστηκε το πρωί της Κυριακής στον Μητροπολιτικό Ναό Παντανάσσης Καθολικής, στη Λεμεσό, ο κ. Καρούσος, σημείωσε ότι όσον ο χρόνος περνά τόσο παγιώνονται τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όμως δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί ούτε τα τετελεσμένα της εισβολής ούτε την οποιαδήποτε λύση», είπε.

Όπως ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, κάθε χρόνο, εδώ και 46 χρόνια, αποδίδουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ήρωες μας που έπεσαν μαχόμενοι υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και την ελευθερία του τόπου μας. Υποκλινόμαστε στη θυσία των ηρώων μας και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη και το θαυμασμό μας. Εκφράζουμε παράλληλα την εκτίμηση και το σεβασμό μας στις οικογένειες των ηρώων μας.

Κάθε χρόνο, πρόσθεσε, εδώ και 46 χρόνια, θυμόμαστε, πονάμε, καταδικάζουμε.

Όπως σημείωσε, «τα δυσμενή για τον τόπο μας αποτελέσματα εκείνων των μαύρων ημερών είναι ακόμη υπαρκτά» και «πονάμε γιατί οι θυσίες όλων αυτών των ηρώων δεν έχουν ακόμη δικαιωθεί καθότι η πατρίδα μας παραμένει διχοτομημένη».

Συνεχίζοντας, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι «καταδικάζουμε τη βίαιη αρπαγή του σχεδόν 40% της πατρίδας μας από την Τουρκία, μία χώρα ταραξία, η οποία έχει αποθρασυνθεί σε τέτοιο βαθμό που 46 χρόνια μετά εξακολουθεί με τις έκνομες πράξεις της να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο γενικότερα».

Αναφερόμενος εκτενέστερα στο Κυπριακό, είπε ότι «αποτελεί ένα από τα μελανότερα στίγματα του διεθνούς δικαίου και νομιμότητας», ενώ επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να υποτιμούμε τον κίνδυνο της τουρκικής επιβουλής».

Είναι, συνέχισε, προφανές ότι επιθυμούμε λύση το συντομότερο γιατί αναγνωρίζουμε ότι ο χρόνος δεν εργάζεται υπέρ της προοπτικής μίας λύσης. «Γνωρίζουμε ότι, όσον ο χρόνος περνά τόσο παγιώνονται τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όμως δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί ούτε τα τετελεσμένα της εισβολής ούτε την οποιαδήποτε λύση», τόνισε.

Στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, συνέχισε ο κ. Καρούσος, είναι η επίτευξη λύσης μέσα από τις αποφάσεις και το πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για μια Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία η οποία θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μίας λύσης που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους απαλλαγμένου από εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα και στο οποίο δεν θα υπάρχουν κατοχικά στρατεύματα.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να συγκατανεύσει, για χάρη της λύσης, στη δημιουργία ενός δυσλειτουργικού μορφώματος, με προβλεπτές, τις δυσμενείς συνέπειες για τους πολίτες του, δήλωσε και διαβεβαίωσε ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εργάζεται με προσήλωση για την πολυπόθητη λύση του Κυπριακού».

Όπως ανέφερε, κάθε μέρα, δυστυχώς, γινόμαστε μάρτυρες των προσπαθειών της Τουρκίας για δημιουργία νέων τετελεσμένων. «Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στο έδαφος ή τη θαλάσσια περιοχή, που με βάση το διεθνές δίκαιο η Κυπριακή Δημοκρατία ενασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, πρέπει να αναχαιτιστούν». Έχοντας ως όπλα μας, σημείωσε, το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμμαχίες υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας. Η επίτευξη δίκαιης λύσης στο εθνικό μας πρόβλημα είναι για εμάς εκ των ων ουκ άνευ. Αυτή, πρόσθεσε, είναι η ευθύνη και η υπόσχεση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση δίνει σε όλους τους πολίτες της χώρας μας.

Τέλος, ο Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στο χρέος απέναντι στους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, σημειώνοντας ότι τα λόγια πρέπει να τα μετουσιώσουμε σε πράξεις και ότι «δεν πρέπει να συμβιβαστούμε ποτέ με τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής και οφείλουμε να συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση και την απελευθέρωση της Κύπρου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X